Kato Live embed Video

kato-podcast

Totalul afișărilor de pagină

Translate

TRANSLATE with Bing

sâmbătă, noiembrie 12, 2016

Neuronii Oglindă şi legătura lor cu Empatia, Intuiţia, Învăţarea prin imitaţie


Investește în dezvoltarea ta personală spirituală, căci este cea mai bună investiție, sponsorizând totodată activitatea mea îndreptată spre binele general, accesând acest link: https://ko-fi.com/katospirit/tiers

În creierul uman adult există aproximativ 100 de miliarde de neuroni, şi fiecare neuron are între 1.000 şi 10.000 de contacte, prin sinapse, cu alţi neuroni.
Conform acestor cifre, numărul de permutări şi combinaţii posibile a activităţii creierului este uriaş, mai mare decât numărul de particule elementare din univers.
De aceea studierea reţelei neuronale, a funcţiilor şi activităţii creierului, constituie o sarcină foarte dificilă.
O metodă de studiu mai simplă constă în observaţiile efectuate asupra oamenilor cu leziuni ale creierului, şi studierea modificărilor lor de comportament.
Altă abordare constă în introducerea de electrozi în diferite zone ale creierului, pentru a înregistra activitatea specifică a unor zone restrânse.

Există neuroni de comandă motorie în partea frontală a creierului, cunoscuţi de ştiinţă de peste 50 de ani, care se activează când execuţi o anumită acţiune.
În anii 90 s-a descoperit că o parte din ei, cam 20 la sută, se activează şi când execuţi o acţiune dar şi când te uiţi la altcineva care execută acea acţiune.
Este ca şi cum aceşti neuroni adoptă punctul de vedere al celeilalte persoane, realizând o simulare mentală în realitatea ta virtuală imaginativă, privind acţiunile altor persoane.
Pentru a simula acţiuni complexe, este necesar ca propriul tău creier să adopte punctul de vedere al celeilalte persoane, pe baza unor tipare înscrise în mintea ta deja, prin experienţa ta anterioară.
Aceşti neuroni sunt importanţi pentru imitaţie, emulare, simulare.
Odată învăţată o metodă, prin imitaţie, se răspândeşte în proporţie geometrică în populaţie.Imitaţia abilităţilor complexe constituie baza culturii şi fundamentul civilizaţiei.

La începutul anilor 90, în Italia, la Parma, Dr Giacomo Rizzalotti (neuroscientist la Universitatea din Parma) şi colegii lui de cercetare au descoperit un grup de neuroni denumiţi de ei "neuroni oglindă", aflaţi în partea din faţă a creierului, în lobii frontali.
Prin 1991 ei efectuau cercetări de laborator cu o maimuţă care avea implantate fire subţiri în regiunile craniene implicate în planificarea şi efectuarea mişcărilor.
De fiecare dată când maimuța prindea și muta un obiect, unele celule din acea regiune a creierului se declanșau, și un aparat de monitorizare emitea un sunet. 
Dar într-o pauză, un student a intrat în laborator cu o îngheţată în mână, maimuţa s-a uitat la el, şi ceva ciudat s-a întâmplat apoi - când studentul a ridicat îngheţata spre gură, aparatul a emis sunete, deşi maimuţa nu s-a mişcat, ci doar observa mişcarea efectuată de om.
Acelaşi fenomen s-a repetat apoi cu alune, acelaşi grup de celule se activa când maimuţa privea oameni sau alte maimuţe ducând alune la gură, la fel ca şi în cazul în care ea însăşi efectua această mişcare.
Ulterior, cercetătorii au descoperit celule care se activau când maimuţa decojea o alună (alune americane) sau când auzea pe cineva că decojeşte o alună.
La fel s-a întâmplat cu banane, stafide, şi toate felurile de alte obiecte.
Cercetătorilor le-a luat mai mulţi ani să creadă şi să se convingă de adevărul conţinut în ceea ce observau experimental.
Creierul maimuţei conţine o clasă specială de neuroni, denumiţi "neuroni oglindă" (mirror neurons), care se activează când ea vede sau aude o acţiune, şi când o efectuează ea însăşi.
Rezultatele cercetărilor au fost publicate în 1996, şi au surprins oamenii de știință, dar cercetările mai recente i-au consternat, căci s-a descoperit că oamenii au neuroni oglindă mult mai inteligenţi, mai flexibili și mai evoluaţi decât maimuţele, ce reflectă evoluția abilităților sociale sofisticate umane.
Creierul uman are mai multe sisteme de neuroni oglindă, specializate în efectuarea și înțelegerea acțiunilor altora, dar şi a intențiilor lor, şi a semnificației sociale a comportamentului și emoțiilor.

Descoperirea zdruncină anumite discipline științifice, aducând schimbări în înțelegerea culturii, empatiei, filozofiei, limbajului, imitației, autismului şi psihoterapiei.
Sistemul de neuroni oglindă face parte din interfaţa minte-corp, descoperirea lui permiţînd reevaluarea unor concepte cum sunt conştiinţa, reprezentarea eu-ului, sinele.
Experiențele zilnice sunt văzute într-o nouă perspectivă, neuronii oglindă dezvăluind modul în care învaţă oamenii, de ce răspund la anumite tipuri de acţiuni şi activităţi, de ce vizionarea violenţei mass-media poate fi dăunătoare, de ce place pornografia, etc.
Neuronii se specializează în detectarea unor caracteristici specifice ale lumii exterioare, unii reacţionând la linii orizontale, alţii la linii verticale, alții la o singură frecvență a sunetului, o direcție de deplasare, etc.
La niveluri mai ridicate există grupuri de neuroni care detectează caracteristici tot mai complexe, cum ar fi fețele, mâinile, limbajul expresiv al corpului. 
Alți neuroni servesc mișcărilor corpului și pozițiilor complexe.
Aflaţi în mai multe zone ale creierului, incluzând cortexul premotor, lobul parietal posterior, fisura temporală superioară și insula, reacţionează ca răspuns la lanțurile de acțiuni legate de intenții.
Unii neuroni se activează când ridici un pahar sau când priveşti pe altcineva ridicând un pahar, alții când pui paharul jos sau priveşti pe altcineva punând paharul jos, şi tot aşa alţii pentru alte tipuri de acţiuni.

Neuroni specializaţi răspund atunci când:
1. faci ceva anume, 
2. când priveşti pe cineva făcând acel lucru, 
3. când auzi pe cineva făcând acel lucru,  
4. când auzi o exprimare ce priveşte faptul de a executa acea acţiune (ridică paharul de pe masă / pune paharul pe masă, etc).
Când vezi pe cineva efectuând o anumită acțiune, tu automat simulezi acea acțiune mental, în creier.
Circuitele din creier îţi inhibă mișcarea în timp ce simulezi.
Dar tu înțelegi acțiunea altuia, deoarece ai în creier un șablon pentru acea acțiune, bazat pe propriile tale mișcări.
Când vezi pe cineva efectuând o mişcare, tu ai în creier un model privind mişcarea lui, şi asta te ajută să înţelegi ce intenţionează el să facă, anticipând scopul său.

Deci, cu ajutorul neuronilor oglindă care "trezesc" în mintea ta anumite tipare, şi le conectează automat, tu poţi "citi" intenţiile celor din jurul tău, anticipând intenţiile lor pe baza mişcărilor efectuate de ei.
Este un mecanism de protecţie care te avertizează de pericole potenţiale, în mod automat, ca o... intuiţie empatică, căci tu empatizezi astfel în mod automat cu ceilalţi, ca şi cum te-ai pune în pielea lor privind ceea ce vor să facă.
Mental tu faci ceea ce fac ei.
Neuronii oglindă simulează şi stările afective, suferinţa şi bucuria altora, de aceea poţi simţi automat empatie pentru alţii, poţi şti ce simt alţii deoarece tu poţi simţi în mod real ce simt ei, dacă ai tiparele corespondente de relaţionare.

Neuronii oglindă analizează informaţiile provenite prin simţurile corporale şi anticipează intenţiile.
Capacitatea de a împărtăși emoțiile altora este strâns legată de modul de funcționare a neuronilor oglindă.
Când vezi pe cineva lovit într-un mod dureros, propriile tale zone de durere sunt activate. 
Când vezi un păianjen pe piciorul cuiva, simți o senzație înfiorătoare, deoarece neuronii oglindă sunt activaţi.
Oamenii care au un nivel înalt de empatie au sistemele de neuroni oglindă foarte active.
Emoțiile sociale se bazează pe un sistem unic uman de neuroni oglindă, aflat într-o parte a creierului numita insula.
Insula înregistrează durerea socială a respingerii. 
Umilința pare a fi înscrisă în creier prin aceleaşi mecanisme care codifică durerea fizică reală.

Oamenii de știință au tratat până acum cultura ca fiind separată de biologie, dar neuronii oglindă "absorb" cultura în mod direct, căci fiecare generație învaţă de la cea anterioară prin partajarea socială, observare şi imitație automată.
Animalele au neuroni oglindă mai rudimentari, dar oamenii, cu memoria lor de lucru imensă, pot efectua mental simulări (modelări imaginative) foarte sofisticate.

Limbajul se bazează pe neuroni oglindă, un astfel de sistem fiind găsit în partea din față a creierului, ce conține circuite de suprapunere pentru limba vorbită și limbajul semnelor.
Mişcările gesturilor complexe ale mâinilor și mișcările complexe ale limbii și buzelor utilizate în formarea frazelor, folosesc același echipament. 
Unii cercetători cred că autismul implică neuroni oglindă disfuncţionali. 
Multe persoane cu autism pot identifica o expresie emoțională, cum ar fi tristeţea, pe faţa unei alte persoane, sau pot imita aspectul trist cu propriile lor fețe, dar ei nu simt semnificația emoțională a emoției imitată. 
Prin observarea altor oameni, nu simt ce simt ei.
Neuronii oglindă furnizează indicii despre modul în care copiii învaţă.
Sugarii scot limba la adulții care fac același lucru, prin imitaţie. 
Mai mult decât puii altor primate, copiii umani sunt programaţi neuronal pentru imitație, neuronii lor oglindă fiind implicați în observarea a ceea ce fac alții și practicarea aceloraşi acţiuni prin imitaţie.
Neuronii oglindă funcţionează cel mai bine în viaţa reală, când oamenii sunt față în față, mai puţin în realitatea virtuală și materiale video.
Dar un studiu efectuat ianuarie 2006 a constatat că, atunci când copiii au vizionat programe violente de televiziune, neuronii oglindă, precum și alte regiuni ale creierului implicate în agresiune, au fost activate, crescând probabilitatea ca copiii să se comporte violent.

Psihoterapeuții au de beneficiat din descoperirea neuronilor oglindă, deoarece aceasta oferă o posibilă bază neurobiologică pentru mecanismele psihologice cunoscute sub numele de transfer și contratransfer.
Prin transfer, clienții transferă pe terapeut sentimente legate de figuri importante din viaţa lor. 
În contratransfer, reacțiile terapeutului la client sunt modelate de propriile relații anterioare ale terapeutului.
Terapeuții pot utiliza propriul lor sistem de oglindire pentru a înțelege problemele unui client și de a genera empatie. 
Pot ajuta clienții să înțeleagă că multe din experiențele lor provin din ceea ce alți oameni le-au spus sau le-au făcut, în trecut.

Sportivii și antrenorii profesioniști folosesc adesea antrenamentul ideomotor, practicarea antrenamentului mental, exploatând empiric proprietățile de oglindire ale creierului, fără a cunoaşte baza biologică.
Chiar şi simpla observare a unei execuţii corecte a unei mişcări îmbunătăţeşte în mod direct performanțele individuale, prin intermediul neuronilor oglindă care simulează mişcarea observată.
Dar şi spectatorii care urmăresc sporturile lor preferate la televizor sunt prinşi de activarea neuronilor oglindă. 
În mintea lor sunt simulate mişcările sportivilor.
Vizionând preferenţial un anumit sport, vei fi tot mai în măsură să prezici ce se va întâmpla, pe baza mişcărilor sportivilor.Cercetătorii au afirmat că neuronii oglindă sunt puternic activaţi de pornografie.

Când un bărbat se uită la un alt bărbat care are relații sexuale cu o femeie, neuronii oglindă ai observatorului se activează, şi se excită deoarece mintea lui simulează ceea ce face şi simte cel ce acţionează. 

Există şi neuroni oglindă care, la fel ca neuronii oglindă pentru mişcare, sunt neuroni oglindă pentru atingere.
Daca cineva te atinge pe mână, un neuron din cortexul somatosenzorial din regiunea senzorială a creierului se activează, dar acelaşi neuron se va activa şi când priveşti o altă persoană care este atinsă în acelaşi fel, în aceeaşi zonă.
Există neuroni diferiţi pentru zone diferite.
Nu simţi acea senzaţie de atingere, privind pe altcineva care este atins, empatizezi cu ea, dar nu simţi cu adevărat atingerea, deoarece ai receptori în piele, de atingere şi durere, care sunt conectaţi la creier, şi semnalizează că tu nu eşti atins.
Poţi empatiza cu alte persoane, dar nu simţi cu adevărat atingerea, căci altfel ai deveni confuz şi zăpăcit prin a simţi tot ceea ce simt alţii.
Deci există un semnal de feedback care are prioritate faţă de semnalul de la neuronul oglindă, împiedicându-te să simţi atingerea.
Dar dacă elimini receptorii, anesteziind braţul, şi apoi te uiţi la cineva când e atins, vei simţi senzaţia pe braţul tău.
Astfel se elimină bariera dintre tine şi alte fiinţe, ca şi cum tot ce te separă pe tine de ceilalţi este doar pielea, receptorii din piele.
Dacă elimini receptorii, vei simţi atingerile pe care le simt alte persoane în propriul creier, eliminând bariera dintre tine şi celelalte fiinţe.

Acest fapt constituie fundamentul multor sisteme spirituale străvechi - nu există un Eu independent, separat de restul fiinţelor.
Eşti de fapt conectat chiar de proprii neuroni, neuronii comunică şi la distanţă, şi nu există o diferenţiere reală între conştiinţa ta şi conştiinţa altora.
Oamenii care au membre amputate simt prezenţa unui "membru fantomă", şi au senzaţii ce provin de la el.
Dacă o astfel de persoană priveşte pe altcineva când e atins, va putea simţi atingerea în acelaşi loc pe membrul fantomă.
Fascinant este că, daca îl doare membrul fantomă, şi se efectuează un masaj membrului corespondent unei persoane aflate în faţa sa, va reduce durerea din braţul fantomă.

"Suntem creaturi sociale deosebite. 
Supraviețuirea noastră depinde de înțelegerea acțiunilor, intențiilor și emoțiilor celorlalți.
Neuronii oglindă ne permit să înțelegem mintea altora, nu prin raționament conceptual, ci prin simulare directă. 
Prin simţire, nu prin gândire." - Dr Giacomo Rizzolatti într-un articol publicat în „New York Times“.

"Cu neuronii oglindă nu trebuie să pretindem că suntem în pielea altei persoane... ne aflăm practic în mintea unei alte persoane."- Marco Iacoboni

„Neuronii-oglindă pot sta şi la baza unor interfeţe, permiţându-ne să ne gândim din nou la probleme cum ar fi conştiinţa, reprezentarea eu-ului, ce ne separă pe noi de alte fiinţe umane, ce ne permite să empatizăm cu alte fiinţe umane, şi chiar lucruri cum ar fi apariţia culturii şi civilizaţiei, care sunt unice fiinţelor umane.“ - Vilayanur Ramachandran - director al Centrului pentru Studiul Creierului şi Mecanismelor Cognitive de la Universitatea din San Diego.

Această descoperire ajută în explicarea ştiinţifică a anumitor probleme, dar totodată ridică noi întrebări, cum ar fi: sunt aceşti neuroni diferiţi de ceilalţi ? 
Cum se specializează aceşti neuroni, de la ce nivel şi cum este coordonată această specializare?
Ce legături au aceste trasee neuronale cu conştienţa ? 
În ce măsură putem spune că învăţăm conştient / inconştient, prin imitare ? Etc.
Posibil ca, după ce mă voi mai documenta privind cercetările mai noi (sunt publicate doar în limba engleză), voi face şi o continuare la acest material video, o partea a doua...



Din playlistul meu Conferinţe TEDx Talks,  katona nicolae  263 de videoclipuri nov 2016

Embed de pe ted.com


Video: lecturarea video a articolului:
https://www.youtube.com/watch?v=mFrmE-fQMV4&list=PLbN5sJc5PARCXWVENfJT1gfDLmscQSOMC&index=1

Playlistul meu youtube  Creaţii personale Kato   katona nicolae  




Distribuie articolul dacă ți-a plăcut, mulțumesc! 



-DONEAZĂ, dacă ți-a plăcut, susține ceea ce-ți place :) 


Donează prin PayPal, în contul reprezentat de acest mail: katonanico@gmail.com
Mulțumesc!

eJobs


-CĂRŢI SPIRITUALITATE (şi nu numai) recomandate de Kato :  http://loveblog4all.blogspot.com/2014/08/carti-spiritualitate.html

Toate siteurile și conturile mele, activitatea mea, resursele oferite ție: https://ko-fi.com/post/Kato--Resurse-utile--Dezvoltare-Spirituala-N4N0DJ6CW
-Dacă ţi-a plăcut, dă un click pe Like şi Distribuie, şi Abonează-te la postările noi ale acestui blog prin email, serviciul Feedburner, dând click aici: Subscribe to Love Blog 4 All by Email

-Apasă simultan tastele Ctrl şi D, pentru a adăuga acest site la Favorite (Bookmarks).

-Abonează-te la marea videotecă de pe canalul meu youtube (dă click pe categoriile de playlisturi să se deschidă toate):  http://youtube.com/user/katonanico

-Te poţi Abona şi la blogul meu "SPIRIT", să primeşti notificări pt postările noi, pe email, aici:  Subscribe to Spirit by Email

-Te invit să vizitezi şi mai noul meu blog : "Kato - Parapsihologie, Extrasenzorial" - http://katoparapsihologieextrasenzorial.blogspot.ro/
-Fă economie de timp şi bani, efectuând cumpărături online prin accesarea promoţiilor din reclame, susţinând totodată astfel şi acest blog. 
Mulţumesc !

-Aici ai linkul către  CUPRINSUL  blogului, cu lista tuturor postărilor, pe Categorii, plus toate articolele de pe siteurile mele "Spirit" şi "Kato - Parapsihologie, Extrasenzorial", peste 500 articole ! http://loveblog4all.blogspot.com/2015/11/toate-postarile-blogului-linkurile.html


CUPRINSUL articolelor Kato publicate pe platforma Ko-Fi:
https://ko-fi.com/post/CUPRINSUL-articolelor-Kato-publicate-pe-platforma-F1F8IFBIA

Aici poți asculta podcasturile mele publicate pe pe platforma Anchor: https://anchor.fm/kato-podcast

Link de Abonare la canalul meu Youtube, dacă nu ești deja abonat: https://www.youtube.com/user/katonanico?sub_confirmation=1

Alătură-te canalului meu Youtube pentru a primi acces la beneficii: https://www.youtube.com/channel/UCo5x0Chp37_rsEj8XqgoTSA/join

Kato Newsletter - Te poți abona la Newsletterul meu periodic prin Email, și vei fi ținut la curent cu noutăți din activitatea mea, completând formularul aici: https://blogspot.us16.list-manage.com/subscribe?u=1b6a4b0738569bd2193802752&id=dd82c2db1c
.
Investește în dezvoltarea ta spirituală, căci este cea mai bună investiție, sponsorizând totodată activitatea mea publică în beneficiul tuturor, pe această platformă, Ko-fi, https://ko-fi.com/katospirit ,
- ocazional, donând de o cafea sau mai mult, sau
- să devii Membru Sponsor (sponsorizare lunară), beneficiind astfel de o mulțime de Bonusuri accesibile doar Membrilor sponsori, care se încadrează într-un Program de dezvoltare personală spirituală.

Nivelurile și beneficiile Membrilor sponsori de la fiecare Nivel le poți vedea aici: https://ko-fi.com/katospirit/tiers

Platforma (Ko-Fi) este special construită pentru sponsorizarea creatorilor de conținut (bloggeri, vloggeri, artiști, muzicieni, etc) care oferă continuu creațiile lor publicului.
În oferta mea vei primi acces la un program de dezvoltare personală spirituală, pe mai multe niveluri de sponsorizare, cu beneficii progresive pentru fiecare nivel (acces la postări dedicate doar Membrilor sponsori, Liveuri, înregistrări video, discuții online de grup și private, acces la un grup privat al membrilor sponsori, pdfuri, ebookuri, webinarii, workshopuri, cursuri, cărți, discounturi, etc)
Deci prin funcția de sponsorizare lunară pe niveluri, nu este vorba doar de o simplă sponsorizare, ci de o INVESTIȚIE în dezvoltarea ta personală spirituală, pe care doar Membri sponsori o pot accesa!

Mulțumesc!

Conștientizare, pace, sănătate, și o zi minunată în continuare!

Niciun comentariu:

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-60726497-1', 'auto'); ga('send', 'pageview');