Conferinţă TED
Filmed June 2015 at TED@BCG London
Filmed June 2015 at TED@BCG London
Sunt peste 40 de milioane de oameni în lume care suferă de boala Alzheimer, iar acest număr crește dramatic odată cu trecerea anilor.
Nu s-au făcut progrese reale în lupta cu această boală, de la descrierea ei de acum peste 100 de ani.
Cercetătorul Samuel Cohen ne dezvăluie un nou succes în lupta cu boala Alzheimer, arătându-ne că există o speranță. „Alzheimerul este o boală”, spune Cohen, „și o putem trata.”
00:11 În anul 1901 o femeie pe nume Auguste a fost dusă la un azil medical din Frankfurt.
Auguste delira și nu-și putea aminti nici cele mai mici detalii ale vieții.
Doctorul ei se numea Alois. Alois nu știa cum s-o ajute pe Auguste, dar a avut grijă de ea până când a decedat, în 1906.
După decesul ei, Alois a efectuat o autopsie și a găsit plăci și ghemuri ciudate în creierul Augustei, cum nu mai văzuse până atunci.
00:41 Dar iată un lucru încă și mai șocant. Dacă Auguste ar fi trăit în prezent, n-am fi putut-o ajuta mai mult decât Alois, acum 114 ani.
Alois era dr. Alois Alzheimer, iar Auguste Deter a fost primul pacient diagnosticat cu boala pe care azi o numim Alzheimer.
După 1901 medicina a avansat mult. Am descoperit antibiotice și vaccinuri care ne protejează de infecții, tratamente împotriva cancerului, antiretrovirale pentru HIV, statine pentru boli de inimă și multe altele. Totuși, nu am progresat aproape deloc în tratarea bolii Alzheimer.
01:29 Sunt într-o echipă de cercetători care se străduiesc să vindece boala Alzheimer de peste un deceniu. Mă gândesc la asta tot timpul. Alzheimerul afectează 40 de milioane de oameni în lume. Până în 2050 va afecta 150 milioane de oameni, printre care s-ar putea să fii chiar și tu. Dacă speri să trăiești până la 85 de ani sau mai mult, șansele să faci Alzheimer sunt unu din doi. Adică probabil îți vei petrece bătrânețea fie suferind de Alzheimer, fie îngrijind un prieten sau pe cineva drag care are Alzheimer. Deja numai în Statele Unite îngrijirea pacienților cu Alzheimer costă anual 200 miliarde de dolari. Fiecare al cincilea dolar din Medicare e cheltuit pe Alzheimer. E cea mai scumpă boală a prezentului și se estimează va fi de cinci ori mai scumpă în 2050, când va îmbătrâni generația „baby-boom”.
02:34 Poate vi se pare surprinzător că, simplu spus, Alzheimerul e una din marile probleme medicale și sociale de azi. Ne-am ocupat prea puțin de ea. Azi, dintre primele 10 cauze de deces la nivel mondial, Alzheimerul e singura pe care n-o putem preveni, trata sau măcar încetini. Știm mai puține despre Alzheimer decât despre alte boli, pentru că am investit prea puțin timp și bani în cercetarea ei. Guvernul SUA cheltuie anual de 10 ori mai mult pe cercetarea cancerului decât pe Alzheimer, deși pe Alzheimer cheltuim mai mult și cauzează anual la fel de multe decese cât cancerul.
03:22 Iar lipsa resurselor provine dintr-o cauză și mai profundă: o lipsă de conștientizare. Iată lucru pe care puțini îl știu, dar ar trebui să-l știm toți: Alzheimerul e o boală și îl putem trata. În mare parte din ultimii 114 ani, toată lumea, inclusiv cercetătorii, confunda Alzheimerul cu îmbătrânirea. Credeam că senilitatea e o latură naturală și inevitabilă a îmbătrânirii. Dar ajunge să comparăm vizual un creier sănătos cu unul cu Alzheimer ca să observăm distrugerea fizică reală cauzată de această boală. Pe lângă pierderile grave de memorie și capacitate mentală, distrugerile din creier produse de Alzheimer reduc semnificativ speranța de viață și sunt mereu fatale.
04:13 V-am spus că dr. Alzheimer a găsit plăci și ghemuri ciudate în creierul Augustei acum un secol. Timp de aproape un secol, n-am prea știut ce sunt. Azi știm că se compun din molecule de proteină. Imaginați-vă că molecula proteică e ca o coală de hârtie care în mod normal e pliată ca un origami complex. Unele părți ale hârtiei sunt lipicioase. La o pliere corectă, părțile lipicioase ajung în interior. Dar uneori apar defecte și părțile lipicioase ajung în afară. Atunci molecule proteice se lipesc una de alta formând cocoloașe care apoi devin plăci și ghemuri mari. Asta vedem în creierul pacienților cu Alzheimer.
04:56 Noi, la Universitatea Cambridge, am petrecut ultimii 10 ani încercând să înțelegem cum se produce acest defect. Sunt multe etape și e greu să identifici care etapă trebuie blocată. E ca la dezamorsarea unei bombe: tăind un fir poate nu se întâmplă nimic, dar tăind altele bomba ar putea exploda. Trebuie să găsim etapa de blocat și apoi să creăm medicamentul potrivit.
05:20 Până de curând, de obicei tăiam fire și speram să nimerim bine. Dar acum avem un grup de oameni diverși: medici, biologi, geneticieni, chimiști, fizicieni, ingineri și matematicieni. Împreună am reușit să identificăm, o etapă decisivă a procesului iar acum testăm o clasă nouă de medicamente care poate bloca exact etapa aceea, oprind evoluția bolii.
05:43 Să vă arăt acum câteva rezultate recente. Nimeni din afara laboratorului nu le-a văzut încă. Priviți ce s-a întâmplat când am testat medicamentul pe viermi. Aceștia sunt viermi sănătoși. Îi vedeți cum se mișcă normal. În schimb viermii de aici au în ei molecule proteice lipite una de alta, ca oamenii cu Alzheimer. Se vede clar că sunt bolnavi. Acum, dacă le administrăm medicamentul într-un stadiu timpuriu, vedem că sunt sănătoși și trăiesc cât e normal. E doar un prim rezultat pozitiv, dar astfel de cercetări ne arată că Alzheimerul e o boală pe care o putem înțelege și trata.
06:26 După 114 ani de așteptare, avem o speranță reală pentru succes în următorii 10–20 de ani. Dar ca ne sporim șansele de a învinge Alzheimerul avem nevoie de ajutor. Nu e pentru cercetători ca mine, ci pentru voi. Trebuie să conștientizăm că Alzheimerul e o boală și că dacă încercăm o putem învinge. În cazul altor boli, pacienții și familiile lor au cerut mai multă cercetare și au pus presiune pe guverne, pe industria farmaceutică, pe cercetători și legiuitori. Așa a avansat cercetarea pentru HIV la sfârșitul anilor '80. Azi vedem aceeași hotărâre pentru învingerea cancerului. Dar pacienții cu Alzheimer adesea nu-și pot exprima dorințele, iar familiile lor, victime ascunse, îngrijindu-i zi și noapte, sunt prea epuizate să manifesteze pentru o schimbare. Așadar, totul depinde de voi. Alzheimerul nu este, de regulă, o boală genetică. Oricine are creier e expus riscului. Azi sunt 40 de milioane de pacienți ca Auguste, care nu pot crea singuri schimbarea de care au nevoie. Ajută-i, susținându-le cauza și cerând un leac.
07:46 Mulțumesc.
07:47 (Aplauze)
Despre cercetătorul Samuel Cohen : https://www.ted.com/speakers/samuel_cohen
Despre Boala Alzheimer : https://ro.wikipedia.org/wiki/Boala_Alzheimer
Urmăreşte şi conferinţa lui Gregory Petsko: The coming neurological epidemic (Venirea epidemiei neurologice)
Filmed February 2008 at TED2008
https://www.ted.com/talks/gregory_petsko_on_the_coming_neurological_epidemic
Biochimistul Gregory Petsko explică faptul că, în următorii 50 de ani, va exista o epidemie a bolilor neurologice, aşa cum este Alzheimer, pe măsură ce populaţia globului îmbătrâneşte.
Soluţia sa : mai multe cercetări asupra creierului şi funcţiilor sale.
Transcrierea conferinţei :
Pana cand nu vom face ceva sa o prevenim, in urmatorii 40 de ani vom avea de-a face cu o epidemie de boli neurologice la scara mondiala.
O perspectiva optimista. Pe aceasta harta, fiecare tara care e colorata in albastru are mai mult de 20% din populatie cu varste de peste 65 de ani.
Aceasta este lumea in care traim.
Si aceasta e lumea in care vor trai copiii vostri.
In ultimii 12000 de ani, distributia varstelor in populatia umana a aratat ca o piramida, cu cei mai in varsta in varf. Deja isi pierde aspectul.
In jur de 2050 va fi devenit o coloana si va incepe sa se inverseze.
Iata de ce se intampla acest fenomen. Dupa 1840, durata medie de viata s-a dublat cel putin, si continua sa creasca cu o rata de aproximativ 5h pe zi.
Si iata de ce tendinta asta nu este in totalitate un lucru bun: deoarece peste varsta de 65 de ani, riscul de a dezvolta boala Alzheimer sau Parkinson creste exponential.
Prin 2050 vor fi aproximativ 32 de milioane de oameni in Statele Unite cu varste de peste 80 de ani, si daca nu facem ceva, jumatate dintre ei vor avea boala Alzheimer iar alte 3 milioane vor avea boala Parkinson.
Chiar in momentul de fata, aceste boli si alte afectiuni neurologice -- pentru care nu avem niciun tratament sau metoda de preventie -- costa aproximativ o treime de trilion de dolari pe an.
Va fi cu mult peste un trilion de dolari in 2050.
Boala Alzheimer incepe cand o proteina care ar trebui sa fie pliata cumsecade se pliaza gresit intr-un soi de origami dement.
Deci una dintre abordari este de a crea medicamente care sa functioneze ca un adeziv molecular, si sa tina proteina in forma ei justa.
Asta ar trebui sa o impiedice sa formeze ghemuri care par a fi responsabile de distrugerea unor mari portiuni din creier atunci cand apar.
Este interesant insa ca si alte boli neurologice care afecteaza parti foarte diferite din creier prezinta de asemenea ghemuri de proteine pliate gresit, fapt care sugereaza ca strategia propusa ar putea fi generala, si sa poate fi folosita in tratarea mai multor boli neurologice, nu numai a bolii Alzheimer.
Mai exista si o interesanta conexiune cu cancerul aici, deoarece oamenii cu afectiuni neurologice au o foarte mica incidenta a cancerelor.
Si iata ca aceasta este o legatura pe care cei mai multi oameni nu o cerceteaza in prezent, dar de care suntem fascinati.
Mare parte din munca importanta si intregul efort creativ in acest domeniu sunt finantate de fundatiile filantropice private.
Si inca mai este loc pentru o multime de ajutor privat, pentru ca ma tem ca guvernul a cam lasat balta acest domeniu. In timp ce asteptam ca aceste lucruri sa se intample, iata ce puteti face pentru voi insiva.
Daca vreti sa diminuati riscul pentru boala Parkinson, cafeina protejeaza intr-o oarecare masura; nimeni nu stie de ce.
Leziunile capului sunt insa daunatoare. Ele pot precipita aparitia bolii Parkinson.
De asemenea gripa aviara nu este o idee prea buna.
Cât despre protecţia împotriva bolii Alzheimer, pare că uleiul de peşte are un efect de reducere a riscului pentru aceasta boală.
De asemenea ar trebui să ţineţi presiunea sângelui în limite decente, deoarece hipertensiunea cronică este unicul mare factor de risc în boala Alzheimer.
Tot ea reprezintă cel mai mare factor de risc pentru glaucom, care este un fel de boală Alzheimer a ochiului.
Şi, desigur, când ajungem la efectele cognitive, principiul "foloseşte sau pierde totul" se aplică pe deplin, şi de aceea ar fi bine să vă menţineţi stimulaţi mental.
Dar uite că acum mă ascultaţi pe mine.
Deci partea asta o aveţi acoperită.
Şi încă un lucru la final. Uraţi celor ca mine multă baftă, da?
Pentru că ceasul bate pentru noi toţi.
Vă mulţumesc.
Despre biochimistul Gregory Petsko : https://www.ted.com/speakers/gregory_petsko
Link util : http://hellodoctor.ro/optogenetica-poti-recupera-amintiri-pierdute/
Dacă vrei să afli mai multe despre Kato şi activitatea lui :
https://www.facebook.com/notes/806080502769226/
De AICI POŢI ASCULTA ŞI DOWNLOADA ÎN FORMAT mp3 CREAŢIILE PERSONALE KATO, pentru a le putea asculta oriunde
DONEAZĂ, cât vrei, când poţi, pentru a sprijini blogul şi activitatea educativă a lui Kato :
CĂRŢI SPIRITUALITATE (şi nu numai) recomandate de Kato : http://loveblog4all.blogspot.com/2014/08/carti-spiritualitate.html
Dacă ţi-a plăcut, dă un click pe Like şi Distribuie, şi Abonează-te la postările noi ale acestui blog prin email, serviciul Feedburner, dând click aici : Subscribe to Love Blog 4 All by Email
Apasă
simultan pe tastele Ctrl şi
D,
pentru a adăuga acest site la Favorite
(Bookmarks).
Pentru
a găsi ceva specific pe blog, poţi căuta după termen la "Căutare"
în stânga sus, sau pe coloana din stânga jos la Etichetele
asociate postărilor (cuvintele albastre, în ordine alfabetică).
De
asemenea, consultă marea videotecă
de pe canalul meu youtube (dă
click pe categoriile de playlisturi să se deschidă toate) :
http://youtube.com/user/katonanicoTe poţi Abona şi la siteul meu SPIRIT, să primeşti notificări pt postările noi, pe email, aici : Subscribe to Spirit by Email
Te invit cu bucurie să vizitezi şi noul meu blog : "Kato - Parapsihologie, Extrasenzorial" - http://katoparapsihologieextrasenzorial.blogspot.ro/
Fă economie de timp şi bani, efectuând cumpărături online prin accesarea promoţiilor din reclame, susţinând totodată astfel şi acest blog. Accesează acest link pt oferta completă de magazine unde găseşti tot ce vrei : https://www.facebook.com/notes/806471976063412/ Mulţumesc !
Aici ai linkul către CUPRINSUL blogului, cu lista tuturor postărilor, pe Categorii, plus toate articolele de pe siteurile mele "Spirit" şi "Kato - Parapsihologie, Extrasenzorial" la un click distanţă ! :
http://loveblog4all.blogspot.com/2015/11/toate-postarile-blogului-linkurile.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu