Kato Live embed Video

kato-podcast

Totalul afișărilor de pagină

Translate

TRANSLATE with Bing

joi, august 17, 2023

Cum să vindeci traumele familiale moștenite - Mark Wolynn



Investește în dezvoltarea ta personală spirituală, urmând un program, prin donație, accesând acest link (Nivelul2):
https://ko-fi.com/katospirit/tiers

Acest articol este o Recomandare de carte de Psihoterapie privind vindecarea traumelor moștenite, transgeneraționale, legate de Psihogenealogie.

Trecutul nu moare niciodată. 
Nici măcar nu e trecut.“ - William Faulkner.

”Povestea ta a început demult. 
Cum să vindeci traumele familiale moștenite.
Un angajat cu experiență ajunge să ia decizii financiare nesăbuite, repetând, fără să știe, istoria tatălui său, un parior "ratat" pe care nici măcar nu-l cunoscuse. 
O tânără depresivă vrea să se sinucidă prin "evaporare", pentru ca mai apoi să afle că bunica ei supraviețuise camerelor de gazare de la Auschwitz. 
Un băiat e cuprins de senzații inexplicabile de frig, fără să știe că unchiul său murise înghețat.

Cartea de față vorbește despre acele fobii, depresii și gânduri obsesive care ne copleșesc fără să ne dăm seama de unde ni se trag. 
Combinând cercetările din neuroștiințe cu intervențiile specifice constelațiilor familiale, autorul demonstrează în ce fel uneori ajungem să mostenim și să retrăim, în mod inconștient, suferințele și traumele nerezolvate ale strămoșilor. 
Cititorul are la indemana cai utile pentru eliberarea de traumele mostenite pe cale transgenerațională. 
Aceste tehnici merg de la identificarea anxietatilor mascate dupa cuvinte si comportamente aparte pana la genograma, dialogul imaginar cu stramosii si eliberarea, prin compasiune, de suferintele generatiilor trecute.

Mark Wolynn este psiholog clinician specializat in traumele transgenerationale. 
Este director si formator la Institutul pentru Constelatii Familiale din San Francisco.

Fragment din volumul "Povestea ta a început demult" de Mark Wolynn:
"De la fraze vindecatoare la imagini vindecătoare
Fie ca suntem sau nu constienti de acest lucru, viata noastra este profund influentata de imaginile noastre interioare, de credintele, asteptarile, presupunerile si parerile pe care le avem. 
Intipariri intrinseci precum "nu-mi iese nimic in viata asta" sau "nu voi reusi indiferent ce as incerca" sau "am un sistem imunitar slab" pot constitui o schema a felului in care se va desfasura viata noastra, limitandu-ne modul in care primim experientele noi si afectandu-ne modul in care ne vindecam. 
Imagineaza-ti efectul pe care il are asupra corpului tau imaginea interna "am avut o copilarie grea". 
Sau a imaginii "mama se purta cu cruzime". 
Sau "tatal meu a fost abuziv emotional". 
Cu toate ca poate fi o parte semnificativa de adevar in aceste imagini, ele s-ar putea totusi sa nu spuna toata povestea. 
Fiecare zi a copilariei tale a fost dificila? 
Tatal tau nu a fost bun nici macar o data? Mama ta a fost totusi vreodata afectuoasa? 
Ai acces chiar la toate amintirile tale din primele zile cand erai tinut in brate, hranit si invelit in patutul tau seara, cand erai bebelus? 
Ține minte, așa cum am aflat în Capitolul 5, mulți dintre noi reținem doar acele amintiri menite să ne protejeze să nu mai fim răniți din nou, amintiri care ne susțin apărările, amintiri despre care biologii evoluționiști sustin că fac parte din acea înnăscută "privilegiere a negativului". 
Ar fi posibil să ne lipsească unele amintiri? 
Mai important chiar, ți-ai pus aceste întrebări: 
Ce statea in spatele agresivitatii mamei mele? 
Ce eveniment traumatic statea la baza frustrarii tatalui meu?
In timp ce iti creezi frazele vindecatoare, poate ca ai observat deja ca incepe sa prinda radacini o noua experienta interioara. 
Se poate sa-ti fi aparut sub forma unei imagini sau a unei trairi, poate ca o senzatie de apartenenta sau de conectare. 
Poate ca ai simtit sustinerea membrilor familiei tale care vegheaza asupra ta."

”O trăsătură bine documentată a traumei, familiară multor oameni, este incapacitatea noastră de a articula ceea ce ni se întâmplă. 
Nu doar că ne pierdem cuvintele, dar uneori ni se întâmplă același lucru și cu amintirile noastre. 
În timpul unui incident traumatic, procesele noastre de gândire devin dispersate și dezorganizate în așa fel încât nu mai recunoaștem amintirile respective ca aparținând evenimentului originar. 
În schimb, fragmente de amintire, dispersate în imagini, senzații corporale și cuvinte sunt stocate în inconștientul nostru și pot fi activate mai târziu de orice lucru care aduce chiar și pe departe cu experiența originară.
Odată declanșate, e ca și cum a fost apăsat un buton invizibil de derulare, care ne face să repunem în scenă aspecte ale traumei originare în viața noastră de zi cu zi. 
Inconștient, ne trezim că reacționăm la anumiți oameni, la anumite evenimente sau situații cu răspunsuri vechi, familiare, care evocă trecutul. 
Sigmund Freud a identificat acest tipar cu mai mult de o sută de ani în urmă. Repunerea în scenă traumatică sau „compulsia la repetiție“, cum a numit-o Freud, este o încercare a inconștientului de a rejuca ceea ce e nerezolvat, astfel încât să „ne prindem“ de sensul lucrurilor. 
Acest impuls inconștient de a retrăi evenimente trecute poate fi unul dintre mecanismele care intră în funcțiune atunci când familiile repetă traumele nerezolvate în generațiile următoare. 

Și Carl Jung, contemporanul lui Freud, credea că ceea ce rămâne inconștient nu se dizolvă, ci, dimpotrivă, reapare la suprafață pe parcursul vieții noastre sub formă de destin sau soartă. 
Tot ceea ce nu este conștient, spunea el, va fi trăit ca destin. 
Cu alte cuvinte, este posibil să repetăm tiparele noastre inconștiente până când le aducem în lumina conștiinței. 
Atât Jung, cât și Freud au observat că nimic din ceea ce este prea greu de procesat nu se stinge de la sine, ci, dimpotrivă, este stocat în inconștientul nostru. 
Amândoi, și Freud, și Jung, au observat că fragmente de experiențe de viață anterior blocate, reprimate sau refulate apăreau în cuvintele, gesturile și comportamentele pacienților lor. 
Timp de decenii la rând după aceea, terapeuții aveau să considere indicii precum actele ratate, tiparele de accidente sau imaginile onirice drept mesageri care luminau zonele greu de pus în cuvinte și greu de gândit din viețile clienților lor. 
Progresele recente ale tehnologiei imagistice au permis cercetătorilor să aducă clarificări cu privire la funcțiile creierului și ale corpului care „dau rateuri“ sau se opresc în timpul episoadelor copleșitoare. 

Bessel van der Kolk este un psihiatru olandez cunoscut pentru cercetările sale asupra stresului posttraumatic. 
El explică faptul că în timpul traumei centrul vorbirii se decuplează, la fel ca și cortexul medio-frontal, acea parte a creierului responsabilă pentru trăirea momentului prezent. 
El descrie groaza indescriptibilă din timpul traumei ca pe experiența de a rămâne fără cuvinte, un lucru obișnuit atunci când căile cerebrale ale memorării sunt blocate în momentele de amenințare sau de pericol. 
„Când oamenii își retrăiesc experiențele traumatice“, spune el, „sunt afectați lobii frontali și, drept consecință, au dificultăți de gândire și vorbire. 
Nu mai sunt capabili să comunice, nici lor înșilor, nici altora, cu exactitate ce se întâmplă.“  
Totuși, nu amuțește chiar totul: cuvintele, imaginile și impulsurile care se disociază ca urmare a unui eveniment traumatic reapar sub forma unui limbaj secret al suferinței noastre pe care îl purtăm cu noi. 
Nimic nu se pierde. 
Piesele au fost doar dislocate. 

Noile tendințe în psihoterapie încep acum să țintească dincolo de traumele individului și să includă evenimentele traumatice din istoria familială și socială ca parte a imaginii întregi. 
Tragedii de diferite tipuri și intensități -precum abandonul, sinuciderea și războiul sau moartea prematură a unui copil, părinte, frate sau soră - pot transmite undele de șoc ale suferinței în cascadă de la o generație la alta. 

Dezvoltări recente în domeniile biologiei celulare, neurobiologiei, epigeneticii și psihologiei dezvoltării subliniază importanța explorării a cel puțin trei generații din istoria familiei, pentru a înțelege mecanismele din spatele tiparelor traumei și suferinței care se repetă.”
.
Poți comanda cartea online aici:



Playlistul meu Youtube  ”Psihogenealogia - Karma de neam”
(dă clic pe link) 
eam



Cursuri Online Dezvoltare Personală - LINK

Dă un Follow - Urmărire, pe Ko-Fi, să fii la curent cu noile articole și lecturări, și Distribuie (Share) și altora dacă ți-a plăcut, fă-le plăcere și lor (pentru articolele Publice).

Poți downloada multe articole ale mele, în format pdf să le (re)citești când vrei unde vrei, de aici: https://cupdf.com/u/katonanico
sau de aici: https://www.slideshare.net/katonanicolae/documents
Voi crea ebookuri pdf din articolele mele, și îți vei putea face o ”bibliotecă” din cele care ți-au plăcut, să-ți fie la îndemână oricând.

Toate siteurile și conturile mele, activitatea mea, resursele oferite ție: https://ko-fi.com/post/Kato--Resurse-utile--Dezvoltare-Spirituala-N4N0DJ6CW

CUPRINSUL blogului, cu lista tuturor postărilor, pe Categorii, plus toate articolele de pe siteurile mele "Spirit" şi "Kato - Parapsihologie, Extrasenzorial", peste 500 articole! 
http://loveblog4all.blogspot.com/2015/11/toate-postarile-blogului-linkurile.html

CUPRINSUL articolelor Kato publicate pe platforma Ko-Fi: https://ko-fi.com/post/CUPRINSUL-articolelor-Kato-publicate-pe-platforma-F1F8IFBIA

Aici poți asculta podcasturile mele publicate pe pe platforma Anchor: https://anchor.fm/kato-podcast
(Există și un Membership la 3,99 lei)

Playlistul meu Youtube ”Creații personale Kato”: https://youtube.com/playlist?list=PLbN5sJc5PARCXWVENfJT1gfDLmscQSOMC

Link de Abonare la canalul meu Youtube, dacă nu ești deja abonat: https://www.youtube.com/user/katonanico?sub_confirmation=1

Alătură-te canalului meu Youtube pentru a primi acces la beneficii (membership lunar): https://www.youtube.com/channel/UCo5x0Chp37_rsEj8XqgoTSA/join

Kato Newsletter - Te poți abona la Newsletterul meu periodic prin Email, și vei fi ținut la curent cu noutăți din activitatea mea, completând formularul aici: https://blogspot.us16.list-manage.com/subscribe?u=1b6a4b0738569bd2193802752&id=dd82c2db1c
.
Investește în dezvoltarea ta personală spirituală, urmând un program, prin donație (Nivelul 2)
Poți dona:
- ocazional, donând de o cafea sau mai mult (ai acces 30 zile la unele postări accesibile tuturor sponsorilor), sau
- să devii Membru Sponsor (sponsorizare lunară), beneficiind astfel de o mulțime de Bonusuri accesibile doar Membrilor sponsori, care se încadrează într-un Program de dezvoltare personală spirituală accesând acest link (Nivelul2): https://ko-fi.com/katospirit/tiers
Nivelurile și beneficiile Membrilor sponsori de la fiecare Nivel le poți vedea pe linkul de mai sus.

Platforma Ko-Fi este special construită pentru sponsorizarea creatorilor de conținut (bloggeri, vloggeri, artiști, muzicieni, etc) care oferă continuu creațiile lor publicului.
În oferta mea vei primi acces la un program de dezvoltare personală spirituală, pe mai multe niveluri de sponsorizare, cu beneficii progresive pentru fiecare nivel (acces la postări dedicate doar Membrilor sponsori, Liveuri, înregistrări video, discuții online de grup și private, acces la un grup privat al membrilor sponsori, pdfuri, ebookuri, webinarii, workshopuri, cursuri, cărți, discounturi, etc)
Deci prin funcția de sponsorizare lunară pe niveluri, nu este vorba doar de o simplă sponsorizare, ci de o INVESTIȚIE în dezvoltarea ta personală spirituală, pe care doar Membri sponsori o pot accesa!

Poți Dona și direct prin PayPal,
în contul reprezentat de acest email: katonanico@gmail.com Link de donație: https://www.paypal.me/KatonaNicolae

Mulțumesc!

Vezi și acest articol - recomandare de lectură:
Recomandare lectură - Daniel J. Siegel - Mintea, Vâltoarea Minții: https://loveblog4all.blogspot.com/2018/04/recomandare-lectura-daniel-j-siegel.html

Conștientizare, pace, sănătate, și o zi minunată în continuare!

Embed

Niciun comentariu:

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-60726497-1', 'auto'); ga('send', 'pageview');