Kato Live embed Video

kato-podcast

Totalul afișărilor de pagină

Translate

TRANSLATE with Bing

joi, iulie 16, 2015

Jurnalistul Gary Wolf despre Sinele cuantificat - Conferinţă TED



Gary Wolf: Sinele cuantificat
Conferinţă TED

Filmed June 2010 at TED@Cannes
La TED@Cannes, Gary Wolf face o introducere de 5 minute într-o nouă și uimitoare distracție: folosirea aplicațiilor de pe telefon și a dispozitivelor pornite mereu pentru a-ți urmări și analiza corpul, starea, dieta, cheltuielile - orice din viața de zi cu zi care poate fi măsurat - cu detalii glorios de „geeky”. 

  
Transcrierea conferinţei : 
0:17 M-am trezit azi dimineață la 6:10 a.m. după ce m-am culcat la 12:45 a.m. Am fost trezit o dată în timpul nopții. Ritmul meu cardiac a fost de 61 de bătăi pe minut. Presiunea sângelui, 127 cu 74. Am avut zero minute de exercițiu ieri, așa că ritmul meu cardiac maxim în timpul exercițiului nu a fost calculat. Am luat aproximativ 600 de miligrame de cafeină, zero de alcool. Și punctajul meu la Indexul Narcisismului Personal, sau NPI-16, e un liniștitor 0,31.

0:48 Știm că numerele ne sunt folositoare când facem publicitate, gestionăm, conducem, căutăm. 

Vă voi vorbi despre cum sunt folositoare când ne gândim, învățăm, ne amintim, și vrem să ne îmbunătățim. Cu câțiva ani în urmă, Kevin Kelly, partenerul meu și cu mine am observat că oamenii se supuneau unor regimuri de măsurare cantitativă și auto-urmărire care mergeau mult peste comportamente obișnuite, familiare ca urcatul pe cântar în fiecare zi. Oamenii își urmăreau mâncarea prin Twitter, scutecele copiilor pe iPhone. Făceau jurnale detaliate ale cheltuielilor, ale stării lor spirit, simptomelor, tratamentelor.

1:26 Acum, știm câteva din faptele tehnologice care aduc această schimbare în stilul nostru de viață — asimilarea și răspândirea dispozitivelor mobile, îmbunătățirile exponențiale în stocarea datelor și procesarea informațiilor și îmbunătățirile remarcabile în senzorii biometrici umani. 

Acest mic punct negru de aici e un accelerometru 3D. Îți urmărește mișcările în spațiu. Este, după cum vedeți, foarte mic și totodată foarte ieftin. Acum au scăzut la sub un dolar bucata, și ajung în tot felul de dispozitive. Dar ce e interesant e informația incredibil de detaliată pe care o poți obține de la doar un senzor ca acesta. Acest tip de senzor e în dispozitivul biometric vedetă — printre clienții timpurii în acest moment — Fitbit. Acesta îți urmărește activitatea și somnul. Are doar acel senzor în el.

2:18 Probabil că sunteți familiarizați cu sistemul Nike+. L-am amintit doar pentru că acel mic punct e senzorul. E de fapt doar un senzor de presiune ca acela dintr-o sonerie. Și Nike știe cum să obțină viteza și distanța din doar acel senzor. Aceasta e cureaua pe care oamenii o folosesc pentru a transmite informații despre ritmul cardiac către sistemele lor Nike+.

2:41 Acesta e un frumos nou dispozitiv care îți dă informații detaliate legate de somn, nu doar dacă dormi sau ești treaz, dar și etapa somnului — somn adânc, somn ușor, somn REM. Senzorul e doar o mică curea de metal în acea banderolă. Restul e în consola de lângă pat. Doar pentru comparație, acesta e un sistem de urmărire a somnului de acum câțiva ani — adică, de fapt până acum. Și acesta e sistemul de urmărire a somnului de azi.

3:05 Acesta a fost prezentat de curând la o conferință de îngrijire a sănătății din (Washington) D.C. Mare parte din ce vedeți aici e un inhalator pentru astm, dar capacul e un foarte mic transmițător GPS, care-ți dă informații despre data și locul unui incident de astm, oferindu-ți o nouă conștientizare a vulnerabilității tale în relație cu factori de timp și mediu.

3:28 Acum, știm că noile unelte schimbă modul în care ne vedem în lume — acești mici senzori care adună informații în natură, calculul omniprezent care permite informației să fie înțeleasă și folosită, și, desigur, rețelele sociale care permit oamenilor să colaboreze și să contribuie. Dar ne gândim la aceste unelte ca deschizându-se în afară, ca ferestrele, și aș vrea să vă invit să vă gândiți la ele și ca întorcându-se în interior și devenind oglinzi. Deci atunci când ne gândim să le folosim pentru a obține o îmbunătățire sistematică oarecare, ne gândim și la cum le putem folosi pentru îmbunătățirea personală, pentru auto-descoperire, conștientizare de sine, cunoaștere de sine.

4:13 Iată un dispozitiv biometric: o pereche de căști de la Apple. Anul trecut, Apple a obținut patente pentru a obține oxigenarea sângelui, ritmul cardiac și temperatura sângelui prin căști. Pentru ce e asta? Pentru ce ar trebui să fie? Unii oameni au spus că e pentru securitate biometrică. Unii oameni vor spune că e pentru cercetarea sănătății publice. Unii oameni vor spune că e pentru o cercetare de piață avangardistă. Aș vrea să vă spun că este și pentru cunoașterea de sine. Și sinele nu e singurul lucru; nu e nici măcar cea mai mare parte a lucrurilor. Sinele e doar centrul nostru de operațiuni, conștiința noastră, compasul nostru moral. Deci, dacă vrem să acționăm mai eficient în lume, trebuie să ne cunoaștem mai bine pe noi înșine.

5:01 Mulțumesc. 


Despre jurnalistul Gary Wolf : https://www.ted.com/speakers/gary_wolf

CĂRŢI SPIRITUALITATE (şi nu numai) recomandate de Kato : http://loveblog4all.blogspot.com/2014/08/carti-spiritualitate.html

Dacă ţi-a plăcut, dă un click pe Like şi Distribuie, şi Abonează-te la postările noi ale acestui blog prin email, serviciul Feedburner, dând click aici : Subscribe to Love Blog 4 All by Email
Apasă simultan pe tastele Ctrl şi D, pentru a adăuga acest site la Favorite (Bookmarks).
Pentru a găsi ceva specific pe blog, poţi căuta după termen la "Căutare" în stânga sus, sau pe coloana din stânga jos la Etichetele asociate postărilor (cuvintele albastre, în ordine alfabetică).
De asemenea, consultă marea videotecă de pe canalul meu youtube (dă click pe categoriile de playlisturi să se deschidă toate) : http://youtube.com/user/katonanico
Te poţi Abona şi la siteul meu SPIRIT, să primeşti notificări pt postările noi, pe email, aici : Subscribe to Spirit by Email

Nemira

Niciun comentariu:

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-60726497-1', 'auto'); ga('send', 'pageview');