Devino Patronul meu :)
Aici poti da o cafea :)
Speranţa de viaţă creşte în societăţile occidentale, dar din păcate condiţiile vieţii moderne provoacă boli, de acea s-a inventat termenul "Maladii de civilizaţie".
Diabetul, hipertensiunea, obezitatea, cancerul, au devenit tot mai răspândite, iar consumul de medicamente de asemenea.
Efectele secundare ale medicamentelor apar tot mai des la ştiri, iar neîncrederea se instalează tot mai mult în rândul populaţiei, mai ales a celor care le folosesc pe termen mai lung, deoarece ei resimt aceste efecte pe corpul şi psihicul lor.
Tratamentul cu medicamente este acum într-un impas, deoarece tratamentele de lungă durată pentru tratarea unei boli provoacă în timp alte noi boli, datorită efectelor lor secundare. Medicamentele afectează rinichii şi ficatul, în principal, dar şi stomacul, intestinul, şi alte organe şi ţesuturi. Multe medicamente dau şi dependenţă.
Din această cauză, omenirea ar trebuie să se axeze acum tot mai mult pe tratamente naturiste, cercetând şi studiind mecanismele naturale de apărare a organismului şi efectul curativ al diferitelor elemente naturale asupra corpului omenesc, cum sunt plantele, expunerea la soare, băile (obişnuite, termale, etc), mişcarea (activitatea fizică, diverse exerciţii fizice speciale, etc), postul alimentar, etc.
Una dintre cele mai vechi metode terapeutice, prezentă de mult timp şi în multe culte religioase, şi în tradiţiile populare, este postul.
Deşi este una dintre cele mai simple şi eficiente metode curative şi preventive, din păcate, metoda postului este insuficient cunoscută de oamenii de ştiinţă şi cadrele medicale, la ora actuală. A fost foarte puţin studiată în mod ştiinţific, şi nu i-a fost acordată importanţă până acum.
De ce? Deoarece în societatea noastră de consum actuală, în care există o orientare puternică spre PROFIT FINANCIAR în toate domeniile, chiar şi în sănătate, nimeni nu alocă fonduri de cercetare privind o metodă terapeutică cum este cea a postului, deoarece nu se poate scoate bani din ea.
Ştim că cercetările sunt finanţate de marile companii farmaceutice, în special, şi că ele sunt orientate pe profit. Din metoda postului ele nu pot scoate nici un profit. De aceea, nu numai că nu sunt interesate de astfel de metode, ci chiar sunt împotriva lor, deoarece extinderea unor astfel de terapii le ameninţă pur şi simplu existenţa !
De aceea, când cineva încearcă să cerceteze şi să promoveze astfel de terapii naturiste, va avea probleme cu lumea medicală, care este finanţată şi influenţată de marile concerne farmaceutice.
Profiturile provenite din vânzarea medicamentelor sunt uriaşe, ele "aduc bani la buget", şi de aceea chiar şi mediul politic contribuie în permanenţă la DISCREDITAREA terapiilor naturiste.
Unul dintre cele mai elocvente cazuri este NMG - Noua Medicină Germanică, care, din fericire, cu greu şi multe obstacole, va reuşi totuşi să se impună pe piaţa medicală, în ciuda tuturor eforturilor de discreditare a ei...
De mai mult de 50 de ani, în Rusia, Germania şi SUA medici şi biologi izolaţi explorează metoda postului.
Restricţia calorică are efecte pozitive, ceea ce conduce la ideea că ele se pot mări prin metoda postului.
Sunt studiate mecanismele prin care acţionează postul, pentru care patologii este eficace.
Iar rezultatele au fost surprinzătoare, chiar şi în ceea ce priveşte boala secolului : cancerul.
Este o nouă metodă, redescoperită acum de ştiinţă, pentru tratamentul cancerului. Unii ar spune că este o metodă complementară.
Rezultatele studiilor efectuate deschid perspective neaşteptate, şi prefigurează o nouă abordare a bolii şi tratamentului.
În inima Rusiei, în Câmpia Siberiei, de aproximativ 20 ani (de prin 1996), postul a devenit un element central al politicii de sănătate publică. Această politică se bazează pe 40 de ani de studii ştiinţifice efectuate în Uniunea Sovietică, pe mii de bolnavi, studii care sunt complet necunoscute în Occident !
Pe baza studiilor îndelungate s-a creat o METODĂ riguroasă, care este pusă în practică la sanatoriul din Goriachinsk. Lacul Baikal este la câteva sute de metri, şi decorul este idilic.
Goriachinsk este renumit pentru izvorul său de apă caldă, şi din 1915 pentru centrul său de post. Curele sunt rambursate, şi o clădire întreagă este rezervată celor care ţin post.
Natalia Bataeva, medic şef al Sanatoriului din Goriachinsk, a declarat : "Foarte des primim oameni care au fost internaţi, care au făcut cele mai bune examene clinice, dar nimic nu i-a ajutat. Postul este o metodă universală care poate fi eficace pentru mai multe boli. De aceea oamenii revin adesea şi îşi rezolvă problemele la noi.
În timpul postului nu există o adevărată lipsă de elemente nutritive. Putem observa o diminuare a procentajului de vitamina C,D,E, şi a altor componenţi ai metabolismului, dar aceste pierderi nu sunt critice."
Prima etapă a tratamentului : se câştigă încrederea noilor veniţi, căci adeziunea pacientului este esenţială.
Pacienţii sunt informaţi că postul durează două săptămâni, după care urmează o perioadă de 7 zile de ieşire din post. Nimeni nu trebuie să se sperie, să îşi facă probleme. Nimeni nu ştie cum va reacţiona corpul său la privaţiunea de hrană.
Tratamentul este unul dintre cele mai simple existente : se consumă doar apă timp de 12 zile, în medie, fără a se îngurgita nimic altceva !
Unele posturi pot dura până la 3 săptămâni, în funcţie de gravitatea şi vechimea bolii.
Pentru afecţiunile cronice, luarea de medicamente este întreruptă după 2 sau 3 zile.
Pacienţii sunt menţinuţi sub supraveghere medicală, acest aspect fiind esenţial. Nimeni nu trebuie să se aventureze singur în această terapie fără a avea cunoştinţe aprofundate asupra metodei şi fără a beneficia de asistenţă medicală profesională. Acompanierea de către un profesionist format pentru această practică este fundamentală.
În aproape 20 de ani, peste 10.000 de pacienţi au urmat o cură de post la Sanatoriul din Goriachinsk, şi toate dosarele lor medicale sunt păstrate în arhiva sanatoriului. Acolo oamenii s-au tratat de diabet, astm, hipertensiune, reumatism, alergii, etc.
La aproape două treimi dintre ei simptomele le-au dispărut după una sau mai multe cure de post.
Toţi pacienţii spun că cel mai greu nu este să se priveze de hrană, căci senzaţia de foame dispare după 2-3 zile. Pasajul delicat este constituit de ceea ce este numit "criza de acidoză".
Criza se manifestă uneori printr-o senzaţie de slăbiciune, de vomă, sau prin migrene. Această etapă de criză face parte integrantă din procesul de adaptare al organismului la schimbarea radicală provenită în alimentaţie.
Corpul învaţă să trăiască din propriile rezerve, conform unei programări genetice existente în acest sens.
Ziua a treia este de obicei cea mai dificilă, deoarece în ziua a treia are loc eliminarea, dezintoxicarea.
După aceea este mai bine, căci organismul se curăţă şi funcţionează din ce în ce mai bine.
Medicii ruşi afirmă că această criză este o etapă esenţială în procesul de vindecare. Analizele de urină îi determină maximul şi durata. Prin schimbarea modului de alimentare, aciditatea sângelui creşte.
Natalia Bataeva : "În timpul crizei toate bolile se amplifică, câteodată pacienţii au chiar dureri foarte puternice, ca de exemplu în cazul migrenei, sau dureri articulare, dacă este vorba de gută sau de artrită.
Dar nu durează foarte mult de obicei, nu mai mult de 24 sau 36 de ore."
Criza este semnul unei schimbări profunde în corp. Organismul trebuie să se hrănească prin el însuşi.
Cum furnizează organismul carburantul necesar propriei supravieţuiri : corpul dispune de 3 carburanţi - glucoza, lipidele şi proteinele. Carburantul principal este glucoza, de care organismul are absolută nevoie pentru a funcţiona. creierul funcţionează cu glucoză, şi nu poate fi privat de ea.
După o zi de post, stocul de glucoză este epuizat, şi organismul este FORŢAT să se adapteze noilor condiţii. El va produce glucoza din proteine, mai ales din proteinele din muşchi. Va folosi şi rezervele sale de lipide - grăsimile, pentru a crea un substitut de glucoză. Acest carburant al postului este numit "corpuri cetonice". Din acest moment, în principal aceste corpuri cetonice vor alimenta creierul.
Producerea lor se efectuează în ficat, care este un organ ce funcţionează ca o uzină de transformare a organismului.
După criză corpul găseşte un nou echilibru. Îngrijirile medicale ajută pacienţii pentru a suporta mai bine postul, prin spălături intestinale, "înfăşurări", saună, masaj.
Medicii ruşi recomandă 2-3 ore de exerciţii fizice pe zi.
Toate acestea contribuie la stimularea organelor de eliminare. Rinichii, intestinele, ficatul, plămânii, pielea, sunt solicitate, căci trebuie permis şi ajutat corpul să elimine deşeurile metabolismului.
Corpul se adaptează, dar capul nu susţine întotdeauna acelaşi ritm. Pacienţii au constatat că psihicul influenţează organismul prin a-l face să creadă în nevoi pe care nu le mai are.
Ziua a treia este cea mai grea, căci nu stomacul, ci capul cere de mâncare. În imaginaţia sa, pacientul vede tot felul de mâncăruri apetisante şi băuturi.
Dar, când foamea psihică dispare, simţurile se ascut şi o stare de euforie de instalează. Omul simte o senzaţie de libertate, de eliberare de dependenţe, de epurare, purificare, înţelege că este puternic, că dacă poate posti poate face orice.
Două treimi din pacienţi se simt mai bine. Acest raport incită la prudenţă.
S-a pus întrebarea dacă este un efect placebo, un efect al euforiei care pune stăpânire pe creier, dar s-au măsurat cu instrumente obiective schimbările pe care pacienţii le descriu.
În urmă cu 60 de ani Uniunea Sovietică era un mediu închis, în care cercetătorii nu aveau voie să publice rezultatele lor. Laboratoarele erau ţinute secrete, cât şi temele de cercetare şi rezultatele cercetărilor lor.
În Moscova, la Spitalul Korsakov, tratamentul chimic medicamentos a înlocuit cămaşa de forţă, dar tratamentul nu prea devine astfel mai uman. Psihiatrul Iuri Nicolaev a fost confruntat cu un pacient care refuza să se mai hrănească, şi a decis în final să nu mai încerce să îl forţeze să mănânce, cum se întâmpla de regulă, şi să vadă ce se va întâmpla cu el. Ulterior, în carnetul său, psihiatrul a notat cu surprindere :
"Începând din ziua 5-a, negativismul său a început să scadă, bolnavul a deschis ochii. Din ziua a zecea a început să meargă, dar păstra în continuare tăcerea. În ziua a 15-a a băut un suc de mere lăsat pe măsuţa sa de noapte. Apoi a mers să se plimbe, a început să revină la viaţa socială."
Omul se restabileşte până la urmă - un bolnav mintal, vindecat printr-un post. Cazul său era unic !
Iuri Nicolaev, mirat de eficacitatea cvasi miraculoasă a tratamentului, a continuat să îl experimenteze şi să îl dezvolte.
Succesul obţinut de el depăşeşte previziunile, şi lista de pacienţi în aşteptare devine tot mai lungă.
Nicolaev a tratat schizofrenii, depresii, fobii, sindroame obsesionale, pentru o durată medie a postului de 25-30 de zile, câteodată chiar 40 de zile.
Opoziţia lumii medicale a fost din ce în ce mai puternică. Medicii se opuneau postului, deoarece nu îi înţelegeau esenţa. Oamenii sunt obişnuiţi să creadă că a resimţi foame este o nefericire, o stare de rău, cu efecte negative.
Este necesară o reorientare radicală a credinţelor şi convingerilor personale pentru a putea accepta faptul că postul alimentar, înfometarea, poate să vindece. Şi este mult mai dificil pentru un cadru medical îndoctrinat de credinţe medicale, decât pentru un om obişnuit.
Pentru a putea prezenta criticilor argumente şi dovezi de necontestat, Nicolaev a conceput un amplu program de cercetare. A folosit examinări fiziologice, biochimice, parametri hormonali, electroencefalograme efectuate înainte, în post şi după post, pe sute de cazuri.
Psihiatri au stabilit corespondenţe existente între schimbările observate în organism în timpul postului şi ameliorarea bolnavilor.
Au constatat că postul are un impact asupra bolilor mintale, dar şi asupra întregii personalităţi !
Doctorul psihiatru Gurvich a făcut şi el parte din echipa de cercetători, lucrând 18 ani alături de maestrul iniţiator al cercetării.
Valery Gurvich psihiatru la Institul Psihiatric din Moscova:
"Postul are un efect stimulant şi un efect antidepresor.
Efectul stimulant are loc în prima săptămână a postului, iar efectul antidepresor are loc la momentul realimentării.
Al 3-lea efect este sedativ, calmant - se observă după criza de acidoză."
Nicolaev a tratat 8.000 de pacienţi prin post, cu un progres net pentru 70 % din ei.
6 ani mai târziu 47% din ei au menţinut această ameliorare.
Unii au putut să-şi reia viaţa socială, să fondeze o familie.
O altă surpriză : Nicolaev şi colegii au remarcat faptul că nu numai psihicul pacienţilor s-a ameliorat, ci şi bolile lor somatice : hipertensiune, poliartrită, astm, eczeme.
În acel moment (1973) a contactat conducerea publică, iar Ministerul Sănătăţii a lansat o campanie de verificare a rezultatelor sale. Au fost mandataţi mai mulţi medici de marcă, printre care profesorii Kokosov şi Maximov, care erau medici militari.
Alexey Kokosov, pneumolog la Institutul "I P Pavlov" Saint-Petersburg a declarat:
"Până atunci nu ştiam nimic despre post. Aveam deci două obiective : să verific dacă metoda funcţionează, şi să explic de ce."
Valery Maximov profesor de gastroenterologie Academia de ştiinţe medicale :
"A trebuit să studiem secreţiile stomacului, ale ficatului, ale pancreasului, ale intestinului, peisajul bacterian, statutul imunităţii, schimburile de minerale şi de vitamine."
Lucrările s-au multiplicat, cu mii de pacienţi, şi cercetătorii au confirmat rezultatele lui Nicolaev.
S-au stabilit liste precise de indicaţii şi contraindicaţii pentru tratamentul prin post.
Indicaţii : patologii ale bronhiilor, cardiovasculare, ale stomacului, ale intestinului, endocrine, digestive, articulare, osoase, ale pielii.
Contraindicaţii : cancer, tuberculoză, diabet tip 1, hepatită cronică, tromboflebită, anorexie.
Explicaţia : Alexey Kokosov : "Postul provoacă o stare de stres, ceea ce lansează în organism mecanismele de sanogeneză, de autoreglare, care rămân de obicei pasive, din cauza modului nostru de viaţă."
Stresul este o reacţie de adaptare la o schimbare a mediului, aici privaţiunea de hrană. Confruntat cu privaţiunea de hrană, organismul intră în alertă, ceea ce provoacă o schimbare hormonală şi neuro-endocrină.
Hormonii mobilizează rezervele corpului.
Se manifestă şi un efect antiinflamator.
Medicii ruşi au tras concluzia că aceste mecanisme de autoreglare induc efectele terapeutice.
Ei au constatat că mulţi parametri sanguini se ameliorează : glicemia, colesterolul, trigliceridele, insulina.
În paralel, consumul de energie al organismului se diminuează puţin câte puţin prin, evidenţiat prin : respiraţie, ritm cardiac, presiune arterială.
Toate activităţile şi funcţiile scad şi se încetinesc, în vederea economisirii energiei. Sistemul digestiv este pus şi el pe repaus.
Postul are deci capacitatea de a stimula toate forţele curative ale organismului.
Dar cum se poate măsura această capacitate ?
Profesorul Osinin, pneumolog specialist în astm bronşic, elev al lui Kokosov, a făcut să postească în jur de 10.000 de pacienţi astmatici. A afirmat că în 40 de ani de practică nu a avut nici un singur accident. Printre studiile efectuate a arătat şi evoluţia celulelor mucoasei plămânilor. Prezenţa histaminei provoacă hipersecreţie şi spasm bronşic. După 12 zile de post histamina a dispărut, celulele s-au umplut cu lipide, şi spasmele au dispărut.
Dr Sergheij Osinin : "Aceste date sunt unice. Căci întrebarea nu a fost pusă niciodată de această manieră. Şi nu există un echivalent în lume. Am studiat în acelaşi timp schimbările generale în întregul corp şi schimbările locale.
Şi am văzut că DISPAR materiile care provoacă edemurile şi inflamaţiile."
Astmul bronşic este o boală cronică ce nu poate fi vindecată, după medicina actuală oficială, ci poate fi doar limitată, ţinută sub control. Mulţi bolnavi sunt condamnaţi la folosirea inhalatoarelor sau la alte tratamente care le ameliorează provizoriu starea. Cercetările experimentale ale lui Osinin demonstrează că se poate scăpa de această fatalitate.
El a studiat şi efectele pe termen lung, pe aproape1.000 de pacienţi. După 7 ani ameliorarea continuă pentru aproximativ 50% dintre bolnavi - cei care au adoptat un regim alimentar adaptat. Mai multe cure au fost câteodată necesare. 10-15% sunt complet vindecaţi.
Academia de ştiinţe a validat rezultatele obţinute, şi le-a adunat într-un impozant raport, care nu a fost NICIODATĂ TRADUS în alte limbi.
În ciuda amploarei acestor studii fără echivalent în lume, a bogăţiei studiilor clinice şi a numărului de boli studiate, rămân câteva zone de umbră.
Dr Sergheij Osinin :"Da, rezultatele de laborator arată că funcţionează. Dar de ce ? Cum se pun în funcţiune mecanismele care se numesc sanogeneză ? Până în prezent nu pot răspunde la întrebarea "Ce este sanogeneza ?" "
În Vest nici un STAT nu a finanţat astfel de cercetări. Industria farmaceutică nu îi acordă nici un credit. Există, totuşi, o practică a postului, în expansiune, şi a regimurilor hipocalorice.
În Germania 15-20 % din populaţie a declarat că a ţinut post.
Cel mai vechi centru de post a fost creat pe malurile lacului Konstanz, în urmă cu peste 60 de ani. Ca şi pe malul lacului Baikal, cuvântul de ordine este ELIMINARE, şi se elimină în grup.
Renumele clinicii Buchinger (Uberlingen) a depăşit graniţele ţării, şi aproximativ 2.000 de oameni se tratează acolo în fiecare an. Oamenii merg să-şi trateze bolile cronice, dar şi preventiv, şi pentru a combate factorii de risc ca diabetul, hipertensiunea şi obezitatea.
Pacienţii au sală de fitnes cu mai multe feluri de aparate şi piscină.
Există o mică abatere de la rigoarea postului : o supă uşoară sau suc de fructe sunt servite de două ori pe zi. Aceste 250 de calorii uşurează criza de acidoză şi fac primele zile mai uşoare. Aceasta este particularitatea metodei pusă la punct de Otto Buchinger, cel care a creat centrul.
El a fost medic militar, atins de reumatism articular acut, şi condamnat să stea într-un fotoliu cu rotile de către medici în 1918.
S-a vindecat cu ajutorul a două posturi succesive. Vindecarea sa spectaculară l-a determinat să studieze posibilităţile terapeutice ale postului, şi să creeze un centru de tratament devenit astăzi o referinţă în Germania.
Curele durează între 1 şi 3 săptămâni.
Pacienţii afirmă că corpurile lor pline de toxine şi chimicale de la medicamente îşi regăsesc, prin post, capacitatea de a se vindeca. Abonaţii la tratamentele medicamentoase pot întrerupe şi chiar abandona definitiv aceste tratamente.
În funcţie de gravitatea bolii şi a vechimii ei, nu este posibilă întotdeauna întreruperea sau abandonarea medicaţiei. Dar, prin post se poate obţine reducerea necesarului de medicamente.
Stefan Drinda medic şef reumatolog la Clinica Buchinger : "Cunoaştem acest fenomen şi în cazul poliartritei reumatoide. S-a demonstrat că prin post este nevoie de mai puţine antiinflamatoare non steroidiene. Şi e bine, pentru că efectele secundare ale acestor medicamente nu sunt neglijabile."
La încheierea postului este necesar ca alimentaţia să se reia în mod raţional. Este un moment crucial, căci a mânca necontrolat şi în cantitate mare ar compromite reuşita tratamentului, şi ar putea fi chiar periculos ! Organismul trebuie să se reobişnuiască treptat cu mâncarea.
Perioada de realimentare este foarte bine supravegheată, atât în Germania cât şi în Rusia. Se începe cu o supă, fără mâncare solidă.
Dr Francoise Wilhelmi de Toledo directoare a Clinicii Buchinger : "Ar trebui să începem o piaţă a sănătăţii, şi postul ar fi un stâlp de bază. Dar astăzi avem o piaţă a bolilor, şi mai ales a bolilor cronice. Când un diabetic devine cronic, timp de zeci de ani, există posibilitatea de a-i vinde medicamente, de a-l opera. Deci este o piaţă destul de productivă."
Să facem din post un stâlp de bază al pieţei sănătăţii ar însemna să ne opunem monopolului chimiei în privinţa bolilor, să scădem profiturile laboratoarelor farmaceutice. Mai este ceva până atunci...
În Germania, însă, lucrurile evoluează. De mai bine de 10 ani, într-o anexă a Spitalului Charite de la Berlin, cel mai mare spital public european, etajul clădirii este rezervat pacienţilor aflaţi în cură de post. Alte 10 spitale publice fac acelaşi lucru. Această practică ia încetul cu încetul un loc în arsenalul medicinei oficiale.
Profesorul Michalsen a condus mai multe studii ştiinţifice despre post. El propune această terapie pacienţilor săi cu reumatism, cu sindrom metabolic sau cu probleme cardiace. Curele sunt rambursate de sistemul de asigurări sociale. Aproape 500 de pacienţi fac o cură acolo, în fiecare an, după metoda Buchinger.
Cererile sunt din ce în ce mai numeroase, serviciul trebuie să refuze pacienţi din lipsă de locuri.
Fără să cunoască cercetările ruşilor, Michalsen a studiat modificările hormonale din corp.
Andreas Michalsen şef de servici la Spitalul Charite, Berlin : "Prin numeroase studii pe pacienţi, am constatat prezenţa adrenalinei, a noradrenalinei, a dopaminei, a leptinei, a serotoninei, adică hormoni care regularizează foarte mult metabolismul, şi care influenţează şi starea psihică.
Dacă aş fi făcut studii pe un medicament nou, şi dacă aş fi obţinut aceste rezultate, aş primi sigur în fiecare zi apeluri cu propuneri de ajutoare financiare şi fonduri pentru cercetare.
În privinţa postului însă, oamenii se mulţumesc doar să observe şi să zică : "Hmm...interesant." Dar nu este încurajată această cercetare. Asta trebuie să se schimbe. Este foarte uşor pentru critici şi pentru sceptici să spună că nu sunt destule studii, când ştim că nici un ajutor financiar nu este acordat pentru a face aceste studii."
Concentraţia de serotonină, numită adesea şi "hormonul fericirii" creşte.
Ca şi psihiatri ruşi, Michalsen a observat o îmbunătăţire a stării psihice la pacienţii care ţin post. A remarcat şi o scădere a durerii şi o mai bună sensibilitate a receptorilor la insulină.
A constatat de asemenea că cei care postesc se arată mult mai dispuşi să adopte după post o viaţă mai sănătoasă şi deci propice menţinerii unei bune sănătăţi.
Michalsen nu se mai focalizează pe mecanismele fundamentale ale postului. Ca şi medic confruntat în fiecare zi cu tot mai multe boli cronice, el accentuează neajunsurile în acest domeniu.
"Avem nevoie de 2-3 studii mari şi bune, aş zice, pentru reumatism, artrita reumatismală, diabet şi hipertensiune. 3 studii pentru a convinge, pentru a demonstra că postul are locul său în arsenalul terapeutic, în acelaşi rând cu medicamentele."
Ar trebui milioane de euro alocate pentru aceste studii.
Criticii postului nu încetează să scoată un argument definitiv : că ar fi periculos.
Este periculos ? Se pot fixa limitele postului ? Imposibil de efectuat astfel de studii pe oameni, din motive etice evidente. Dar răspunsul vine din studiul animalelor sălbatice. Acest răspuns aruncă o lumină surprinzătoare asupra misterului mecanismelor.
Pinguinii din Antarctica au constituit obiect de studiu pentru mulţi cercetători ştiinţifici. Pinguinul Regal practică postul în mod spontan din momentul în care ajunge la colonia lui de pe banchiză. Masculul cloceşte oul, în aşteptarea întoarcerii femelei, fiind capabil să se lipsească de hrană pe o perioadă de aproximativ 4 luni.
Cercetătorul Yvon le Maho s-a întrebat dacă pinguinul regal este un profesionist al postului, care are mecanisme ce lipsesc la om şi la alte animale, sau toate mamiferele au aceste mecanisme ?
La Strasbourg, în laboratorul său de la CNRS, el a strâns toată documentaţia pe care a găsit-o privind acest subiect. Nu a găsit răspunsul, dar a aflat câteva lucruri certe : postul poate fi periculos, pentru că dacă alimentaţia se face din propriile stocuri, atunci organismul îşi consumă propriile proteine, iar proteinele se găsesc în muşchi, iar inima este şi ea un muşchi. Când jumătate din proteine dispar, survine moartea.
Yvon şi echipa sa au trecut la măsurarea procentajului de proteine consumat de pinguin în timpul postului. Aceste cifre sunt determinante pentru a deduce limitele.
Rezultatul lor a fost remarcabil : în cea mai mare parte a postului proteinele furnizează doar 4% din energia folosită, 96% provenind din metabolizarea rezervelor de lipide !
Organismul se adaptează perfect, economisindu-şi proteinele.
Putem împărţi postul în 3 etape :
1. Corpul îşi epuizează rezerva de glucide în 24 ore. Apoi începe să fabrice glucide din rezervele de proteine.
2. Organismul trece de pe metabolizarea proteinelor pe cea a lipidelor. Această fază poate să dureze foarte mult, în funcţie de rezervele de grăsimi disponibile. La pinguin poate ajunge la 100 zile fără probleme.
3. Când 90% din rezervele de grăsime au dispărut, atunci proteinele nu mai sunt economisite, şi se intră în faza a 3-a. Realimentarea trebuie să se efectueze urgent, înainte de a fi prea târziu.
S-a pus întrebarea dacă acest mecanism descoperit la pinguini este identic şi la alte mamifere, şi la om.
Jean-Patrice Robin, un cercetător care lucrează împreună cu Yvon le Maho, a efectuat experienţe cu şobolani, animale care nu au reputaţia de a fi profesionişti ai postului.
Rezultatele au fost surprinzătoare, fiind comparabile cu cele ale pinguinilor. În timpul fazei 2 şobolanul îşi economiseşte proteinele la fel ca şi pinguinul. Mecanismul de supravieţuire în lipsa hranei se dovedeşte a fi un mecanism comun.
Nu există nici o diferenţă - unul din mecanismele fundamentale ale postului, care permite să se supravieţuiască mult timp în privaţiune de hrană, este un mecanism comun.
Această observaţie deschide o perspectivă neaşteptată, cu consecinţe imense.
Yvon le Maho : "Dacă mecanismul este comun, acest mecanism a existat de la primele animale de pe Pământ. Şi vedem că omul are aceleaşi capacităţi. Deci, postul, în loc să fie ceva periculos, este o adaptare care a existat din primele momente ale vieţii pe Pământ, şi care, cel puţin în limitele pe care le-am definit, nu reprezintă nici un pericol."
"Din punct de vedere al evoluţiei, este probabil că supravieţuirea depindea de perioadele de post. Situaţia pe care o avem azi - mese regulate, frigiderul umplut, din punct de vedere istoric nu este normală. Astfel, nu e de mirarea că organismul are dificultăţi când nu posteşte, când mănâncă fără încetare.
Patrimoniul nostru genetic pare mai puţin adaptat la această situaţie decât la post."
Capacitatea de a ţine post ar fi deci un mecanism de adaptare modelat prin istoria evoluţiei.
Studiile ştiinţifice au arătat că un adult cu înălţimea de 1,7 m ce cântăreşte 70 kg are aproximativ 15 kg rezerve de grăsimi.
Dacă este sănătos, această rezervă îi ajunge pentru aproximativ 40 zile.
Deci organismul nostru este mai bine echipat să reziste la lipsa de hrană decât la excesul ei.
Se pune întrebarea dacă postul ne trezeşte reflexe atavice înrădăcinate în memoria corpului, în cea genetică. Dacă ipoteza aceasta ar fi corectă, în sensul că avem capacitatea de a posti ca moştenire a evoluţiei speciei umane, atunci acest fapt ar trebui să poată fi observat în codul nostru genetic actual.
Valter Longo, un tânăr cercetător italian emigrat în SUA la 16 ani, lucrează într-un laborator al Universităţii USC din California, la Los Angeles, în gerontologie, studiul îmbătrânirii. El este azi un biolog de renume internaţional.
Cercetătorii au arătat că dacă i se reduce hrana unui animal pe o perioadă lungă, aceasta îi permite să trăiască mai îndelungat şi sănătos. Longo ştia acest lucru. Într-o zi a decis să treacă de la restricţia calorică extremă la post. Ipoteza lui era că postul ar putea proteja organismul de toxine. Astfel s-a hotărât să testeze produsele cele mai toxice - chimioterapia, otrava destinată să distrugă celulele canceroase.
A luat şoareci bolnavi de cancer şi i-a separat în două grupuri. Primul grup a fost hrănit normal, iar al doilea a postit 48 ore.
Valter D Longo profesor de biogerontologie la USC (Universitatea din California) : "Mai întâi am convins câţiva tineri cercetători că nu era o idee complet nebună. Vă gândiţi că dacă cineva este privat de hrană devine mai slab. E dificil, mai ales pentru cei tineri, dar chiar şi pentru colegii noştri. Este dificil să-ţi imaginezi că dacă cineva este privat de hrană, el devine mai puternic."
A injectat apoi şoarecilor doze mari de chimioterapie, de 3-5 ori mai mari decât cele autorizate a se administra la oameni. Aceste doze trebuiau să producă la şoareci efecte secundare devastatoare.
Valter D Longo : "M-a sunat (colega) şi mi-a spus : "Nu vei crede rezultatele ! Se pare că toţi şoarecii care au postit sunt în viaţă, iar cei care au mâncat, au murit !"
Bineînțeles, eram foarte mulţumit de rezultat, era mai bine decât sperasem. Am cerut ca experienţa să fie repetată în două laboratoare diferite. Iar rezultatele au fost exact la fel."
Şoarecii au fost filmaţi. Cei ce au postit, după "tratament" par să fie perfect sănătoşi, se mişcau normal, blana lor era moale, ţesuturile nu erau atacate, şi funcţiile cognitive erau intacte.
Şoarecii care au mâncat normal, la final doar 35% din ei au supravieţuit. Se simţeau rău, şi stăteau imobili în cuştile lor. Examinările aprofundate au arătat că inima şi creierul lor erau atinse.
Vestea a avut un efect bombă. De-abia publicată într-o revistă de ştiinţă, presa acaparează această ştire.
Deşi rezultatele nu au avut de-a face decât cu şoarecii deocamdată, presa a publicat ştirea că postul poate face celulele mai rezistente la chimioterapie, protejează organismul de efectele secundare ale ei.
Spitalul Noris din Los Angeles, unul dintre cele mai mari centre oncologice din Statele Unite, a luat descoperirea în serios. Direcţiunea spitalului a lansat o încercare terapeutică fără întârziere. Doctorul oncolog Tanya Dorff a fost supervizorul proiectului.
Tanya Dorff oncolog la Norris Cancer Hospital : "Întotdeauna am crezut că e păcat că armele noastre împotriva cancerului sunt atât de distructive. Atacă tot ceea ce creşte şi se divide, fără distincţie. Dezvoltăm terapii mai bune, mai precise, dar cred că este foarte înţelept să încercăm să protejăm organismul, să mărim efectul asupra cancerului, şi să reducem efectul asupra celulelor sănătoase."
Prudenţa s-a impus, deoarece trebuia demonstrat întâi că postul nu este periculos pentru bolnavii de cancer. Căci această metodă revoluţionară este contrară metodei oficiale, care, dimpotrivă, recomanda o creştere a caloriilor şi proteinelor înainte de fiecare şedinţă de chimioterapie ! Experienţa postului trebuia să se extindă la un număr mai mare de bolnavi. Banii nu lipseau, fonduri publice şi private existau din abundenţă. De fapt, aici postul nu înlocuieşte medicamentul. Prin scăderea efectelor secundare, postul ar permite chiar să se crească dozele de medicamente.
David Quinn oncolog, director de studii terapeutice la Norris Cancer Hospital : "Această încercare este foarte importantă. Dacă dovedim că acest concept este just, dacă reuşim să dovedim că pacienţii au mai puţine efecte secundare după post, atunci ar putea fi aplicat la foarte muţi pacienţi, nu numai pentru un tip de cancer, ci probabil pentru toate tipurile !"
Încercările terapeutice au durat mult timp, din cauza protocoalelor.
Nora Quinn, judecătoare din Los Angeles, nu a aşteptat. Citind un articol din Los Angeles Times, care descria cercetările lui Longo, s-a decis, deoarece tocmai fusese diagnosticată cu cancer de sân. Nora Quinn : "Dacă aş fi aşteptat să ajungă la sfârşitul încercărilor terapeutice, ar fi trebuit să aştept 10 ani, şi aş fi murit de cancer de sân. Nu puteam aştepta. Am avut noroc, oncologul meu s-a arătat deschis. Nu m-a încurajat, mi-a zis : "Dacă vreţi să postiţi, faceţi-o. Nu cred că va fi vreo diferenţă, dar faceţi-o."
Nora Quinn trebuia să facă 5 şedinţe de chimioterapie. Se temea de efectele secundare, şi mai ales de perturbările funcţiilor cognitive.
Sub controlul unui prieten medic, a postit 5 zile înainte de prima şedinţă. S-a simţit bine şi a putut continua să lucreze. Pentru următoarele 2 şedinţe oncologul său a convins-o să nu mai postească. A suportat foarte rău chimioterapia, şi a decis să postească iar înainte de ultimele două şedinţe. Şi, din nou, s-a simţit mult mai bine.
Nora Quinn : "Pentru mine nu a existat nici un dubiu că am avut mai puţine efecte secundare în timpul tratamentului. Am fost mai puţin obosită, şi neuronii mei au fost mai puţin afectaţi decât cei ai prietenilor mei care nu au postit, şi care au trecut prin aceleaşi cicluri de chimioterapie. Nu am nici o îndoială."
Nora Quinn nu este singura bolnavă care a postit în mod spontan. Printre cele 30 de persoane care au efectuat tentativa, Spitalul Norris a putut regrupa 10 pentru a le consulta dosarele medicale şi a le recupera analizele. Nora Quinn a făcut parte din acest studiu,a cărui rezultate confirmă rezultatele obţinute pe şoareci.
Postul a făcut chimioterapia mai suportabilă, oboseala, slăbiciunea, greaţa şi migrenele fiind reduse considerabil.
Cum acţionează postul asupra chimioterapiei însăşi, o face mai eficace sau nu ?
Trebuie înţeles întâi cum lucrează postul asupra celulelor sănătoase.
Longo a selecţionat celule din ficat, inimă şi muşchi. Genele controlează activitatea celulei. După 2 zile de post Longo a observat o modificare radicală a expresiei genelor. Unele sunt supraexprimate, alte subexprimate. Genele au modificat funcţionarea celulelor, care s-au pus astfel în mod de protecţie.
Bulversare totală, foarte rapidă, ca şi cum această capacitate ar proveni dintr-o memorie mai veche.
Valter D Longo : "Celulele normale, care au învăţat toate lecţiile din 3 miliarde de ani de evoluţie, se pun în mod de protecţie. Trebuie să o facă, pentru că au puţină glucoză, puţină hrană, trebuie să se protejeze pe cât posibil. Şi chimioterapia este unul din lucrurile de care trebuie să se protejeze."
Dar dacă postul protejează celulele sănătoase, nu le protejează şi pe cele canceroase ? Dacă ar fi fost aşa, toată demonstraţia lui Longo s-ar fi prăbuşit. S-au comparat deci celule sănătoase cu celule canceroase.
După 2 zile de post, genele celulei canceroase se exprimă opus cu genele celulei sănătoase. Celulele canceroase au suferit mutaţii genetice, au pierdut memoria evoluţiei, iar mecanismele de protecţie nu se activează.
Valter D Longo : "Celulele canceroase detestă acest mediu în care există puţin zahăr, puţini factori de creştere. Deci nu numai că nu sunt protejate, ci devin şi mai sensibile la chimioterapie. Pot să moară, sau în orice caz înmulţirea lor este încetinită. Şi deci, postul poate să reducă înmulţirea lor, chiar şi fără chimioterapie.
Am făcut de curând o prezentare în faţa uneia din cele mai mari companii farmaceutice din lume, şi i-am provocat pe directorii companiei să furnizeze un cocktail de medicamente, nu unul simplu, ci un cocktail care să aibă efecte mai puternice decât postul."
--------------------------------------------------------
Diabetul, hipertensiunea, obezitatea, cancerul, au devenit tot mai răspândite, iar consumul de medicamente de asemenea.
Efectele secundare ale medicamentelor apar tot mai des la ştiri, iar neîncrederea se instalează tot mai mult în rândul populaţiei, mai ales a celor care le folosesc pe termen mai lung, deoarece ei resimt aceste efecte pe corpul şi psihicul lor.
Tratamentul cu medicamente este acum într-un impas, deoarece tratamentele de lungă durată pentru tratarea unei boli provoacă în timp alte noi boli, datorită efectelor lor secundare. Medicamentele afectează rinichii şi ficatul, în principal, dar şi stomacul, intestinul, şi alte organe şi ţesuturi. Multe medicamente dau şi dependenţă.
Din această cauză, omenirea ar trebuie să se axeze acum tot mai mult pe tratamente naturiste, cercetând şi studiind mecanismele naturale de apărare a organismului şi efectul curativ al diferitelor elemente naturale asupra corpului omenesc, cum sunt plantele, expunerea la soare, băile (obişnuite, termale, etc), mişcarea (activitatea fizică, diverse exerciţii fizice speciale, etc), postul alimentar, etc.
Una dintre cele mai vechi metode terapeutice, prezentă de mult timp şi în multe culte religioase, şi în tradiţiile populare, este postul.
Deşi este una dintre cele mai simple şi eficiente metode curative şi preventive, din păcate, metoda postului este insuficient cunoscută de oamenii de ştiinţă şi cadrele medicale, la ora actuală. A fost foarte puţin studiată în mod ştiinţific, şi nu i-a fost acordată importanţă până acum.
De ce? Deoarece în societatea noastră de consum actuală, în care există o orientare puternică spre PROFIT FINANCIAR în toate domeniile, chiar şi în sănătate, nimeni nu alocă fonduri de cercetare privind o metodă terapeutică cum este cea a postului, deoarece nu se poate scoate bani din ea.
Ştim că cercetările sunt finanţate de marile companii farmaceutice, în special, şi că ele sunt orientate pe profit. Din metoda postului ele nu pot scoate nici un profit. De aceea, nu numai că nu sunt interesate de astfel de metode, ci chiar sunt împotriva lor, deoarece extinderea unor astfel de terapii le ameninţă pur şi simplu existenţa !
De aceea, când cineva încearcă să cerceteze şi să promoveze astfel de terapii naturiste, va avea probleme cu lumea medicală, care este finanţată şi influenţată de marile concerne farmaceutice.
Profiturile provenite din vânzarea medicamentelor sunt uriaşe, ele "aduc bani la buget", şi de aceea chiar şi mediul politic contribuie în permanenţă la DISCREDITAREA terapiilor naturiste.
Unul dintre cele mai elocvente cazuri este NMG - Noua Medicină Germanică, care, din fericire, cu greu şi multe obstacole, va reuşi totuşi să se impună pe piaţa medicală, în ciuda tuturor eforturilor de discreditare a ei...
De mai mult de 50 de ani, în Rusia, Germania şi SUA medici şi biologi izolaţi explorează metoda postului.
Restricţia calorică are efecte pozitive, ceea ce conduce la ideea că ele se pot mări prin metoda postului.
Sunt studiate mecanismele prin care acţionează postul, pentru care patologii este eficace.
Iar rezultatele au fost surprinzătoare, chiar şi în ceea ce priveşte boala secolului : cancerul.
Este o nouă metodă, redescoperită acum de ştiinţă, pentru tratamentul cancerului. Unii ar spune că este o metodă complementară.
Rezultatele studiilor efectuate deschid perspective neaşteptate, şi prefigurează o nouă abordare a bolii şi tratamentului.
În inima Rusiei, în Câmpia Siberiei, de aproximativ 20 ani (de prin 1996), postul a devenit un element central al politicii de sănătate publică. Această politică se bazează pe 40 de ani de studii ştiinţifice efectuate în Uniunea Sovietică, pe mii de bolnavi, studii care sunt complet necunoscute în Occident !
Pe baza studiilor îndelungate s-a creat o METODĂ riguroasă, care este pusă în practică la sanatoriul din Goriachinsk. Lacul Baikal este la câteva sute de metri, şi decorul este idilic.
Goriachinsk este renumit pentru izvorul său de apă caldă, şi din 1915 pentru centrul său de post. Curele sunt rambursate, şi o clădire întreagă este rezervată celor care ţin post.
Natalia Bataeva, medic şef al Sanatoriului din Goriachinsk, a declarat : "Foarte des primim oameni care au fost internaţi, care au făcut cele mai bune examene clinice, dar nimic nu i-a ajutat. Postul este o metodă universală care poate fi eficace pentru mai multe boli. De aceea oamenii revin adesea şi îşi rezolvă problemele la noi.
În timpul postului nu există o adevărată lipsă de elemente nutritive. Putem observa o diminuare a procentajului de vitamina C,D,E, şi a altor componenţi ai metabolismului, dar aceste pierderi nu sunt critice."
Prima etapă a tratamentului : se câştigă încrederea noilor veniţi, căci adeziunea pacientului este esenţială.
Pacienţii sunt informaţi că postul durează două săptămâni, după care urmează o perioadă de 7 zile de ieşire din post. Nimeni nu trebuie să se sperie, să îşi facă probleme. Nimeni nu ştie cum va reacţiona corpul său la privaţiunea de hrană.
Tratamentul este unul dintre cele mai simple existente : se consumă doar apă timp de 12 zile, în medie, fără a se îngurgita nimic altceva !
Unele posturi pot dura până la 3 săptămâni, în funcţie de gravitatea şi vechimea bolii.
Pentru afecţiunile cronice, luarea de medicamente este întreruptă după 2 sau 3 zile.
Pacienţii sunt menţinuţi sub supraveghere medicală, acest aspect fiind esenţial. Nimeni nu trebuie să se aventureze singur în această terapie fără a avea cunoştinţe aprofundate asupra metodei şi fără a beneficia de asistenţă medicală profesională. Acompanierea de către un profesionist format pentru această practică este fundamentală.
În aproape 20 de ani, peste 10.000 de pacienţi au urmat o cură de post la Sanatoriul din Goriachinsk, şi toate dosarele lor medicale sunt păstrate în arhiva sanatoriului. Acolo oamenii s-au tratat de diabet, astm, hipertensiune, reumatism, alergii, etc.
La aproape două treimi dintre ei simptomele le-au dispărut după una sau mai multe cure de post.
Toţi pacienţii spun că cel mai greu nu este să se priveze de hrană, căci senzaţia de foame dispare după 2-3 zile. Pasajul delicat este constituit de ceea ce este numit "criza de acidoză".
Criza se manifestă uneori printr-o senzaţie de slăbiciune, de vomă, sau prin migrene. Această etapă de criză face parte integrantă din procesul de adaptare al organismului la schimbarea radicală provenită în alimentaţie.
Corpul învaţă să trăiască din propriile rezerve, conform unei programări genetice existente în acest sens.
Ziua a treia este de obicei cea mai dificilă, deoarece în ziua a treia are loc eliminarea, dezintoxicarea.
După aceea este mai bine, căci organismul se curăţă şi funcţionează din ce în ce mai bine.
Medicii ruşi afirmă că această criză este o etapă esenţială în procesul de vindecare. Analizele de urină îi determină maximul şi durata. Prin schimbarea modului de alimentare, aciditatea sângelui creşte.
Natalia Bataeva : "În timpul crizei toate bolile se amplifică, câteodată pacienţii au chiar dureri foarte puternice, ca de exemplu în cazul migrenei, sau dureri articulare, dacă este vorba de gută sau de artrită.
Dar nu durează foarte mult de obicei, nu mai mult de 24 sau 36 de ore."
Criza este semnul unei schimbări profunde în corp. Organismul trebuie să se hrănească prin el însuşi.
Cum furnizează organismul carburantul necesar propriei supravieţuiri : corpul dispune de 3 carburanţi - glucoza, lipidele şi proteinele. Carburantul principal este glucoza, de care organismul are absolută nevoie pentru a funcţiona. creierul funcţionează cu glucoză, şi nu poate fi privat de ea.
După o zi de post, stocul de glucoză este epuizat, şi organismul este FORŢAT să se adapteze noilor condiţii. El va produce glucoza din proteine, mai ales din proteinele din muşchi. Va folosi şi rezervele sale de lipide - grăsimile, pentru a crea un substitut de glucoză. Acest carburant al postului este numit "corpuri cetonice". Din acest moment, în principal aceste corpuri cetonice vor alimenta creierul.
Producerea lor se efectuează în ficat, care este un organ ce funcţionează ca o uzină de transformare a organismului.
După criză corpul găseşte un nou echilibru. Îngrijirile medicale ajută pacienţii pentru a suporta mai bine postul, prin spălături intestinale, "înfăşurări", saună, masaj.
Medicii ruşi recomandă 2-3 ore de exerciţii fizice pe zi.
Toate acestea contribuie la stimularea organelor de eliminare. Rinichii, intestinele, ficatul, plămânii, pielea, sunt solicitate, căci trebuie permis şi ajutat corpul să elimine deşeurile metabolismului.
Corpul se adaptează, dar capul nu susţine întotdeauna acelaşi ritm. Pacienţii au constatat că psihicul influenţează organismul prin a-l face să creadă în nevoi pe care nu le mai are.
Ziua a treia este cea mai grea, căci nu stomacul, ci capul cere de mâncare. În imaginaţia sa, pacientul vede tot felul de mâncăruri apetisante şi băuturi.
Dar, când foamea psihică dispare, simţurile se ascut şi o stare de euforie de instalează. Omul simte o senzaţie de libertate, de eliberare de dependenţe, de epurare, purificare, înţelege că este puternic, că dacă poate posti poate face orice.
Două treimi din pacienţi se simt mai bine. Acest raport incită la prudenţă.
S-a pus întrebarea dacă este un efect placebo, un efect al euforiei care pune stăpânire pe creier, dar s-au măsurat cu instrumente obiective schimbările pe care pacienţii le descriu.
În urmă cu 60 de ani Uniunea Sovietică era un mediu închis, în care cercetătorii nu aveau voie să publice rezultatele lor. Laboratoarele erau ţinute secrete, cât şi temele de cercetare şi rezultatele cercetărilor lor.
În Moscova, la Spitalul Korsakov, tratamentul chimic medicamentos a înlocuit cămaşa de forţă, dar tratamentul nu prea devine astfel mai uman. Psihiatrul Iuri Nicolaev a fost confruntat cu un pacient care refuza să se mai hrănească, şi a decis în final să nu mai încerce să îl forţeze să mănânce, cum se întâmpla de regulă, şi să vadă ce se va întâmpla cu el. Ulterior, în carnetul său, psihiatrul a notat cu surprindere :
"Începând din ziua 5-a, negativismul său a început să scadă, bolnavul a deschis ochii. Din ziua a zecea a început să meargă, dar păstra în continuare tăcerea. În ziua a 15-a a băut un suc de mere lăsat pe măsuţa sa de noapte. Apoi a mers să se plimbe, a început să revină la viaţa socială."
Omul se restabileşte până la urmă - un bolnav mintal, vindecat printr-un post. Cazul său era unic !
Iuri Nicolaev, mirat de eficacitatea cvasi miraculoasă a tratamentului, a continuat să îl experimenteze şi să îl dezvolte.
Succesul obţinut de el depăşeşte previziunile, şi lista de pacienţi în aşteptare devine tot mai lungă.
Nicolaev a tratat schizofrenii, depresii, fobii, sindroame obsesionale, pentru o durată medie a postului de 25-30 de zile, câteodată chiar 40 de zile.
Opoziţia lumii medicale a fost din ce în ce mai puternică. Medicii se opuneau postului, deoarece nu îi înţelegeau esenţa. Oamenii sunt obişnuiţi să creadă că a resimţi foame este o nefericire, o stare de rău, cu efecte negative.
Este necesară o reorientare radicală a credinţelor şi convingerilor personale pentru a putea accepta faptul că postul alimentar, înfometarea, poate să vindece. Şi este mult mai dificil pentru un cadru medical îndoctrinat de credinţe medicale, decât pentru un om obişnuit.
Pentru a putea prezenta criticilor argumente şi dovezi de necontestat, Nicolaev a conceput un amplu program de cercetare. A folosit examinări fiziologice, biochimice, parametri hormonali, electroencefalograme efectuate înainte, în post şi după post, pe sute de cazuri.
Psihiatri au stabilit corespondenţe existente între schimbările observate în organism în timpul postului şi ameliorarea bolnavilor.
Au constatat că postul are un impact asupra bolilor mintale, dar şi asupra întregii personalităţi !
Doctorul psihiatru Gurvich a făcut şi el parte din echipa de cercetători, lucrând 18 ani alături de maestrul iniţiator al cercetării.
Valery Gurvich psihiatru la Institul Psihiatric din Moscova:
"Postul are un efect stimulant şi un efect antidepresor.
Efectul stimulant are loc în prima săptămână a postului, iar efectul antidepresor are loc la momentul realimentării.
Al 3-lea efect este sedativ, calmant - se observă după criza de acidoză."
Nicolaev a tratat 8.000 de pacienţi prin post, cu un progres net pentru 70 % din ei.
6 ani mai târziu 47% din ei au menţinut această ameliorare.
Unii au putut să-şi reia viaţa socială, să fondeze o familie.
O altă surpriză : Nicolaev şi colegii au remarcat faptul că nu numai psihicul pacienţilor s-a ameliorat, ci şi bolile lor somatice : hipertensiune, poliartrită, astm, eczeme.
În acel moment (1973) a contactat conducerea publică, iar Ministerul Sănătăţii a lansat o campanie de verificare a rezultatelor sale. Au fost mandataţi mai mulţi medici de marcă, printre care profesorii Kokosov şi Maximov, care erau medici militari.
Alexey Kokosov, pneumolog la Institutul "I P Pavlov" Saint-Petersburg a declarat:
"Până atunci nu ştiam nimic despre post. Aveam deci două obiective : să verific dacă metoda funcţionează, şi să explic de ce."
Valery Maximov profesor de gastroenterologie Academia de ştiinţe medicale :
"A trebuit să studiem secreţiile stomacului, ale ficatului, ale pancreasului, ale intestinului, peisajul bacterian, statutul imunităţii, schimburile de minerale şi de vitamine."
Lucrările s-au multiplicat, cu mii de pacienţi, şi cercetătorii au confirmat rezultatele lui Nicolaev.
S-au stabilit liste precise de indicaţii şi contraindicaţii pentru tratamentul prin post.
Indicaţii : patologii ale bronhiilor, cardiovasculare, ale stomacului, ale intestinului, endocrine, digestive, articulare, osoase, ale pielii.
Contraindicaţii : cancer, tuberculoză, diabet tip 1, hepatită cronică, tromboflebită, anorexie.
Explicaţia : Alexey Kokosov : "Postul provoacă o stare de stres, ceea ce lansează în organism mecanismele de sanogeneză, de autoreglare, care rămân de obicei pasive, din cauza modului nostru de viaţă."
Stresul este o reacţie de adaptare la o schimbare a mediului, aici privaţiunea de hrană. Confruntat cu privaţiunea de hrană, organismul intră în alertă, ceea ce provoacă o schimbare hormonală şi neuro-endocrină.
Hormonii mobilizează rezervele corpului.
Se manifestă şi un efect antiinflamator.
Medicii ruşi au tras concluzia că aceste mecanisme de autoreglare induc efectele terapeutice.
Ei au constatat că mulţi parametri sanguini se ameliorează : glicemia, colesterolul, trigliceridele, insulina.
În paralel, consumul de energie al organismului se diminuează puţin câte puţin prin, evidenţiat prin : respiraţie, ritm cardiac, presiune arterială.
Toate activităţile şi funcţiile scad şi se încetinesc, în vederea economisirii energiei. Sistemul digestiv este pus şi el pe repaus.
Postul are deci capacitatea de a stimula toate forţele curative ale organismului.
Dar cum se poate măsura această capacitate ?
Profesorul Osinin, pneumolog specialist în astm bronşic, elev al lui Kokosov, a făcut să postească în jur de 10.000 de pacienţi astmatici. A afirmat că în 40 de ani de practică nu a avut nici un singur accident. Printre studiile efectuate a arătat şi evoluţia celulelor mucoasei plămânilor. Prezenţa histaminei provoacă hipersecreţie şi spasm bronşic. După 12 zile de post histamina a dispărut, celulele s-au umplut cu lipide, şi spasmele au dispărut.
Dr Sergheij Osinin : "Aceste date sunt unice. Căci întrebarea nu a fost pusă niciodată de această manieră. Şi nu există un echivalent în lume. Am studiat în acelaşi timp schimbările generale în întregul corp şi schimbările locale.
Şi am văzut că DISPAR materiile care provoacă edemurile şi inflamaţiile."
Astmul bronşic este o boală cronică ce nu poate fi vindecată, după medicina actuală oficială, ci poate fi doar limitată, ţinută sub control. Mulţi bolnavi sunt condamnaţi la folosirea inhalatoarelor sau la alte tratamente care le ameliorează provizoriu starea. Cercetările experimentale ale lui Osinin demonstrează că se poate scăpa de această fatalitate.
El a studiat şi efectele pe termen lung, pe aproape1.000 de pacienţi. După 7 ani ameliorarea continuă pentru aproximativ 50% dintre bolnavi - cei care au adoptat un regim alimentar adaptat. Mai multe cure au fost câteodată necesare. 10-15% sunt complet vindecaţi.
Academia de ştiinţe a validat rezultatele obţinute, şi le-a adunat într-un impozant raport, care nu a fost NICIODATĂ TRADUS în alte limbi.
În ciuda amploarei acestor studii fără echivalent în lume, a bogăţiei studiilor clinice şi a numărului de boli studiate, rămân câteva zone de umbră.
Dr Sergheij Osinin :"Da, rezultatele de laborator arată că funcţionează. Dar de ce ? Cum se pun în funcţiune mecanismele care se numesc sanogeneză ? Până în prezent nu pot răspunde la întrebarea "Ce este sanogeneza ?" "
În Vest nici un STAT nu a finanţat astfel de cercetări. Industria farmaceutică nu îi acordă nici un credit. Există, totuşi, o practică a postului, în expansiune, şi a regimurilor hipocalorice.
În Germania 15-20 % din populaţie a declarat că a ţinut post.
Cel mai vechi centru de post a fost creat pe malurile lacului Konstanz, în urmă cu peste 60 de ani. Ca şi pe malul lacului Baikal, cuvântul de ordine este ELIMINARE, şi se elimină în grup.
Renumele clinicii Buchinger (Uberlingen) a depăşit graniţele ţării, şi aproximativ 2.000 de oameni se tratează acolo în fiecare an. Oamenii merg să-şi trateze bolile cronice, dar şi preventiv, şi pentru a combate factorii de risc ca diabetul, hipertensiunea şi obezitatea.
Pacienţii au sală de fitnes cu mai multe feluri de aparate şi piscină.
Există o mică abatere de la rigoarea postului : o supă uşoară sau suc de fructe sunt servite de două ori pe zi. Aceste 250 de calorii uşurează criza de acidoză şi fac primele zile mai uşoare. Aceasta este particularitatea metodei pusă la punct de Otto Buchinger, cel care a creat centrul.
El a fost medic militar, atins de reumatism articular acut, şi condamnat să stea într-un fotoliu cu rotile de către medici în 1918.
S-a vindecat cu ajutorul a două posturi succesive. Vindecarea sa spectaculară l-a determinat să studieze posibilităţile terapeutice ale postului, şi să creeze un centru de tratament devenit astăzi o referinţă în Germania.
Curele durează între 1 şi 3 săptămâni.
Pacienţii afirmă că corpurile lor pline de toxine şi chimicale de la medicamente îşi regăsesc, prin post, capacitatea de a se vindeca. Abonaţii la tratamentele medicamentoase pot întrerupe şi chiar abandona definitiv aceste tratamente.
În funcţie de gravitatea bolii şi a vechimii ei, nu este posibilă întotdeauna întreruperea sau abandonarea medicaţiei. Dar, prin post se poate obţine reducerea necesarului de medicamente.
Stefan Drinda medic şef reumatolog la Clinica Buchinger : "Cunoaştem acest fenomen şi în cazul poliartritei reumatoide. S-a demonstrat că prin post este nevoie de mai puţine antiinflamatoare non steroidiene. Şi e bine, pentru că efectele secundare ale acestor medicamente nu sunt neglijabile."
La încheierea postului este necesar ca alimentaţia să se reia în mod raţional. Este un moment crucial, căci a mânca necontrolat şi în cantitate mare ar compromite reuşita tratamentului, şi ar putea fi chiar periculos ! Organismul trebuie să se reobişnuiască treptat cu mâncarea.
Perioada de realimentare este foarte bine supravegheată, atât în Germania cât şi în Rusia. Se începe cu o supă, fără mâncare solidă.
Dr Francoise Wilhelmi de Toledo directoare a Clinicii Buchinger : "Ar trebui să începem o piaţă a sănătăţii, şi postul ar fi un stâlp de bază. Dar astăzi avem o piaţă a bolilor, şi mai ales a bolilor cronice. Când un diabetic devine cronic, timp de zeci de ani, există posibilitatea de a-i vinde medicamente, de a-l opera. Deci este o piaţă destul de productivă."
Să facem din post un stâlp de bază al pieţei sănătăţii ar însemna să ne opunem monopolului chimiei în privinţa bolilor, să scădem profiturile laboratoarelor farmaceutice. Mai este ceva până atunci...
În Germania, însă, lucrurile evoluează. De mai bine de 10 ani, într-o anexă a Spitalului Charite de la Berlin, cel mai mare spital public european, etajul clădirii este rezervat pacienţilor aflaţi în cură de post. Alte 10 spitale publice fac acelaşi lucru. Această practică ia încetul cu încetul un loc în arsenalul medicinei oficiale.
Profesorul Michalsen a condus mai multe studii ştiinţifice despre post. El propune această terapie pacienţilor săi cu reumatism, cu sindrom metabolic sau cu probleme cardiace. Curele sunt rambursate de sistemul de asigurări sociale. Aproape 500 de pacienţi fac o cură acolo, în fiecare an, după metoda Buchinger.
Cererile sunt din ce în ce mai numeroase, serviciul trebuie să refuze pacienţi din lipsă de locuri.
Fără să cunoască cercetările ruşilor, Michalsen a studiat modificările hormonale din corp.
Andreas Michalsen şef de servici la Spitalul Charite, Berlin : "Prin numeroase studii pe pacienţi, am constatat prezenţa adrenalinei, a noradrenalinei, a dopaminei, a leptinei, a serotoninei, adică hormoni care regularizează foarte mult metabolismul, şi care influenţează şi starea psihică.
Dacă aş fi făcut studii pe un medicament nou, şi dacă aş fi obţinut aceste rezultate, aş primi sigur în fiecare zi apeluri cu propuneri de ajutoare financiare şi fonduri pentru cercetare.
În privinţa postului însă, oamenii se mulţumesc doar să observe şi să zică : "Hmm...interesant." Dar nu este încurajată această cercetare. Asta trebuie să se schimbe. Este foarte uşor pentru critici şi pentru sceptici să spună că nu sunt destule studii, când ştim că nici un ajutor financiar nu este acordat pentru a face aceste studii."
Concentraţia de serotonină, numită adesea şi "hormonul fericirii" creşte.
Ca şi psihiatri ruşi, Michalsen a observat o îmbunătăţire a stării psihice la pacienţii care ţin post. A remarcat şi o scădere a durerii şi o mai bună sensibilitate a receptorilor la insulină.
A constatat de asemenea că cei care postesc se arată mult mai dispuşi să adopte după post o viaţă mai sănătoasă şi deci propice menţinerii unei bune sănătăţi.
Michalsen nu se mai focalizează pe mecanismele fundamentale ale postului. Ca şi medic confruntat în fiecare zi cu tot mai multe boli cronice, el accentuează neajunsurile în acest domeniu.
"Avem nevoie de 2-3 studii mari şi bune, aş zice, pentru reumatism, artrita reumatismală, diabet şi hipertensiune. 3 studii pentru a convinge, pentru a demonstra că postul are locul său în arsenalul terapeutic, în acelaşi rând cu medicamentele."
Ar trebui milioane de euro alocate pentru aceste studii.
Criticii postului nu încetează să scoată un argument definitiv : că ar fi periculos.
Este periculos ? Se pot fixa limitele postului ? Imposibil de efectuat astfel de studii pe oameni, din motive etice evidente. Dar răspunsul vine din studiul animalelor sălbatice. Acest răspuns aruncă o lumină surprinzătoare asupra misterului mecanismelor.
Pinguinii din Antarctica au constituit obiect de studiu pentru mulţi cercetători ştiinţifici. Pinguinul Regal practică postul în mod spontan din momentul în care ajunge la colonia lui de pe banchiză. Masculul cloceşte oul, în aşteptarea întoarcerii femelei, fiind capabil să se lipsească de hrană pe o perioadă de aproximativ 4 luni.
Cercetătorul Yvon le Maho s-a întrebat dacă pinguinul regal este un profesionist al postului, care are mecanisme ce lipsesc la om şi la alte animale, sau toate mamiferele au aceste mecanisme ?
La Strasbourg, în laboratorul său de la CNRS, el a strâns toată documentaţia pe care a găsit-o privind acest subiect. Nu a găsit răspunsul, dar a aflat câteva lucruri certe : postul poate fi periculos, pentru că dacă alimentaţia se face din propriile stocuri, atunci organismul îşi consumă propriile proteine, iar proteinele se găsesc în muşchi, iar inima este şi ea un muşchi. Când jumătate din proteine dispar, survine moartea.
Yvon şi echipa sa au trecut la măsurarea procentajului de proteine consumat de pinguin în timpul postului. Aceste cifre sunt determinante pentru a deduce limitele.
Rezultatul lor a fost remarcabil : în cea mai mare parte a postului proteinele furnizează doar 4% din energia folosită, 96% provenind din metabolizarea rezervelor de lipide !
Organismul se adaptează perfect, economisindu-şi proteinele.
Putem împărţi postul în 3 etape :
1. Corpul îşi epuizează rezerva de glucide în 24 ore. Apoi începe să fabrice glucide din rezervele de proteine.
2. Organismul trece de pe metabolizarea proteinelor pe cea a lipidelor. Această fază poate să dureze foarte mult, în funcţie de rezervele de grăsimi disponibile. La pinguin poate ajunge la 100 zile fără probleme.
3. Când 90% din rezervele de grăsime au dispărut, atunci proteinele nu mai sunt economisite, şi se intră în faza a 3-a. Realimentarea trebuie să se efectueze urgent, înainte de a fi prea târziu.
S-a pus întrebarea dacă acest mecanism descoperit la pinguini este identic şi la alte mamifere, şi la om.
Jean-Patrice Robin, un cercetător care lucrează împreună cu Yvon le Maho, a efectuat experienţe cu şobolani, animale care nu au reputaţia de a fi profesionişti ai postului.
Rezultatele au fost surprinzătoare, fiind comparabile cu cele ale pinguinilor. În timpul fazei 2 şobolanul îşi economiseşte proteinele la fel ca şi pinguinul. Mecanismul de supravieţuire în lipsa hranei se dovedeşte a fi un mecanism comun.
Nu există nici o diferenţă - unul din mecanismele fundamentale ale postului, care permite să se supravieţuiască mult timp în privaţiune de hrană, este un mecanism comun.
Această observaţie deschide o perspectivă neaşteptată, cu consecinţe imense.
Yvon le Maho : "Dacă mecanismul este comun, acest mecanism a existat de la primele animale de pe Pământ. Şi vedem că omul are aceleaşi capacităţi. Deci, postul, în loc să fie ceva periculos, este o adaptare care a existat din primele momente ale vieţii pe Pământ, şi care, cel puţin în limitele pe care le-am definit, nu reprezintă nici un pericol."
"Din punct de vedere al evoluţiei, este probabil că supravieţuirea depindea de perioadele de post. Situaţia pe care o avem azi - mese regulate, frigiderul umplut, din punct de vedere istoric nu este normală. Astfel, nu e de mirarea că organismul are dificultăţi când nu posteşte, când mănâncă fără încetare.
Patrimoniul nostru genetic pare mai puţin adaptat la această situaţie decât la post."
Capacitatea de a ţine post ar fi deci un mecanism de adaptare modelat prin istoria evoluţiei.
Studiile ştiinţifice au arătat că un adult cu înălţimea de 1,7 m ce cântăreşte 70 kg are aproximativ 15 kg rezerve de grăsimi.
Dacă este sănătos, această rezervă îi ajunge pentru aproximativ 40 zile.
Deci organismul nostru este mai bine echipat să reziste la lipsa de hrană decât la excesul ei.
Se pune întrebarea dacă postul ne trezeşte reflexe atavice înrădăcinate în memoria corpului, în cea genetică. Dacă ipoteza aceasta ar fi corectă, în sensul că avem capacitatea de a posti ca moştenire a evoluţiei speciei umane, atunci acest fapt ar trebui să poată fi observat în codul nostru genetic actual.
Valter Longo, un tânăr cercetător italian emigrat în SUA la 16 ani, lucrează într-un laborator al Universităţii USC din California, la Los Angeles, în gerontologie, studiul îmbătrânirii. El este azi un biolog de renume internaţional.
Cercetătorii au arătat că dacă i se reduce hrana unui animal pe o perioadă lungă, aceasta îi permite să trăiască mai îndelungat şi sănătos. Longo ştia acest lucru. Într-o zi a decis să treacă de la restricţia calorică extremă la post. Ipoteza lui era că postul ar putea proteja organismul de toxine. Astfel s-a hotărât să testeze produsele cele mai toxice - chimioterapia, otrava destinată să distrugă celulele canceroase.
A luat şoareci bolnavi de cancer şi i-a separat în două grupuri. Primul grup a fost hrănit normal, iar al doilea a postit 48 ore.
Valter D Longo profesor de biogerontologie la USC (Universitatea din California) : "Mai întâi am convins câţiva tineri cercetători că nu era o idee complet nebună. Vă gândiţi că dacă cineva este privat de hrană devine mai slab. E dificil, mai ales pentru cei tineri, dar chiar şi pentru colegii noştri. Este dificil să-ţi imaginezi că dacă cineva este privat de hrană, el devine mai puternic."
A injectat apoi şoarecilor doze mari de chimioterapie, de 3-5 ori mai mari decât cele autorizate a se administra la oameni. Aceste doze trebuiau să producă la şoareci efecte secundare devastatoare.
Valter D Longo : "M-a sunat (colega) şi mi-a spus : "Nu vei crede rezultatele ! Se pare că toţi şoarecii care au postit sunt în viaţă, iar cei care au mâncat, au murit !"
Bineînțeles, eram foarte mulţumit de rezultat, era mai bine decât sperasem. Am cerut ca experienţa să fie repetată în două laboratoare diferite. Iar rezultatele au fost exact la fel."
Şoarecii au fost filmaţi. Cei ce au postit, după "tratament" par să fie perfect sănătoşi, se mişcau normal, blana lor era moale, ţesuturile nu erau atacate, şi funcţiile cognitive erau intacte.
Şoarecii care au mâncat normal, la final doar 35% din ei au supravieţuit. Se simţeau rău, şi stăteau imobili în cuştile lor. Examinările aprofundate au arătat că inima şi creierul lor erau atinse.
Vestea a avut un efect bombă. De-abia publicată într-o revistă de ştiinţă, presa acaparează această ştire.
Deşi rezultatele nu au avut de-a face decât cu şoarecii deocamdată, presa a publicat ştirea că postul poate face celulele mai rezistente la chimioterapie, protejează organismul de efectele secundare ale ei.
Spitalul Noris din Los Angeles, unul dintre cele mai mari centre oncologice din Statele Unite, a luat descoperirea în serios. Direcţiunea spitalului a lansat o încercare terapeutică fără întârziere. Doctorul oncolog Tanya Dorff a fost supervizorul proiectului.
Tanya Dorff oncolog la Norris Cancer Hospital : "Întotdeauna am crezut că e păcat că armele noastre împotriva cancerului sunt atât de distructive. Atacă tot ceea ce creşte şi se divide, fără distincţie. Dezvoltăm terapii mai bune, mai precise, dar cred că este foarte înţelept să încercăm să protejăm organismul, să mărim efectul asupra cancerului, şi să reducem efectul asupra celulelor sănătoase."
Prudenţa s-a impus, deoarece trebuia demonstrat întâi că postul nu este periculos pentru bolnavii de cancer. Căci această metodă revoluţionară este contrară metodei oficiale, care, dimpotrivă, recomanda o creştere a caloriilor şi proteinelor înainte de fiecare şedinţă de chimioterapie ! Experienţa postului trebuia să se extindă la un număr mai mare de bolnavi. Banii nu lipseau, fonduri publice şi private existau din abundenţă. De fapt, aici postul nu înlocuieşte medicamentul. Prin scăderea efectelor secundare, postul ar permite chiar să se crească dozele de medicamente.
David Quinn oncolog, director de studii terapeutice la Norris Cancer Hospital : "Această încercare este foarte importantă. Dacă dovedim că acest concept este just, dacă reuşim să dovedim că pacienţii au mai puţine efecte secundare după post, atunci ar putea fi aplicat la foarte muţi pacienţi, nu numai pentru un tip de cancer, ci probabil pentru toate tipurile !"
Încercările terapeutice au durat mult timp, din cauza protocoalelor.
Nora Quinn, judecătoare din Los Angeles, nu a aşteptat. Citind un articol din Los Angeles Times, care descria cercetările lui Longo, s-a decis, deoarece tocmai fusese diagnosticată cu cancer de sân. Nora Quinn : "Dacă aş fi aşteptat să ajungă la sfârşitul încercărilor terapeutice, ar fi trebuit să aştept 10 ani, şi aş fi murit de cancer de sân. Nu puteam aştepta. Am avut noroc, oncologul meu s-a arătat deschis. Nu m-a încurajat, mi-a zis : "Dacă vreţi să postiţi, faceţi-o. Nu cred că va fi vreo diferenţă, dar faceţi-o."
Nora Quinn trebuia să facă 5 şedinţe de chimioterapie. Se temea de efectele secundare, şi mai ales de perturbările funcţiilor cognitive.
Sub controlul unui prieten medic, a postit 5 zile înainte de prima şedinţă. S-a simţit bine şi a putut continua să lucreze. Pentru următoarele 2 şedinţe oncologul său a convins-o să nu mai postească. A suportat foarte rău chimioterapia, şi a decis să postească iar înainte de ultimele două şedinţe. Şi, din nou, s-a simţit mult mai bine.
Nora Quinn : "Pentru mine nu a existat nici un dubiu că am avut mai puţine efecte secundare în timpul tratamentului. Am fost mai puţin obosită, şi neuronii mei au fost mai puţin afectaţi decât cei ai prietenilor mei care nu au postit, şi care au trecut prin aceleaşi cicluri de chimioterapie. Nu am nici o îndoială."
Nora Quinn nu este singura bolnavă care a postit în mod spontan. Printre cele 30 de persoane care au efectuat tentativa, Spitalul Norris a putut regrupa 10 pentru a le consulta dosarele medicale şi a le recupera analizele. Nora Quinn a făcut parte din acest studiu,a cărui rezultate confirmă rezultatele obţinute pe şoareci.
Postul a făcut chimioterapia mai suportabilă, oboseala, slăbiciunea, greaţa şi migrenele fiind reduse considerabil.
Cum acţionează postul asupra chimioterapiei însăşi, o face mai eficace sau nu ?
Trebuie înţeles întâi cum lucrează postul asupra celulelor sănătoase.
Longo a selecţionat celule din ficat, inimă şi muşchi. Genele controlează activitatea celulei. După 2 zile de post Longo a observat o modificare radicală a expresiei genelor. Unele sunt supraexprimate, alte subexprimate. Genele au modificat funcţionarea celulelor, care s-au pus astfel în mod de protecţie.
Bulversare totală, foarte rapidă, ca şi cum această capacitate ar proveni dintr-o memorie mai veche.
Valter D Longo : "Celulele normale, care au învăţat toate lecţiile din 3 miliarde de ani de evoluţie, se pun în mod de protecţie. Trebuie să o facă, pentru că au puţină glucoză, puţină hrană, trebuie să se protejeze pe cât posibil. Şi chimioterapia este unul din lucrurile de care trebuie să se protejeze."
Dar dacă postul protejează celulele sănătoase, nu le protejează şi pe cele canceroase ? Dacă ar fi fost aşa, toată demonstraţia lui Longo s-ar fi prăbuşit. S-au comparat deci celule sănătoase cu celule canceroase.
După 2 zile de post, genele celulei canceroase se exprimă opus cu genele celulei sănătoase. Celulele canceroase au suferit mutaţii genetice, au pierdut memoria evoluţiei, iar mecanismele de protecţie nu se activează.
Valter D Longo : "Celulele canceroase detestă acest mediu în care există puţin zahăr, puţini factori de creştere. Deci nu numai că nu sunt protejate, ci devin şi mai sensibile la chimioterapie. Pot să moară, sau în orice caz înmulţirea lor este încetinită. Şi deci, postul poate să reducă înmulţirea lor, chiar şi fără chimioterapie.
Am făcut de curând o prezentare în faţa uneia din cele mai mari companii farmaceutice din lume, şi i-am provocat pe directorii companiei să furnizeze un cocktail de medicamente, nu unul simplu, ci un cocktail care să aibă efecte mai puternice decât postul."
--------------------------------------------------------
Nu ştiu dacă există vreo terapie care să dea rezultate 100% pozitive la toată lumea, după cum şi terapia prin post din filmul de mai sus se spune clar că dă rezultate bune la două treimi din pacienţi, şi că nu absolut toţi oamenii rezistă exact la fel la acest post.
Probabil că nici tratamentul cu ulei de cânepă nu este 100% eficient pt toţi oamenii. Dar aceste tratamente ar trebui privite şi studiate cel puţin ca şi terapii complementare, dacă nu alternative.
Oricum, tratamentele omenirea ar trebui să dezvolte mai mult şi mai serios tratamentele naturiste, care sunt mai puţin costisitoare, şi mai ales cele preventive.
Metoda de detoxifiere prin post alimentar mi se pare una dintre cele mai simple şi mai utile. Dar ea ar trebui practicată sub supraveghere medicală, totuşi, când se întinde pe mai multe zile.
Din păcate, credinţele neştiinţifice inoculate nouă prin educaţie contravin acestei metode. După cum se arată şi în film, chiar majoritatea cadrelor medicale cred că este o metodă periculoasă deoarece ar consuma proteinele din organism.
Cercetările ştiinţifice dovedesc că nu este aşa, că organismul consumă proteine doar în prima zi, după care trece pe consumarea rezervelor de lipide.
Se afirmă că un om normal ar putea posti până la 40 de zile. Să fie o simplă coincidenţă cu durata postului lui Isus şi a altor mari Maeştri ai spiritualităţii, sau ei aveau cunoştinţă de această limită a organismului uman ?
Să fie o simplă întâmplare că în mai multe religii există metoda postului ca purificare a organismului şi minţii ?
Să fie simplă coincidenţă că Isus a afirmat la un moment dat, când apostolii nu au reuşit să scape un om de problemele sale demonice că astfel de demoni ies doar cu... post şi rugăciuni ?
Eu cred că adevărul a fost cunoscut de unii oameni, de-a lungul istoriei, dar, deşi l-au făcut cunoscut celorlalţi, nu a fost suficient mediatizat.
Pe de altă parte, în film se evidenţiază clar că, în societatea de consum actuală, nimeni nu are interes să finanţeze cercetări în direcţii care nu aduc profit ulterior. Metoda postului este combătută tocmai de cei care doresc să scoată profit financiar din sănătate, din medicamente, din aparatură, din consumabile, etc.
Probabil că nici tratamentul cu ulei de cânepă nu este 100% eficient pt toţi oamenii. Dar aceste tratamente ar trebui privite şi studiate cel puţin ca şi terapii complementare, dacă nu alternative.
Oricum, tratamentele omenirea ar trebui să dezvolte mai mult şi mai serios tratamentele naturiste, care sunt mai puţin costisitoare, şi mai ales cele preventive.
Metoda de detoxifiere prin post alimentar mi se pare una dintre cele mai simple şi mai utile. Dar ea ar trebui practicată sub supraveghere medicală, totuşi, când se întinde pe mai multe zile.
Din păcate, credinţele neştiinţifice inoculate nouă prin educaţie contravin acestei metode. După cum se arată şi în film, chiar majoritatea cadrelor medicale cred că este o metodă periculoasă deoarece ar consuma proteinele din organism.
Cercetările ştiinţifice dovedesc că nu este aşa, că organismul consumă proteine doar în prima zi, după care trece pe consumarea rezervelor de lipide.
Se afirmă că un om normal ar putea posti până la 40 de zile. Să fie o simplă coincidenţă cu durata postului lui Isus şi a altor mari Maeştri ai spiritualităţii, sau ei aveau cunoştinţă de această limită a organismului uman ?
Să fie o simplă întâmplare că în mai multe religii există metoda postului ca purificare a organismului şi minţii ?
Să fie simplă coincidenţă că Isus a afirmat la un moment dat, când apostolii nu au reuşit să scape un om de problemele sale demonice că astfel de demoni ies doar cu... post şi rugăciuni ?
Eu cred că adevărul a fost cunoscut de unii oameni, de-a lungul istoriei, dar, deşi l-au făcut cunoscut celorlalţi, nu a fost suficient mediatizat.
Pe de altă parte, în film se evidenţiază clar că, în societatea de consum actuală, nimeni nu are interes să finanţeze cercetări în direcţii care nu aduc profit ulterior. Metoda postului este combătută tocmai de cei care doresc să scoată profit financiar din sănătate, din medicamente, din aparatură, din consumabile, etc.
Dacă toţi am învăţa cum să postim eficient, şi să nu mai avem nevoie de medicamente, de consumabile, aparatură sofisticată de analize şi control, o întreagă industrie de miliarde de dolari profit anual ar cădea, ar dispărea, nu-i aşa?
Deci este evident că există chiar presiuni exercitate pt DISCREDITAREA terapiilor naturiste. Şi este evident că, oamenii naivi şi creduli cred mai rapid în informaţiile care discreditează decât în cele care creditează. Aşa a fost şi va fi... Dar, poate că a venit vremea unei schimbări în acest sens, deoarece internetul permite acum mediatizarea, permite cooperarea, informarea, implementarea unei atitudini generale mai pozitive. Informaţiile nu mai pot fi ascunse acum de uşor şi nu mai pot fi mediatizate atât de greu ca acum 10, 20, 30 de ani...
"Evanghelia noteaza ca Mantuitorul a ramas in pustiu patruzeci de zile si patruzeci de nopti, timp in care a postit neincetat, fara sa se atinga de vreo hrana.
Conform relatarii lui Marcu si a celei facute de Luca, ar rezulta ca in tot acest interval El a fost ispitit de catre spiritul cel rau.
"Evanghelia noteaza ca Mantuitorul a ramas in pustiu patruzeci de zile si patruzeci de nopti, timp in care a postit neincetat, fara sa se atinga de vreo hrana.
Conform relatarii lui Marcu si a celei facute de Luca, ar rezulta ca in tot acest interval El a fost ispitit de catre spiritul cel rau.
Origen crede ca ispitirile au durat patruzeci de zile si, parafrazandu-l pe Ioan Evanghelistul, spune ca daca ceea ce s-a petrecut in acele zile hotaratoare ar fi fost consemnat in scris, lumea nu ar fi putut purta o asemenea taina.
Reiese deci ca cele trei intrebari, mentionate de Matei si de Luca, nu sunt decat punctele culminante ale unui dialog care s-a prelungit timp de șase saptamani.
Prezenta unei perioade de patruzeci de zile, durata mentionata de atatea ori in cursul istoriei lui Israel, este plina de semnificatie. Acest interval sacru a fost totdeauna legat de o etapa purificatoare, care precede o renaştere spirituală: patruzeci de zile a curatit Dumnezeu pamantul prin apele potopului, dupa care a urmat incheierea legamantului cu Noe, patruzeci de zile a ramas Moise pe Sinai inainte de primirea Legii, patruzeci de zile a mers Ilie pana la Horeb.
Toate patruzecimile din traditia universală sunt, dupa cum a remarcat Kovalevski, perioade de curatire care pregatesc un cer nou si un pamant nou.
Este semnificativ că, și după Inviere, Domnul va mai ramane pe pământ tot patruzeci de zile, urmand ca la finele acestei perioade sa Se inalte la cer cu trupul Sau indumnezeit."
http://www.crestinortodox.ro/editoriale/ispitirea-hristos-pustiu-70425.html
"Timp de sapte saptamani, cu corpul si constiinta perfect fixate, Buddha ramane in extaz. Dupa patruzeci si noua de zile, Buddha iese din contemplatie si se hotaraste sa destainuie secretul Eliberarii.
http://www.tititudorancea.ro/z/viata_lui_buddha.htm
Filmul documentar "Postul - o nouă terapie" este producţie 2011 Arte France (a dispărut de pe Youtube, din păcate varianta subtitrată Ro, dar l-am mai găsit în alte trei locuri) : http://www.doxologia.ro/video/documentare/postul-o-noua-terapie-documentar
şi aici : http://detoxmed.ro/postul-negru-o-noua-terapie/
Pe Vimeo:
HOLISTICA | Postul, o noua terapie (documentar) from Holistica on Vimeo.
Mai jos este doar un fragment, inclus în playlistul meu Youtube "Nutriţie, Alimentare"
CĂRŢI utile:
- Patricia Bragg "Postul - un miracol" - http://bit.ly/1c2UXJ8
"Dragă prietene,
Doresc să îţi reamintesc cu blândeţe de imensele beneficii explicate în cartea Postul – Un miracol de care te vei bucura atunci când vei începe să practici Programul de Post pentru Super-Sănătate Bragg, care constă într-o zi de post pe săptămână! Vei constata că această zi este extrem de importantă pentru purificarea şi regenerarea corpului, minţii şi sufletului tău.
În zilele de post eu beau 8-10 pahare de apă distilată (preferata mea) sau purificată (la trei dintre ele adaug 1-2 linguriţe de Oţet Organic Bragg). Dacă te afli abia la început, poţi bea ceaiuri din plante medicinale sau sucuri diluate de fructe (două treimi suc şi o treime apă distilată). Nu uita să consumi zilnic (inclusiv în unele zile de post) o lingură de seminţe psyllium. Acestea te vor ajuta să îţi cureţi şi mai bine colonul, să îţi reglezi greutatea corporală, colesterolul şi presiunea sanguină, şi să elimini în mod natural deşeurile acumulate în organism. Postul este cea mai veche şi cea mai eficientă metodă de vindecare cunoscută de om. El reprezintă o binecuvântare primită de noi din partea Mamei-Natură şi de la Dumnezeu. Postul conduce mai întâi la o purificare internă, iar apoi ajută organismul să se vindece singur.
Cu multă iubire, Patricia"
Postul negru - Thierry de Lestrade :
http://bit.ly/1Ky7XVA
" Este oare postul periculos ?
Ce mecanisme implica la nivel celular ?
Ii putem masura efectele ?
Cum actioneaza el asupra celulelor canceroase ?
Si daca postul negru ar fi o metoda simpla si eficienta pentru tratarea multor boli ?
Ideea este cu adevarat provocatoare, ba chiar scandaloasa pentru unii sustinatori ai dogmei medicale.
Si totusi, studiile stiintifice despre post nu lipsesc: incepand cu doctorul Henry Tanner, care a postit timp de patruzeci de zile in 1880, la New York – supravegheat de confratii sai – pana la biologul american Valter Longo care, in prezent, supune postului soareci suferinzi de cancer si obtine rezultate uimitoare.
De exemplu, cata lume stie ca cercetatorii si medicii rusi au salvat mii de pacienti, incepand cu anii 1950, cu ajutorul postului negru ?
Iata povestea pe care Thierry de Lestrade o reda in aceasta carte remarcabil documentata, rezultat al unei investigatii indelungate ce a dat mai intai nastere unui documentar difuzat pe canalul de televiziune ARTE.
Intr-o societate in care logica orientata spre consumerism este impinsa la absurd, postul negru ridica o intrebare paradoxala: „Mai putin poate insemna mai mult ?“
- DIETE ŞI FITNESS : http://bit.ly/1O3gQWj ; http://bit.ly/1KyfMdP
- SĂNĂTATE - Diete, Masaj Relaxare, Medicină pt toţi, Terapii Alternative : http://bit.ly/1KycVla
- MEDICINĂ şi TERAPII ALTERNATIVE: http://bit.ly/1KydGe6 ; http://bit.ly/1KydQCf
- MINTE-CORP : http://bit.ly/1KydYBL
Distribuie dacă ți-a plăcut, mulțumesc!
Poți sponsoriza activitatea mea Become a Patron!
-DONEAZĂ, dacă ți-a plăcut, susține ceea ce-ți place :)
Mulțumesc!
Vizitează Forumul Portal Spiritual Kato - forum de informare și discuții NOU creat: https://kato-portal-spiritual.ro/forum/
-Abonează-te la marea videotecă de pe canalul meu youtube (dă click pe categoriile de playlisturi să se deschidă toate): http://youtube.com/user/katonanico
Prezenta unei perioade de patruzeci de zile, durata mentionata de atatea ori in cursul istoriei lui Israel, este plina de semnificatie. Acest interval sacru a fost totdeauna legat de o etapa purificatoare, care precede o renaştere spirituală: patruzeci de zile a curatit Dumnezeu pamantul prin apele potopului, dupa care a urmat incheierea legamantului cu Noe, patruzeci de zile a ramas Moise pe Sinai inainte de primirea Legii, patruzeci de zile a mers Ilie pana la Horeb.
Toate patruzecimile din traditia universală sunt, dupa cum a remarcat Kovalevski, perioade de curatire care pregatesc un cer nou si un pamant nou.
Este semnificativ că, și după Inviere, Domnul va mai ramane pe pământ tot patruzeci de zile, urmand ca la finele acestei perioade sa Se inalte la cer cu trupul Sau indumnezeit."
http://www.crestinortodox.ro/editoriale/ispitirea-hristos-pustiu-70425.html
"Timp de sapte saptamani, cu corpul si constiinta perfect fixate, Buddha ramane in extaz. Dupa patruzeci si noua de zile, Buddha iese din contemplatie si se hotaraste sa destainuie secretul Eliberarii.
http://www.tititudorancea.ro/z/viata_lui_buddha.htm
Filmul documentar "Postul - o nouă terapie" este producţie 2011 Arte France (a dispărut de pe Youtube, din păcate varianta subtitrată Ro, dar l-am mai găsit în alte trei locuri) : http://www.doxologia.ro/video/documentare/postul-o-noua-terapie-documentar
şi aici : http://detoxmed.ro/postul-negru-o-noua-terapie/
Pe Vimeo:
HOLISTICA | Postul, o noua terapie (documentar) from Holistica on Vimeo.
Mai jos este doar un fragment, inclus în playlistul meu Youtube "Nutriţie, Alimentare"
CĂRŢI utile:
- Patricia Bragg "Postul - un miracol" - http://bit.ly/1c2UXJ8
"Dragă prietene,
Doresc să îţi reamintesc cu blândeţe de imensele beneficii explicate în cartea Postul – Un miracol de care te vei bucura atunci când vei începe să practici Programul de Post pentru Super-Sănătate Bragg, care constă într-o zi de post pe săptămână! Vei constata că această zi este extrem de importantă pentru purificarea şi regenerarea corpului, minţii şi sufletului tău.
În zilele de post eu beau 8-10 pahare de apă distilată (preferata mea) sau purificată (la trei dintre ele adaug 1-2 linguriţe de Oţet Organic Bragg). Dacă te afli abia la început, poţi bea ceaiuri din plante medicinale sau sucuri diluate de fructe (două treimi suc şi o treime apă distilată). Nu uita să consumi zilnic (inclusiv în unele zile de post) o lingură de seminţe psyllium. Acestea te vor ajuta să îţi cureţi şi mai bine colonul, să îţi reglezi greutatea corporală, colesterolul şi presiunea sanguină, şi să elimini în mod natural deşeurile acumulate în organism. Postul este cea mai veche şi cea mai eficientă metodă de vindecare cunoscută de om. El reprezintă o binecuvântare primită de noi din partea Mamei-Natură şi de la Dumnezeu. Postul conduce mai întâi la o purificare internă, iar apoi ajută organismul să se vindece singur.
Cu multă iubire, Patricia"
Postul negru - Thierry de Lestrade :
http://bit.ly/1Ky7XVA
" Este oare postul periculos ?
Ce mecanisme implica la nivel celular ?
Ii putem masura efectele ?
Cum actioneaza el asupra celulelor canceroase ?
Si daca postul negru ar fi o metoda simpla si eficienta pentru tratarea multor boli ?
Ideea este cu adevarat provocatoare, ba chiar scandaloasa pentru unii sustinatori ai dogmei medicale.
Si totusi, studiile stiintifice despre post nu lipsesc: incepand cu doctorul Henry Tanner, care a postit timp de patruzeci de zile in 1880, la New York – supravegheat de confratii sai – pana la biologul american Valter Longo care, in prezent, supune postului soareci suferinzi de cancer si obtine rezultate uimitoare.
De exemplu, cata lume stie ca cercetatorii si medicii rusi au salvat mii de pacienti, incepand cu anii 1950, cu ajutorul postului negru ?
Iata povestea pe care Thierry de Lestrade o reda in aceasta carte remarcabil documentata, rezultat al unei investigatii indelungate ce a dat mai intai nastere unui documentar difuzat pe canalul de televiziune ARTE.
Intr-o societate in care logica orientata spre consumerism este impinsa la absurd, postul negru ridica o intrebare paradoxala: „Mai putin poate insemna mai mult ?“
- DIETE ŞI FITNESS : http://bit.ly/1O3gQWj ; http://bit.ly/1KyfMdP
- SĂNĂTATE - Diete, Masaj Relaxare, Medicină pt toţi, Terapii Alternative : http://bit.ly/1KycVla
- MEDICINĂ şi TERAPII ALTERNATIVE: http://bit.ly/1KydGe6 ; http://bit.ly/1KydQCf
- MINTE-CORP : http://bit.ly/1KydYBL
Distribuie dacă ți-a plăcut, mulțumesc!
Poți sponsoriza activitatea mea Become a Patron!
-DONEAZĂ, dacă ți-a plăcut, susține ceea ce-ți place :)
Donează prin PayPal, în contul reprezentat de acest mail: katonanico@gmail.com
CONTUL MEU PE PLATFORMA BUY ME A COFFE unde cine vrea poate sponsoriza activitatea mea, iar cei ce vor deveni Membri cu sponsorizare lunară au acces la articole și videouri bonus Mulțumesc
Publicată de Katona Nicolae pe Vineri, 11 decembrie 2020
-CĂRŢI SPIRITUALITATE (şi nu numai) recomandate de Kato : http://loveblog4all.blogspot.com/2014/08/carti-spiritualitate.html
-Dacă vrei să afli mai multe despre Kato şi activitatea lui : https://www.facebook.com/notes/806080502769226/
-De AICI(click aici) POŢI ASCULTA ŞI DOWNLOADA ÎN FORMAT AUDIO mp3 CREAŢIILE PERSONALE KATO, pentru a le putea asculta oriunde
-Dacă ţi-a plăcut, dă un click pe Like şi Distribuie, şi Abonează-te la postările noi ale acestui blog prin email, serviciul Feedburner, dând click aici: Subscribe to Love Blog 4 All by Email
-Apasă simultan tastele Ctrl şi D, pentru a adăuga acest site la Favorite (Bookmarks).
-Apasă simultan tastele Ctrl şi D, pentru a adăuga acest site la Favorite (Bookmarks).
-Abonează-te la marea videotecă de pe canalul meu youtube (dă click pe categoriile de playlisturi să se deschidă toate): http://youtube.com/user/katonanico
-Te poţi Abona şi la blogul meu "SPIRIT", să primeşti notificări pt postările noi, pe email, aici: Subscribe to Spirit by Email
-Te invit să vizitezi şi mai noul meu blog : "Kato - Parapsihologie, Extrasenzorial" - http://katoparapsihologieextrasenzorial.blogspot.ro/
-Fă economie de timp şi bani, efectuând cumpărături online prin accesarea promoţiilor din reclame, susţinând totodată astfel şi acest blog.
Mulţumesc !
-Aici ai linkul către CUPRINSUL blogului, cu lista tuturor postărilor, pe Categorii, plus toate articolele de pe siteurile mele "Spirit" şi "Kato - Parapsihologie, Extrasenzorial", peste 500 articole! http://loveblog4all.blogspot.com/2015/11/toate-postarile-blogului-linkurile.html
Softuri utile pt reclame video la preț foarte bun (dă click pe titluri)
StopMotionCreator
Storyxy
Promoyze
AscendPages
Offeo - creezi videoclipuri uimitoare pentru social media
Designrr - Creare ebook-uri
VOOPLAYER - Video Hosting and Marketing Platform for Business
StreamYard - studio emisie live
StopMotionCreator
Storyxy
Promoyze
AscendPages
Offeo - creezi videoclipuri uimitoare pentru social media
Designrr - Creare ebook-uri
VOOPLAYER - Video Hosting and Marketing Platform for Business
StreamYard - studio emisie live
SOFTWARE Prezentări Multimedia, Editare Foto, Video 2D, 3D, Webdesign, Webinarii, Email Marketing, etc. Promoţii şi Bonusuri...
4. Principiul Vital - sinteză din Allan Kardec "Cartea Spiritelor"
Spiritul şi materia reprezintă cele două elemente de bază ale universului. Principiul vital reprezintă un element intermediar, un liant de legătură între spirit şi materie. O unică forţă de atracţie uneşte elementele materiale care formează corpurile organice şi anorganice. Legea atracţiei este aceeaşi pentru toate corpurile materiale, indiferent de natura lor. Materia ce constituie corpurile organice şi anorganice este aceeaşi, însă în corpurile organice această materie este animată. Animarea materiei se realizează prin unirea sa cu principiul vital.
DESPRE IERTARE, SĂNĂTATE ŞI BOALĂ Răspunsuri la întrebări, oferite de Kato
Fragmente din răspunsuri personale la întrebările altora : -Totul se plăteşte. Legea compensaţiei acţionează, implacabil. -Dacă totul se plăteşte, iertarea nu mai are nicio valoare ? -Iertarea are întotdeauna o valoare, în orice situaţie de viaţă. Legea Naturală a Compensaţiei nu exclude valoarea iertării. Efectele iertării se supun şi ele Legii Compensării, căci există o "plată compensatorie" pentru manifestarea iertării, inevitabilă, datorită acţiunii legilor naturale ale creaţiei.
Un comentariu:
Trimiteți un comentariu