Kato Live embed Video

kato-podcast

Totalul afișărilor de pagină

Translate

TRANSLATE with Bing

vineri, martie 04, 2016

Psihologia sinelui tău viitor - Dan Gilbert


books-express.ro

Dan Gilbert: Psihologia sinelui tău viitor
Conferinţă TED

Filmed March 2014 at TED2014

Ființele umane sunt opere în evoluție care, în mod eronat, cred că au fost duse la bun sfârșit.” 
Dan Gilbert ne povestește din cercetarea recentă asupra fenomenului pe care-l numește „iluzia sfârșitului istoriei”, faptul că ne imaginăm că persoana care suntem în prezent este persoana care vom fi tot restul vieții. 
Pont: nu e cazul.



Filmul are subtritrare ro, dar pe unele telefoane şi tablete este posibil să nu se activeze. Soluţie : 
- descarcă ţi instalează aplicaţia TED de aici :  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ted.android&hl=ro
- deschide linkul de mai sus, de sub titlu, în aplicaţia TED, şi vei avea şi subtitrarea, plus posibilitatea de a asculta doar audio, de a descărca filmul ca video, sau ca audio.

Transcrierea conferinţei : 
00:11În fiecare etapă a vieții noastre luăm decizii ce vor influența profund viața omului care vom deveni, și când devenim acel om, nu suntem întotdeauna încântați de deciziile pe care le-am luat. 
Tinerii plătesc mult să-și scoată tatuajele pe care au plătit mult în adolescență să și le facă. 
Oamenii de vârstă mijlocie se grăbesc să divorțeze de aceia cu care ca tineri adulți s-au grăbit să se căsătorească. 
Adulții mai în vârstă muncesc din greu să piardă ceea ce adulții de vârstă mijlocie au muncit din greu să câștige. 
Și tot așa. 
Întrebarea care mă fascinează ca psiholog este de ce luăm decizii pe care sinele nostru viitor le regretă adesea?

00:49 Cred că unul dintre motive – o să încerc să vă conving – e că avem o concepție fundamental greșită despre puterea timpului. 

Toți știm că ritmul de schimbare încetinește de-a lungul vieții omului, copiii voștri par să se schimbe cu fiecare clipă, dar părinții voștri par să se schimbe cu trecerea anilor. 
Dar care e numele acestei magice etape a vieții în care schimbarea trece brusc de la galop la târâre? 
E cumva adolescența? 
E vârsta de mijloc? 
Bătrânețea? 
Pentru majoritatea oamenilor răspunsul se pare că e acum, oriunde se întâmplă să fie acum. 
Vreau să vă conving astăzi că noi toți trăim cu o iluzie, iluzia că istoria, istoria noastră personală, tocmai a ajuns la final, că tocmai am devenit oamenii care am fost meniți să fim și care vom fi pentru tot restul vieții.

01:43 Să vă dau niște date care susțin afirmația. 

Iată un studiu al schimbării valorilor personale în timp. 
Iată trei valori pe care le avem cu toții, dar probabil știți că pe măsură ce crești, pe măsură ce îmbătrânești, proporția acestor valori se modifică.
Cum se întâmplă asta? 
Ei bine, am întrebat mii de oameni. 
La jumătate le-am cerut să prezică cât de mult li se vor schimba valorile în următorii 10 ani, iar celorlalți li s-a cerut să spună cât li s-au schimbat în ultimii 10 ani. 
Iar asta ne-a permis să facem o analiză extrem de interesantă deoarece am putut compara predicțiile unor persoane de, să zicem, 18 ani cu cele ale unora de 28 de ani, și să facem acest tip de analiză pe durata vieții.

02:24 Iată ce am aflat.

 În primul rând, aveți dreptate, schimbarea încetinește pe măsură ce îmbătrânim, dar în al doilea rând, greșiți, deoarece nu încetinește atât de mult precum credem. 
La fiecare vârstă, de la 18 la 68 din setul nostru de date, oamenii au subestimat foarte tare cât de tare se vor schimba în următorii 10 ani. 
Numim asta iluzia „sfârșitului istoriei”. 
Ca să aveți o idee despre magnitudinea efectului, unim aceste două linii și veți vedea e că cei de 18 ani anticipează schimbarea doar în măsura în care ea se produce efectiv la cei de 50 de ani.

03:00 Nu e vorba doar de valori. 

Sunt multe alte lucruri. 
De exemplu, personalitatea. 
Mulți dintre voi știu că psihologii susțin că există cinci dimensiuni fundamentale ale personalității: nevrotismul, deschiderea la experiență, agreabilitatea, extraversiunea și conștiinciozitatea. 
Din nou, i-am întrebat pe oameni cât se așteptau să se schimbe în următorii 10 ani, și cât s-au schimbat în ultimii 10 ani, și am aflat că, ei bine, o să vă obișnuiți să vedeți această diagramă iar și iar, deoarece ritmul schimbării chiar încetinește pe măsură ce îmbătrânim, dar la fiecare vârstă, oamenii subestimează cât de mult li se va schimba personalitatea în următorul deceniu.

03:40 Și nu e vorba doar de lucruri efemere cum ar fi valorile și personalitatea. 

Îi puteți întreba ce le place și ce nu, preferințele lor de bază. 
De exemplu, numele prietenului cel mai bun, tipul de vacanță preferat, hobby-ul preferat, muzica preferată. Oamenii pot numi aceste lucruri. 
Îi întrebăm pe jumătate dintre ei „Credeți că asta se va schimba în următorii zece ani?” iar pe ceilalți: „S-a schimbat asta în ultimii zece ani?” 
Și ce aflăm, ați văzut asta de două ori până acum, și acum din nou: oamenii prezic că prietenul pe care îl au acum îl vor avea și peste zece ani, vacanța care le place acum cel mai mult o să le placă și peste zece ani, și totuși, cei care sunt cu zece ani mai în vârstă spun: „Ei bine, asta s-a schimbat mult.”

04:26 Contează toate astea? 

E asta doar o formă de prezicere eronată fără consecințe?
Nu, contează mult, și o să vă dau un exemplu de ce. Ne afectează luarea de decizii în feluri importante. Gândiți-vă acum la muzicianul vostru preferat de astăzi și la cel de acum zece ani. 
L-am pus pe al meu pe ecran ca să vă ajut. 
Le-am cerut oamenilor să ne prezică, să ne spună cât ar plăti acum ca să-și vadă muzicianul actual preferat susținând un concert peste zece ani, și, în medie, au spus că ar da129 de dolari pe bilet. 
Totuși, când i-am întrebat cât ar plăti să vadă persoana care era preferata lor acum zece ani concertând acum, au spus doar 80 de dolari. 
Într-o lume perfect rațională, ar trebui să fie același număr, dar plătim prea mult pentru oportunitatea de a ne satisface preferințele prezente deoarece le supraestimăm stabilitatea.

05:23 De ce se întâmplă asta? 

Nu suntem foarte siguri, dar probabil are de-a face cu ușurința de a ne aminti față de dificultatea de a ne imagina. 
Cei mai mulți ne amintim cine am fost acum zece ani, dar ne e greu să ne imaginăm cine vom fi, iar apoi gândim greșit că, deoarece e greu să ne imaginăm, nu sunt șanse să se întâmple.
Îmi pare rău, când oamenii spun „Nu-mi pot imagina asta”, vorbesc de obicei despre propria lor lipsă de imaginație, și nu despre improbabilitatea evenimentului pe care îl descriu.

05:53 Timpul e o adevărată forță. 

Ne schimbă preferințele. 
Ne remodelează valorile. 
Ne modifică personalitatea. 
Părem să apreciem acest fapt, dar numai în retrospectivă.
Doar când privim în urmă realizăm câtă schimbare are loc într-un deceniu. 
E ca și cum pentru majoritatea dintre noi prezentul ar fi un timp magic. 
E o cumpănă pe axa timpului. 
E clipa în care am devenit cu toții, în cele din urmă, noi înșine. 
Ființele umane sunt „opere” în evoluție care în mod eronat cred că sunt lucrări încheiate.
Persoana care sunteți în clipa asta e trecătoare, efemeră și temporară ca toți oamenii care ați fost. Singura constantă din viața noastră e schimbarea.
06:39 Vă mulțumesc.

06:41 (Aplauze)
Despre Dan Gilbert Psychologist; happiness expert : 
http://www.ted.com/speakers/dan_gilbert


Dacă vrei să afli mai multe despre Kato şi activitatea lui : 
https://www.facebook.com/notes/806080502769226/

De AICI POŢI ASCULTA ŞI DOWNLOADA ÎN FORMAT mp3 CREAŢIILE PERSONALE KATO, pentru a le putea asculta oriunde



DONEAZĂ, cât vrei, când poţi, pentru a sprijini blogul şi activitatea educativă a lui Kato : 



CĂRŢI SPIRITUALITATE (şi nu numai) recomandate de Kato : http://loveblog4all.blogspot.com/2014/08/carti-spiritualitate.html


Dacă ţi-a plăcut, dă un click pe Like şi Distribuie, şi Abonează-te la postările noi ale acestui blog prin email, serviciul Feedburner, dând click aici : Subscribe to Love Blog 4 All by Email

Apasă simultan pe tastele Ctrl şi D, pentru a adăuga acest site la Favorite (Bookmarks).
Pentru a găsi ceva specific pe blog, poţi căuta după termen la "Căutare" în stânga sus, sau pe coloana din stânga jos la Etichetele asociate postărilor (cuvintele albastre, în ordine alfabetică).
De asemenea, consultă marea videotecă de pe canalul meu youtube (dă click pe categoriile de playlisturi să se deschidă toate) : http://youtube.com/user/katonanico
Te poţi Abona şi la siteul meu SPIRIT, să primeşti notificări pt postările noi, pe email, aici : Subscribe to Spirit by Email
Te invit cu bucurie să vizitezi şi noul meu blog : "Kato - Parapsihologie, Extrasenzorial" - http://katoparapsihologieextrasenzorial.blogspot.ro/
Fă economie de timp şi bani, efectuând cumpărături online prin accesarea promoţiilor din reclame, susţinând totodată astfel şi acest blog. 
Accesează acest link pt oferta completă de magazine unde găseşti tot ce vrei : https://www.facebook.com/notes/806471976063412/ 
Mulţumesc !

Aici ai linkul către CUPRINSUL blogului, cu lista tuturor postărilor, pe Categorii, plus toate articolele de pe siteurile mele "Spirit" şi "Kato - Parapsihologie, Extrasenzorial", peste 500 articole ! http://loveblog4all.blogspot.com/2015/11/toate-postarile-blogului-linkurile.html


Embed

Niciun comentariu:

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-60726497-1', 'auto'); ga('send', 'pageview');