Kato Live embed Video

kato-podcast

Totalul afișărilor de pagină

Translate

TRANSLATE with Bing

sâmbătă, octombrie 25, 2014

Este greșit să-ți dorești mai mult decât ai nevoie? Legea Atracției



Undeva am citit afirmația:
"Dacă în viaţă doreşti să ai mai mult decât ai nevoie, vei ajunge să pierzi şi ce ai dobândit."
M-a pus pe gânduri afirmația asta, m-a atras ca un magnet, și mi-am dat seama că ceva mi-e neclar cu ea.
M-am gândit să analizez puțin afirmația, să văd dacă o pot valida sau invalida. Adică să văd în ce măsură ea exprimă un adevăr, sau un fals.
Am căutat pe internet să văd sursa, și se pare că aparține lui SN Lazarev, este citat pe mai multe siteuri un text care se încheie cu ”Bibliografie SN Lazarev”.
Redau un fragment, cel în care este încadrată afirmația, ca să vedem la ce se refera:
”Dacă un om vrea să dobândească mulţi bani, nu va reuşi de loc. 
Fiindcă pentru el banii sunt un scop şi nu un mijloc pentru susţinerea existenţei. 
Pe un astfel de om primirea banilor îi va ucide întâi sufletul şi apoi trupul. 
Dacă omul primeşte o sumă de bani care depăşeşte limita periculoasă pentru el, fie că pierde aceşti bani, fie că începe să se îmbolnăvească, sau începe să aibe neplăceri. 
Pentru ca banii să vină înspre dvs. trebuie ca în plan lăuntric să vă îndepărtaţi de ei.
Dacă în viaţă doreşti să ai mai mult decât ai nevoie, vei ajunge să pierzi şi ce ai dobândit. 
Pe măsură ce acumulaţi banii devin atrăgători pentru hoţi. 
Când luaţi deveniţi dependent, vă simţiţi obligaţi, iar când daţi vă eliberaţi. Dependenţa naşte frica, îndoiala, depresia şi supărarea. 
Cel orgolios aşteaptă să primească, fără a şti să dăruiască şi suferinţa lui vine din neîmplinire. 
Cel mai bun mijloc de a vă îndepărta de prosperitate este să fiţi invidioşi şi să-i criticaţi şi pe cei care se bucură de ea. 
Din această cauză invidia constituie principala cauză a sărăciei în cazul multor persoane. 
Amintiţi-vă mereu că veţi pierde tot ceea ce condamnaţi şi niciodată nu veţi avea tot ceea ce criticaţi
De aceea este bine să dorim tuturor fiinţelor să se bucure de ambundenţă, să ducă o viaţă fără lipsuri şi plină de fericire. 
Sentimentul de prosperitate atrage prin rezonanţă prosperitatea.”În primul rând, am remarcat faptul că este neclar ce pierzi, de fapt, căci nu se afirmă că pierzi TOT ce ai dobândit până atunci, și nici nu e clar dacă ai putut dobândi ceva, și pierzi ce ai dobândit prin dorința aceea.
De exemplu, am citit niște articole în care se afirma faptul că, câștigătorii de mari sume la Loto, au ajuns după o perioadă într-o situație mai rea decât cea în care erau chiar înainte de a câștiga marea sumă. Se spune că acesta este cazul general, excepțiile întărind regula - cei care au știut să-și gestioneze bine banii, să-i investească.
În general câștigătorii sunt oameni simpli, nu oameni de afaceri, manageri, și nu știu să-și gestioneze banii, se aruncă în cheltuieli enorme, se obișnuiesc cu un stil de viață cheltuitor, și își macină banii în câteva luni sau ani de zile în cel mai bun caz, deoarece nu au altă sursă de venit, sau dacă își fac firme dau faliment deoarece nu au deloc experiență managerială.  

Deci rămâne să analizăm ce pierzi, dacă pierzi ceva, dorind să ai mai mult decât ai nevoie.
Ideea clară este că dacă îți dorești mai mult decât ai nevoie, atunci pierzi, nu câștigi, și dacă am demonstra contrariul, ar fi de ajuns să demonstrăm că afirmația este falsă.

Putem privi din mai multe puncte de vedere, din diferite aspecte, această problemă.
De exemplu, putem aborda din prisma faptului că nu există câștig fără nici o pierdere, nici pierdere fără nici un câștig, și atunci se complică problema.
Putem purta o discuție despre ce este o nevoie de fapt, ce înseamnă să îți dorești mai mult decât ai nevoie, căci cum putem ști clar dacă ne dorim mai mult sau mai puțin decât avem nevoie? 
Cum putem ști dacă ne dorim ceva de care avem nevoie cu adevărat, sau percepem în mod fals că am avea o anumită nevoie?
De exemplu, cineva poate afirma: am nevoie de lux, asta este o nevoie a mea. Și una este să afirme asta un cerșetor, alta un miliardar, nu-i așa?
Deci nu avem exact aceleași nevoi, cu toții, și nu în aceeași măsură, căci pentru un cerșetor, un lux poate fi să aibă un apartament destul de modest, iar pentru miliardar să aibă un palat. 

Când iau în analiză astfel de idei și raționamente, care îmi par mai greu de analizat, m-am obișnuit să mă raportez la o regulă de-a mea: insuficiența și excesul sunt dăunătoare.
În acest caz, deci, în care ”doreşti să ai mai mult decât ai nevoie”, aș spune că atât o dorință insuficientă, care exprimă mai puțin decât ai nevoie, cât și una excesivă, care exprimă mult mai mult decât ai nevoie, sunt dăunătoare, în sensul că nu te vor conduce la rezultatul dorit, ci chiar la rezultate nedorite, neplăcute. 
În cazul insuficienței, frustrare, stres, dezamăgire, că nu-ți poți împlini nevoia.
În cazul excesului, cazul de față, rămâne de analizat.
În cazul insuficienței putem spune că ți-ai pierdut timpul cu asta în zadar, din cauza insuficientei motivații oferite de dorința prea mică, în sensul că nu ți-ai dorit destul, să dobândești ce ai nevoie, și de aceea nici nu ai acționat în acest sens destul, ci insuficient. 

Să analizăm excesul, din punct de vedere psihologic, un pic: de ce ți-ai dori să ai mai mult decât ai nevoie?
Este normal să-ți dorești mai mult decât ai nevoie?
Ce ai nevoie, de fapt? 
Ce nevoi normale ai?



Trăiești, vorba aia, ”cu ceea ce îți dă Dumnezeu”, sau ai scopuri și obiective clare în viață, proiecte, programe, planuri clare de viitor, și nevoi și trebuințe definite în mod clar?
Se spune că "Dumnezeu nu îți bagă-n traistă", și că DE TINE DEPINDE CUM VREI SĂ FII: SĂRAC SAU BOGAT.
Dumnezeu, deci, ar respecta, cumva, dorințele tale, nevoile tale, libertatea ta de alegere, cum vrei să-ți trăiești viața.


Matei 7
”7. Cereți, și vi se va da; căutați și veți găsi; bateți, și vi se va deschide.
8. Caci oricine cere capata; cine cauta gaseste; si celui ce bate i se deschide.
11. Deci, daca voi, care sunteti rai, stiti sa dati daruri bune copiilor vostri, cu atât mai mult Tatal vostru care este in ceruri va da lucruri bune celor ce I le cer!
12. Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel; caci in aceasta este cuprinsa Legea si Prorocii.”

Iacov 1:6-8
6. Dar s-o ceară cu credinţă, fără să se îndoiască deloc: pentru că cine se îndoieşte seamănă cu valul mării, tulburat şi împins de vânt încoace şi încolo.
7. Un astfel de om să nu se aştepte să primească ceva de la Domnul,
8. căci este un om nehotărât şi nestatornic în toate căile sale.”



Iacov 4
”1. De unde vin luptele si certurile intre voi? Nu vin oare din poftele voastre, care se lupta in madularele voastre?
2. Voi poftiti, si nu aveti; ucideti, pizmuiti, si nu izbutiti sa capatati; va certati si va luptati, si nu aveti, pentru ca nu cereti.
3. Sau cereți, și nu căpătați, pentru că cereți rău, cu gând să risipiți în plăcerile voastre.”

Dacă nu ceri, deci, nu ți se va da, deci trebuie să îți formulezi clar și corect dorința - o dorință în care:
-  nu are ce căuta risipa în plăcerile tale, și 
- să ceri cu credinţă, fără să te îndoiești deloc.
Dorința reprezintă însăși cererea, iar o cerere neexprimată, sau neclară, nu poate fi rezolvată, nu-i așa? 
Ești de acord sau nu cu acest punct de vedere?
Tu îți faci viața, cum vrei tu să fie, sau alții, sau Divinitatea?
Sau poate este ceva combinat, căci dacă tu ți-o faci doar parțial, atunci evident restul depinde de alții?
Isus a subliniat că TOT ceea ce ceri ți se va da, DACĂ înțelegi faptul că trebuie să ai voință fermă privind ceea ce vrei să obții, și că trebuie să ai credință, să crezi în asta.
Învățăturile lui Abraham - Legea Atracției, explică detaliat faptul că TU ÎȚI ATRAGI STAREA TA DE SĂRĂCIE SAU BOGĂȚIE, SĂNĂTATE SAU BOALĂ, prin ceea ce gândești, ceea ce ai predominant în minte, în câmpul atenției tale și în sufletul tău ca trăire emoțională.
În afirmația de mai sus se face o legătură directă între NEVOILE TALE și CEEA CE AI DOBÂNDIT deja
Eu cred cam ce credea și... Isus, și Abrahamii (învățătorii de "dincolo"): dacă tu CREZI CĂ POȚI ȘI VREI CU ADEVĂRAT să obții ceva, vei obține, iar dacă CREZI CĂ NU POȚI ȘI NU VREI CU ADEVĂRAT să obții ceva, nu vei obține. 
EFECTELE VOR FI CONFORM CAUZEI, ADICĂ CONFORM CREDINȚEI TALE. 
CEEA CE CREZI CU ADEVĂRAT SE VA ÎNFĂPTUI. 
Dacă nu se va înfăptui ceva ce îţi doreşti, înseamnă că nu crezi cu adevărat, că nu vrei cu adevărat, deoarece ai ÎNDOIELI, PREJUDECĂȚI, REȚINERI, FRICI ASCUNSE, de care nu ești suficient de conștient.

Când vorbim despre NEVOI sau TREBUINȚE, trebuie înțeles faptul că aceste nevoi îmbracă o paletă foarte largă, cuprinzând atât nevoi materiale cât și nemateriale (vezi piramida lui Maslow): 
1. nevoile primare sunt comune atât tuturor oamenilor cât și animalelor, incluzând necesitățile fiziologice (cum ar fi cele biologice ca hrana, apa, aerul, igiena), somnul, sexul și o temperatura relativ constantă a corpului.
Odată ce individul își satisface acest nivel de necesități, se va putea concentra pe 
2. nevoile de siguranță, care au de a face cu stabilitatea și consistența într-o lume relativ haotică
Ele țin mai mult de integritatea fizică, cum ar fi securitatea casei și a familiei. 
În unele cazuri, nevoia de siguranță motivează unii indivizi sa devină religioși, religia oferindu-le confortul unei promisiuni de siguranță printr-un loc paradisiac. Nevoile de siguranță sunt cruciale pentru copii.
3. Urmează apoi nevoia de iubire și apartenență, acest nivel incluzând nevoia de prietenie, familie, apartenență la un grup, sau de implicare într-o relație intima non-sexuală.
4. La nivelul patru sunt nevoile de stimă, ce cuprind atât  
 - recunoașterea venită din partea altor indivizi (care rezultă în sentimente de putere, prestigiu, acceptare, etc) cât și 
- recunoaşterea venită din respectul de sine, ce creează sentimentul de încredere, adecvare, competență. 
Nesatisfacerea nevoilor de stimă generează descurajare, și, pe termen lung, complexe de inferioritate. 
O nevoie pronunțată de acest fel (de exemplu nevoia pentru admirație) are la bază nesatisfacerea unor nevoi care stau în vârful piramidei, cele de auto-actualizare estetică. 
5. Nevoile de autorealizare vin din plăcerea instinctivă a omului de a fructifica la maximum capacitățile proprii, pentru a deveni din ce în ce mai bun
Oamenii care au atins starea de auto-actualizare intră adesea într-o stare de transcendență, în care devin conștienți de potențialul lor personal, dar și de întreg potențialul speciei umane. Deși acești indivizi trăiesc adesea o bucurie extatică, simt totodată și o mare tristețe.
Pe primele patru nivele ale piramidei sunt nevoile asa-zise "deficiente": o persoană nu simte nimic special dacă acestea sunt satisfăcute, dar simte un disconfort când nu sunt satisfăcute
Nevoile de "creștere" - Acestea nu dispar când sunt satisfăcute, în schimb, motivează individul în continuare.
6. Nevoile cognitive - sunt situate în vârful piramidei (de a cunoaște, de a înțelege și de a explora), alături de nevoile estetice (pentru frumusețe, ordine, simetrie). Nevoile cognitive nesatisfacute se transformă în nevoi neurotice (non-productive, care perpetuează un stil de viață nesănătos). 
De exemplu, copiii ale căror nevoi de siguranță nu sunt satisfăcute adecvat, pot deveni ulterior adulți care pun deoparte bani sau diferite posesiuni...

Ce înseamnă să dorești mai mult decât ai nevoie ? 
Este ceva relativ la nevoile fiecăruia
Dacă simt nevoia de a împărtăși binele meu cu cât mai mulți oameni, voi simți nevoia de a fi cât mai bogat, pentru a putea împărtăși cât mai multă bogăție cu cât mai mulți oameni, eu putând să trăiesc relativ modest, fără să am nevoie de lux și opulență.
În plus, CA SĂ PIERZI CEEA CE AI DOBÂNDIT, TREBUIE SĂ TE GÂNDEȘTI LA ASTA, SĂ-ȚI FIE TEAMĂ DE ASTA, CĂ VEI PIERDE
De ce își pierd mulți bogați averile :
1. din cauza faptului că, odată ajunși bogați, pur și simplu ÎȘI PIERD MOTIVAȚIA DE A SE ÎMBOGĂȚI ÎN CONTINUARE, căzând într-o dulce letargie mentală întreținută de stilul luxos în care își duc viața, confort, îndestulare, îmbuibare...
2.  TEAMA DE A NU PIERDE CEEA CE AU CÂȘTIGAT CU GREU. DE CE ȚI-E FRICĂ NU SCAPI, DACĂ NU POȚI... SCĂPA DE FRICĂ ! :)


Repet : ceea ce gândești și simți afectiv, în mod repetat, predominant, aia atragi. 
Dacă te gândești mereu la bogăție cu plăcere, vei atrage bogăție, dar dacă te gândești la sărăcie (pierdere), cu frică, vei atrage sărăcia (pierderea) în viața ta.
În concluzie, relația dintre NEVOILE tale și starea ta de prosperitate este destul de complicată pentru a nu fi înțeleasă prea ușor de unul singur, dar nu atât de complicată încât să nu o poți înțelege dacă îți este explicată de persoane competente.
Din perspectiva mea, este o eroare să CREZI în astfel de afirmații: "Dacă în viaţă doreşti să ai mai mult decât ai nevoie, vei ajunge să pierzi şi ce ai dobândit", și o dovadă de... inconştienţă, să nici nu încerci să îți explici în mod logic care ar fi determinismul cauzal (mecanismul) care are ar putea conduce la efectul de a pierde ceea ce ai câștigat, deoarece îți dorești mai mult decât ai avea nevoie...
Dacă ar fi adevărată afirmația, nu falsă, nu ar putea să existe miliardari care câștigă constant mult mai mult decât au... nevoie ei personal pentru a se întreține!


Dar... să îți prezint acum și altfel lucrurile, ca să împac și capra și varza, în mod elegant: să admitem că afirmația "Dacă în viaţă doreşti să ai mai mult decât ai nevoie, vei ajunge să pierzi şi ce ai dobândit" este validă, adevărată. Dacă tu nu ai înțeles ce am explicat până acum, și ești în continuare convins de adevărul afirmației, te voi învăța o șmecherie logică și psihologică, pentru a nu pierde niciodată ceea ce ai dobândit, putând totodată să îți dorești cât de mult vrei : AUTOSUGESTIONEAZĂ-TE CONTINUU CĂ TU AI NEVOIE MEREU DE MAI MULT, TOT MAI MULT, MAI MULT DECÂT AI, ÎN PERMANENȚĂ, MAI MULT DECÂT ȚI-AI PUTEA DORI, ORICÂT AI DOBÂNDI.  :)
Este foarte simplu, căci în acest mod niciodată NU îți vei putea dori mai mult decât ai nevoie, nevoile tale tinzând la... + infinit... :)
Aleluia ! 





Two kids, one sandwich... what happens next?
Posted by Action Against Hunger UK on 31 August 2012


Dacă ţi-a plăcut, dă un click pe Like şi Distribuie, şi Abonează-te la postările noi ale acestui blog prin email, serviciul Feedburner, dând click aici : Subscribe to Love Blog 4 All by Email
Apasă simultan pe tastele Ctrl şi D, pentru a adăuga acest site la Favorite (Bookmarks).
Pentru a găsi ceva specific pe blog, poţi căuta după termen la "Căutare" în stânga sus, sau pe coloana din stânga jos la Etichetele asociate postărilor (cuvintele albastre, în ordine alfabetică).
De asemenea, consultă marea videotecă de pe canalul meu youtube (dă click pe categoriile de playlisturi să se deschidă toate) : http://youtube.com/user/katonanico
Te poţi Abona şi la siteul meu SPIRIT, să primeşti notificări pt postările noi, pe email, aici : Subscribe to Spirit by Email
Linkul către site :  https://katonanico.wordpress.com/

Niciun comentariu:

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-60726497-1', 'auto'); ga('send', 'pageview');