Kato Live embed Video

kato-podcast

Totalul afișărilor de pagină

Translate

TRANSLATE with Bing

vineri, martie 11, 2016

Buddha şi exerciţiile de fericire şi... nefericire


books-express.ro

Dacă există ceva ce merită căutat, cu adevărat, în această existență, acel lucru este Adevărul.
Adevărul eliberează, iar falsul, neadevărul, te leagă, te limitează, te face sclav, te face să suferi, să fii nefericit.
Deci, nu există sursă de libertate mai mare decât cea conferită de conştientizarea adevărului.
Libertatea contribuie la fericirea ta, şi orice formă de îngrădire a libertăţii tale va produce automat suferinţă, deci nefericire...
Deci, dacă afirmaţiile de mai sus sunt adevărate, atunci judecata conform căreia este posibilă fericire completă pentru om, pe pământ, acum, este... falsă.
Căci omul nu este complet liber, şi nu poate fi, deoarece nu poate conştientiza întotdeauna adevărul, nu are o capacitate de discriminare a adevărului de fals prea bună, şi mai este şi dependent de mediu, de ceilalţi oameni, de societate, de relaţiile interumane (părinţi, familie, educatori, etc)...

Mă întrebam, de curând, dacă Gautama Buddha a fost fericit, dacă a murit fericit.
A decedat în 483 i.Hr., la 80 de ani, iar cauza morţii sale se pare că a fost o hemoragie intestinală provocată de o indigestie acută, în urma unei... mese generoase şi picante.
Alimentaţia sa a fost neobişnuită, căci, pentru a atinge starea de iluminare, mânca muşchi de copac, rădăcini, grăunţe, şi uneori fructe sălbatice. 

A ajuns vlăguit, şi şi-a distrus sănătatea, sistemul digestiv. 
„Din cauza hranei atât de sărace, toate membrele mele au ajuns ca ale unor târâtoare uscate cu încheieturile noduroase”.
„Şezutul meu era asemenea copitei unui bivol, coastele îmi semănau cu grinzile unui şopron dărăpănat, pupile ochilor mi se afundaseră în adâncul orbitelor, precum apa ce se vede lucind pe fundul unei fântâni adânci”. 
Leşina adesea, se prăbuşea, şi era crezut mort de dicipolii săi.
A aflat astfel că iluminarea nu se produce în urma înfometării. 
Revenind la alimentaţia tradiţională indiană, s-a îngrăşat, a făcut burtă, şi a început să sufere arsuri stomacale şi intestinale intense.
Ultima sa cină a fost oferită de un fierar prosper pe nume Cunda, care a găzduit un banchet generos, onorându-l pe Buddha cu cărnuri, diferite fierturi de orez aromate, dulciuri cu lapte şi o mâncare condimentată cu carne de porc.
Discipolii săi au afirmat că a murit fără a suferi semnificativ, căzând în stări din ce în ce mai lungi de inconştienţă.
Medicii care au studiat textele Pali indiene, cele mai vechi însemnări ale vieţii lui Buddha, au ajuns la concluzia că un atac acut de indigestie a fost responsabil pentru moartea sa. 
Pe lângă ulcerele stomacale, dovezile scrise sugerează că suferea şi de cancer la colon. 
Din cauza pierderii importante de lichid prin sângerările rectale şi vomă, probabil, a suferit o deficienţă de oxigen, iar în cele din urmă un stop cardiac...
Deci, din această perspectivă istorică, nu cred că se poate spune că Buddha a murit... fericit...


nemira.ro
Mă întrebam şi de... Isus, care a murit în... chinuri, pe cruce...
Mă întrebam dacă Iluminarea aduce cu ea fericirea, ceea ce noi, ca oameni, vedem a fi o viaţă fericită.
Mai precis, încercăm să ne închipuim cum ar trebui să arate viaţa unui om fericit.
Mă gândeam, recent, că nu am întâlnit până acum nici un om fericit, dar am întâlnit oameni veseli, bucuroşi, pe moment, şi oameni care au o atitudine generală pozitivă, optimistă.
Dar starea lor fluctua, zilnic, şi aveau parte, fiecare, de neplăceri, dureri, suferinţe, nefericire...
Cred că condiţiile de viaţă terestre şi natura umană nu permit manifestarea fericirii, aşa cum ne-o imaginăm noi, idilic, utopic, la modul absolut...
Poţi fi fericit într-o lume în care totul se transformă, totul este în schimbare, în mişcare, continuu ?
Nu, deoarece apar mereu lucruri noi, oameni noi, condiții noi, neprevăzutul, surprizele, incertitudinea, confuzia, neînțelegerea... 
Sunt atâţia factori care stau la baza transformărilor naturale, încât este imposibil pentru mintea umană să îi cuprindă şi să îi înţeleagă pe toți, și jocul lor interactiv în cadrul transformării...
Omul este incapabil să pătrundă cu gândirea sa modul de organizare şi funcţionare al corpului său, în amănunt, darămite să înţeleagă Natura.
Ai avea nevoie de mai multe vieţi, numai să apuci să citeşti o dată informaţiile existente la ora actuală despre corpul omenesc, căci, chiar dacă ai citi continuu, în această viaţă ai parcurge doar o foarte mică parte. 
Pare imposibil să poţi fi fericit în această lume, aşa cum este ea, să dobândeşti şi să menţii starea de fericire...
Terra nu este o lume... paradisiacă, nu-i aşa ?
Dar ai încercat vreodată să-ţi imaginezi un loc al... fericirii, un mediu în care ai putea fi fericit ?
Merită să faci acest exerciţiu de imaginaţie, dacă nu l-ai efectuat până acum.
Şi ştii de ce ? 
Deoarece multe viziuni și fantasme au legătură cu acest loc.
Şi alt motiv : dacă nu ştii cum ai vrea să arate locul (mediul) fericirii tale, niciodată nu vei putea ajunge la el.
Ţi-ai imaginat vreodată cum ar trebui să arate viaţa ta, încât tu să te poţi declara fericit ?
Dacă nu ai încercat niciodată, atunci cum oare ai putea ajunge, accidental, din întâmplare, să ai un asemenea stil de viaţă ?
Cum ai putea ajunge la o destinaţie, dacă nu o cunoşti, nu cunoşti nici drumul spre ea, nici unde se află, nici cum arată, fiind pentru tine de... nedescris ?
Cu siguranţă nu vei ajunge acolo niciodată, nu-i aşa ?
Sau, totuşi, speri că vei ajunge, din... întâmplare ?
Speranţa moare ultima, nu-i aşa ? 
Dacă tot ai citit până aici, hai să... exersăm puţin, împreună, în continuare. 
Hai să te gândeşti puţin la ceea ce ar putea contribui la apropierea de o stare de fericire personală.
Hai să vezi cam ce crezi că te-ar putea face fericit. 
Şi am să-ţi dau un pont : paradisul este un mediu în care nu există transformare ! 
Nu îmbătrâneşti, rămâi mereu tânăr, în putere, energic, sănătos, toţi oamenii sunt minunaţi şi se comportă continuu foarte frumos cu tine, şi ai tot ce vrei, tot ce îţi este necesar, fără a trebui să faci eforturi, munci, pentru a obţine acele lucruri...
Paradisul este un fel de stare mentală în care orice îţi imaginezi că ai, vei avea, instant.
Acest model de lume paradisiacă este descris în diferite culturi, religii, la diferite popoare, în diferite perioade ale istoriei...
Dar... nu toate sunt la fel, în sensul în care decorul poate să se schimbe.
Putem spune, deci, că ceea ce se schimbă într-o lume paradisiacă, este decorul.
Şi, pentru a fi cu adevărat un paradis, el se schimbă după cum vrei tu să-l schimbi, având toată libertatea de a schimba, căci altfel, dacă nu ai avea libertatea asta, nu ai putea fi... fericit... 

Deci, ca o concluzie : 1. Eşti nefericit deoarece există prea multă schimbare în viaţa ta, şi tu nu poţi controla schimbările, îţi scapă de sub control.
Cele mai calme şi liniştite perioade ale vieţii tale au fost cele cu cele mai puţine... schimbări. 
Ipoteză : cu cât te vei agita mai mult să schimbi mai mult, să faci mai mult, să obții mai mult, cu atât mai mult vei fi... nefericit.
Este o... ipoteză. Dar ce crezi tu, ea se poate valida sau invalida în practică ?Priveşte în urmă, în viaţa ta, şi observă care au fost cele mai plăcute perioade, şi care au fost cele mai neplăcute. 
Să privim acum şi din prisma acestui bun principiu : insuficienţa şi excesul sunt dăunătoare.
Deci, din punct de vedere al activităţii tale, activitatea insuficientă, cât şi excesul de activitate ar trebui să fie dăunătoare pentru tine.
Ce zici, se validează astfel acest principiu, pe baza observaţiilor tale referitoare la trecutul vieţii tale ?
Dacă în Paradis nimic nu s-ar schimba, transforma, ci ar fi un Paradis încremenit, nu ai putea fi fericit.
Un Paradis încremenit este o scenă moartă, care nu are nimic de oferit ţie, ca o poză...
Se zice că Gautama Buddha, în căutarea sa privind învăţătura care poate oferi eliberarea de suferinţă, înainte de a dobândi Iluminarea, a ajuns la oraşul Vaisali, unde a început să urmeze învăţăturile unui brahman celebru - Arada Kayala.
Dar, după ce a ascultat prezentarea doctrinei sale subtile, în care totul îşi găsea un loc bine definit, a respins acea învăţătură spunând :
"Cuvintele tale n-au putut să-mi meargă la inimă, pentru că în ele nu am găsit înţelegere pentru suferinţă, nici leac pentru a o vindeca.
Ceea ce caut eu este eliberarea omului, dar văd că voi nu prea vă sinchisiţi ca el să devină mai bun...
Nu căutaţi decât puterea, şi vă mulţumiţi a fi robii zeilor."
După îndelungi căutări efectuate în scopul de a găsi la alţi Învăţători o învăţătură a eliberării, s-a izolat într-o grotă, în apropiere de Rajagrha.
Acolo s-a adâncit într-un ascetism riguros.
Cei cinci oameni care îl însoţeau, sătui să aştepte o învăţătură care nu mai venea, l-au părăsit, bătându-şi joc de pretenţiile sale.
A plecat atunci în împrejurimile oraşului Uruvela, unde câmpia înverzită situată între două râuri contrasta cu austeritatea grotei.
Într-o zi, apariţia unui instrumentist îl ajută să realizeze un principiu : o coardă prea întinsă se rupe, iar o coardă prea slabă nu vibrează cum ar trebui.
Calea justă este deci calea de mijloc.
La fel şi pentru corp, un ascetism prea sever îl înfrânge, iar plăcerile în exces îl împiedecă să vibreze, calea justă fiind cea de mijloc.
Şi-a reluat pribegia, şi la un moment dat, desluşind un semn favorabil, îşi alege un smochin sub care se instalează, decis să nu se ridice până ce nu va descoperi, prin meditaţie, cum poate fi suprimată suferinţa.
Acolo îndură încercările demonice ale lui Mara, apoi ale lui Kama - zeul pasiunilor sexuale,, iar apoi Mara declanşează furtună, ploaie, fulgere, pentru a-i întrerupe meditaţia.
În cursul primei nopţi, Buddha îşi vede cele cinci sute cincizeci de vieţi precedente. 
Acestea sunt povestite în Jataka - o culegere de povestiri populară în Asia.
În a doua noapte, descoperă complexitatea Universului.
Infinitatea timpului se derulează în faţa sa, trecutul şi viitorul, perioadele cosmice ale evoluţiei, şi cele ale degenerării.
Ciclul vieţii îi apare la nivel cosmic.
Vede cum moartea zămisleşte viaţa, întunericul lumina, ceea ce este fără formă forma, în şirul neîntrerupt al renaşterilor.
În a treia noapte regnurile naturii şi legile lor i-au apărut cu claritate, pieirea vieţii pentru continuarea vieţii i-a apărut într-o lumină nouă, observând că regnurile acţionează conform propriei naturi.
În a patra noapte, conform viziunilor precedente, vede suferinţa ca rezultat a vieţii şi mai ales a simţurilor.
Vede îndepărtarea omului de natura sa profundă, care, în încercarea sa de a scăpa de durere, se refugiază în plăcerea senzuală şi mentală, şi astfel îşi cauzează de fapt o durere şi mai mare.
Omul vrea să se elibereze de suferinţă, dar mijloacele sale sunt superficiale, inadecvate.
Nici măcar refugierea în religie nu îi conferă pacea.
Atunci Buddha are viziunea Celor Patru Nobile Adevăruri :
1. Răul, este contactul corpului, mentalului, conştiinţei, care formează natura iluzorie, cu lumea.
2. Originea Răului este Dorinţa - cauza renaşterii.
3. Încetarea Răului este încetarea acestei dorinţe.
4. Calea care duce la încetarea Răului este Nobila Cale Octuplă :
- vederea corectă,
- vorbirea corectă
- acţiunea corectă
- modul de viaţă corect
- efortul corect
- voinţa corectă
- atenţia corectă
- meditaţia corectă
Buddha a urcat apoi Cele Douăsprezece Înlănţuiri, cauze ale suferinţei, apoi, parcurgând drumul invers, arată Calea către Eliberare.
Buddha a intrat în extaz profund, şi Iluminarea l-a dezrobit pentru totdeauna de suferinţă şi renaştere.
Timp de şapte săptămâni, cu corpul şi conştiinţa fixate, a rămas în extaz.
După 49 zile, Buddha a ieşit din contemplaţie, şi a hotărât să facă cunoscut lumii secretul Eliberării. 
Învăţătura sa culminează în practica concentrării atenţiei şi a meditaţiei.
El a arătat că îşi datorează revelaţia Legii practicilor meditative cărora s-a dedicat.
Buddha a stabilit Cele Cinci Paramita pe care discipolii trebuie să le respecte:
1. Fiți milostivi și respectați orice manifestare a vieții, fie ea oricât de mică. Înlăturați din voi reaua voință, lăcomia și mânia.
2. |Dați și primiți liber, dar nu luați nimic prin violență, înșelătorie sau vorbă mincinoasă.
3. Nu mințiți niciodată, chiar atunci când vi se pare că minciuna este scuzabilă.
4. Evitați drogurile și băuturile care tulbură mintea.
5. Respectați femeia altuia și nu săvârșiți nici o altă faptă trupească nelegitimă sau în afara firii.
Iată cele cinci reguli ale vieții voastre de fiecare zi.

Există multe reţete de dobândit fericirea, publicate pe net sau în diferite cărţi.
Care-i problema cu ele ?
Problemele apar doar când încerci să... le pui în practică.
În teorie multe afirmaţii "sună bine", frumos, atractiv.
Multe afirmaţii par logice, fără cusur, adevărate, la prima vedere.
Dar la a doua, şi a treia... 
Există persoane care "scriu bine", care au talent la scris, şi a căror texte le citeşti uşor, şi cu plăcere. 
Şi această formă frumoasă de ambalare a ideilor te fură, îţi ia ochii, şi-ţi amorţeşte simţul critic.
Problemele apar când astfel de oameni încep să dea sfaturi şi îndrumări de viaţă, şi lumea începe să creadă în ele, în astfel de învăţături.
Învăţături care nu sunt aplicabile în practică, şi care măresc mai mult confuzia ta, şi îţi micşorează încrederea în tine însuţi, căci tu crezi că învăţătura este bună, adevărată, dar tu eşti... incapabil să o aplici în practică, şi ajungi să te culpabilizezi din nou pentru asta.
Pierzi timp, energie, şi suferi din cauza neputinţei tale.
Nimeni nu-i perfect, nimeni nu poate da reţete perfecte, dar acest exerciţiu de gândire te poate ajuta un pic la limpezirea unor idei legate de fericirea şi nefericirea ta. 
Chiar dacă nu vei deveni fericit, este totuşi important să poţi atenua ceva din... nefericirea ta, nu-i aşa ?

FERICIREA TA DEPINDE DE CALITATEA RELAŢIILOR PE CARE LE ÎNTREŢII.
Fericirea şi nefericirea ta se bazează pe credinţele şi convingerile pe care le întreţii zilnic în relaţia ta zilnică cu ceilalţi oameni.

Căci tu, de fapt, cauţi CONFIRMARE, ÎNŢELEGERE, ACCEPTARE, la altul, şi altul, şi altul, şi în această căutare ai ajuns să te înconjori de oameni care te acceptă, te confirmă, te aprobă, deoarece au credinţe şi convingeri... asemănătoare cu ale tale.
Cine se aseamănă se adună, datorită intereselor lor comune, a ceea ce au în comun privind modul lor de gândire şi de comportament.
Unii oameni, simt asta, mai mult sau mai conştient, şi cred că pentru a se schimba pe ei, este neaparat nevoie de a schimba mediul, anturajul, cercul de prieteni şi cunoştinţe, deoarece acest mediu nu le permite schimbarea pe care şi-o doresc.
Alţii cred că sistemul lor (de credinţe şi convingeri) este bun, dar că există anumite persoane din anturajul lor, care îi influenţează negativ, deoarece au alt mod de gândire şi comportament.
Când oamenii ajung să proiecteze vina pe alţi oameni, atunci tind automat să îi respingă, să îi elimine din anturajul lor, din viaţa lor.
Deci, te poţi trezi acuzat şi respins din două motive principale - nevoia de schimbare, şi nevoia de siguranţă, de a nu se schimba celălalt din cauza ta, dar ambele se bazează pe teamă, frică, şi pe ideea că altul, alţii au o influenţă nefastă asupra sa.
Ce ascunde asta, când tu manifeşti respingerea : frica de faptul că tu eşti slab, că poţi fi influenţat fără voia ta, fără să ştii, fără să poţi rezista, etc. frica faţă de neputinţa ta.
Neîncrederea în tine, în forţa şi puterea ta, te face să crezi că altul, alţii, te pot:
- ajuta să te schimbi, sau
- te pot schimba în rău, sau
- te pot menţine în stagnare, plafonat.


Ce vreau să scot în evidenţă este teama şi frica ascunsă în spatele demersului de a RENUNŢA.
În acest caz specific este vorba de a renunţa la oameni, la relaţii, la prietenii, cunoştinţe, etc., prin respingere, separare, alienare, înstrăinare.
Indiferent la ce vrei să renunţi, la ce simţi nevoia de a renunţa, această tendinţă de schimbare se bazează pe o teamă sau frică profundă, ascunsă.
Alt exemplu simplu : vrei să renunţi la fumat. De ce ?
Deoarece ţi-e teamă că fumatul te poate îmbolnăvi sau chiar ucide.
Orice alt exemplu de renunţare forţată ascunde o teamă în umbra sa.
Alege tu ce exemplu vrei, şi efectuează tu acest exerciţiu al depistării fricilor ascunse.
Apoi exersează asta, zilnic, când simţi "nevoia " de a renunţa la ceva, cineva, şi când o identifici la alţii.
Astfel îţi vei mai lărgi, puţin, câmpul conştienţei tale.
Succes ! 


A rămas de răspuns la câteva întrebări de genul:
Este bine sau nu să renunţi la anumite relaţii ?
Este bine sau nu că alţi oameni te resping, renunţând la relaţia cu tine ?
Este adevărat că oamenii te pot influenţa, în mod negativ sau pozitiv ?

Este adevărat că tu poţi influenţa alţi oameni, în mod pozitiv sau negativ ?
Există o mulţime variată de întrebări pe tema asta.
<3 br="">Este frustrant când cineva te evită, te respinge, şi rupe relaţia cu tine, nu-i aşa?
Dar, totuşi, şi tu ai procedat aşa, cel puţin o dată, cu altcineva, nu-i aşa ?
Şi eu, la rândul meu, stai liniştit, toţi trecem prin asta. :)
La baza acestui joc de relaţii, de fapt stă un joc de proiecţii.
Fiecare om proiectează, continuu, asupra altora, tot felul de scenarii.
Şi nu doar asupra altora, ci şi asupra lui însuşi.
Ce proiectăm : dorinţe, expectanţe, aşteptări, prejudecăţi...
Din ce cauză : deoarece interpretăm, totul, mereu, printr-o anumită prismă personală, la baza căreia stă propriul sistem de credinţe şi convingeri, cu tiparele sale de gândire şi comportament.
Toate reacţiile tale şi ale celorlalţi oameni sunt conforme cu acest sistem personal de interpretare.
Reacţiile afective nu sunt dictate de evenimentele pe care le trăieşti, ci de interpretările pe care tu le conferi acestor evenimente.
Exemplu : nu eşti trist şi deprimat că ai fost respins, ci deoarece tu interpretezi acest eveniment într -un anumit fel, proiectând un anumit scenariu în mintea ta, despre cauze şi efecte, despre tine, despre celălalt, despre viitor.
Dacă nu ar exista acest scenariu, nu ai avea o stare afectivă neplăcută.
Sau, altfel privind, modificând scenariul, poţi rămâne în echilibru emoţional, sau chiar te poţi amuza de acel eveniment...
Am scurtat mult teoria, bine-nţeles, pătrunzând rapid în esenţa cauzală.
Eşti atras şi respins datorită interpretărilor, la fel cum atragi şi respingi datorită interpretărilor.
Şi, mai în esenţă: interpretarea depinde de punctul tău de focalizare a atenţiei.

<3 br="">La fel cum, acum, eşti focalizat pe acest text, şi interpretezi aceste idei, aşa procedezi mereu.

Hai să facem un exerciţiu util, acum : poate ai înţeles, de mai sus, că teama din subconştient te determină să reacţionezi emoţional, fără a conştientiza asta.
Exerciţiul de mai sus te poate ajuta să conştientizezi teama, şi să îţi poţi controla reacţiile, în mod conştient.

<3 br="">Dar, ce ar fi să încerci un mic experiment: cum ar fi să nu mai reacţionezi emoţional ?
Ai încercat vreodată ?
Este foarte dificil, căci nu cunoşti o metodă potrivită.
Dar metode există, totuşi, variate.
Îţi propun una, acum: am vorbit de punctul de focusare a atenţiei, căci de el depinde totul, de dirijarea conştientă a acestui punct.
Când reacţionezi emoţional, tu pierzi conştienţa acestui punct, el "fuge", îţi scapă, atras fiind, undeva în interior.
Unde fuge ? În... trecut, în trecutul tău, în amintirile tale, căci mintea tinde mereu să scaneze trecutul, experienţa trecută, pentru a găsi legături relevante privind adaptarea ta la ceea ce trăieşti în prezent.
OK, este esenţa, nu insistăm.
Exerciţiul constă în a menţine controlul conştient a punctului atenţiei, care este totodată, un punct de ATRACŢIE.
Căci tu atragi în viaţa ta ceea ce este focusat în mod predominant în punctul acesta al atenţiei tale.
Întreaga teorie a Legii Atracţiei se bazează pe asta.
Deci primul exerciţiu de control pe care ţi-l propun acum arată aşa: focusează-te asupra celui cu care interacţionezi, fără să laşi deloc atenţia ta să zboare altundeva, în acel punct.
Când reuşeşti asta, uiţi de tine, şi eşti absorbit în acel focar al etenţiei tale.
În acel moment începi să-l pătrunzi şi să-l înţelegi pe celălalt.
Reacţiile tale afective încetează, căci nu laşi punctul să fugă în amintirile tale, în trecutul tău.
Te focalizezi pe ceea ce spune, ceea ce face, ceea ce simte emoţional, şi cauţi să înţelegi de ce spune şi face asta, în acel fel.
În acel moment vei fi atras oarecum în trecutul lui, în amintirile lui, în tiparele lui gândire.
Pune întrebări scurte lămuritoare, şi lasă-l să vorbească, observând cu atenţie cum se lasă purtat de un flux emoţional, şi, mai ales, cum fluctuează starea lui, în funcţie de modul în care tu îi orientezi şi reorientezi punctul atenţiei lui.
Observă cum, faptul că îşi mută punctul atenţiei, de la o amintire la alta, îl face automat să i se schimbe şi starea sa emoţională, în timp ce povesteşte.
La un moment dat, vei simţi cum tu poţi CONTROLA în mod conştient starea sa afectivă, prin orientarea punctului atenţiei sale spre ceea ce vrei tu.
Bine-nţeles, interlocutorul nu trebuie să ştie nimic în prealabil despre faptul că tu efectuezi acest exerciţiu cu el.
Dar dacă este posibilă înregistrarea acestui exerciţiu, va fi şi el uimit, ulterior, să vadă cât de uşor a putut fi influenţat şi controlat de tine, privind starea sa afectivă.
Mai greu de efectuat asupra ta acest exerciţiu, de aceea este util să vezi la altul cum funcţionează.
După aceea îţi va fi mai uşor să dobândeşti autocontrolul asupra stării tale emoţionale, căci vei putea recunoaşte destul de uşor modul în care tu eşti influenţat de alţi oameni, de evenimente, prin faptul că laşi să fugă punctul atenţiei tale, de... capul lui. :)
Îţi va fi tot mai uşor, cu timpul, să-l aduci înapoi, în prezent...
OK... unde este punctul tău, acum?
Cum îl poţi menţine sub control ?
Şi cum îţi poţi menţine calmul, liniştea sufletească, echilibrul afectiv?


O metodă simplă: concentrează-te acum asupra respiraţiei tale, asupra ritmului respirator, şi respiră mai rar, mai profund, calm, cam aşa cum respiri în somn, dar mai profund.
Respiraţia este în directă legătură cu starea ta afectivă, cu natura gândurilor tale.
Când respiri mai rar, mai profund, teama dispare, te linişteşti, gândirea se calmează, se linişteşte.
Este o metodă de autocontrol, cunoscută din timpuri străvechi, şi redescoperită recent de ştiinţă, aplicată şi în psihoterapie.
Observă cu atenţie, cum, când tu sau altul deveniţi agitaţi, şi ritmul respirator devine mai alert, mai sacadat, mai superficial.
Şi acum, ultimul exerciţiu, spre convingere ta: respiră 2-3 minute profund, calm, observând starea ta emoţională, după care începe să respiri tot mai rapid, inspirând şi expirând tot mai repede și mai scurt, observând cum se schimbă rapid starea ta emoţională, şi natura gândurilor care "îţi vin".
Nu exagera, însă, căci poţi ajunge să ai un... atac de panică.



În încheiere, îţi amintesc ceva important: iluminat sau neiluminat, indiferent cum ai fi, nu uita că... alimentaţia contează!
După cum am văzut în cazul lui Gautama Buddha, Iluminarea nu vine la pachet cu autovindecarea, nu înseamnă că poţi face orice, oricum vrei, fără să suferi consecinţele fiziologice, corporale.
Alimentația defectuoasă afectează și pe iluminați.
Şi, ca să duc acest demers până la capăt, îţi ofer aici şi linkul către playlistul meu YouTube intitulat 
"Nutriţie, Alimentaţie" katona nicolae (127 videoclipuri apr 2019) 
Abonează-te la canalul meu youtube să fii la curent cu noutățile din cele peste 150 playlisturi





Lecturarea articolului, inclusă în playlistul meu youtube Creații personale Kato (261 videouri apr. 2019):



Distribuie articolul dacă ți-a plăcut, mulțumesc! 



-DONEAZĂ, dacă ți-a plăcut, susține ceea ce-ți place :) 


Donează prin PayPal, în contul reprezentat de acest mail: katonanico@gmail.com
Mulțumesc!

eJobs



APARATE pentru Relaxare, Protecție Energetică, Energizare, pentru starea ta de bine: LINK

Mind Synergy -
Stimulare cerebrală pentru relaxare profundă


-CĂRŢI SPIRITUALITATE (şi nu numai) recomandate de Kato :  http://loveblog4all.blogspot.com/2014/08/carti-spiritualitate.html

Evenimente generale Cluj Allevents.in:

-Dacă vrei să afli mai multe despre Kato şi activitatea lui :  https://www.facebook.com/notes/806080502769226/

-De AICI(click aici) POŢI ASCULTA ŞI DOWNLOADA ÎN FORMAT AUDIO mp3 CREAŢIILE PERSONALE KATO, pentru a le putea asculta oriunde
-Dacă ţi-a plăcut, dă un click pe Like şi Distribuie, şi Abonează-te la postările noi ale acestui blog prin email, serviciul Feedburner, dând click aici: Subscribe to Love Blog 4 All by Email

-Apasă simultan tastele Ctrl şi D, pentru a adăuga acest site la Favorite (Bookmarks).

-Pentru a găsi ceva specific pe blog, poţi căuta după termen, la "Căutare", în stânga sus, sau pe coloana din stânga jos la Etichetele asociate postărilor (cuvintele albastre, în ordine alfabetică).

-Abonează-te la marea videotecă de pe canalul meu youtube (dă click pe categoriile de playlisturi să se deschidă toate):  http://youtube.com/user/katonanico

-Te poţi Abona şi la blogul meu "SPIRIT", să primeşti notificări pt postările noi, pe email, aici:  Subscribe to Spirit by Email

-Te invit să vizitezi şi mai noul meu blog : "Kato - Parapsihologie, Extrasenzorial" - http://katoparapsihologieextrasenzorial.blogspot.ro/
-Fă economie de timp şi bani, efectuând cumpărături online prin accesarea promoţiilor din reclame, susţinând totodată astfel şi acest blog. 
Mulţumesc !

-Aici ai linkul către  CUPRINSUL  blogului, cu lista tuturor postărilor, pe Categorii, plus toate articolele de pe siteurile mele "Spirit" şi "Kato - Parapsihologie, Extrasenzorial", peste 500 articole ! http://loveblog4all.blogspot.com/2015/11/toate-postarile-blogului-linkurile.html


SOFTWARE Prezentări Multimedia, Editare Foto, Video 2D, 3D, Webdesign, Webinarii, Email Marketing, etc. Promoţii şi Bonusuri...


 

software-deals.ro

  VigLink banner




Niciun comentariu:

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-60726497-1', 'auto'); ga('send', 'pageview');