ASCULTĂ TEXTUL: Dacă selectezi cu mouseul un fragment de text, textul va fi citit de o voce text-voce, după ce pagina este încărcată complet în browser!
"Mi se fac reproşuri, insuficient fondate, zic eu – mai directe sau mai subtile, mai prieteneşte sau mai ne...", spunea cineva. După care, și el... reproșa anumite lucruri celor care i-au... adresat lui... reproșuri...
Frumusețea este în ochiul privitorului, spun unii.
Eu aș spune că în mintea sa, în modul său de a INTERPRETA ceea ce percepe cu ajutorul ochiului.
Greșeala, eroarea, la fel...
În majoritatea cazurilor eroarea este interpretată SUBIECTIV, subiectivitatea reprezentând ceva ce ține strict de subiectul care analizează, de experiența sa personală, unică, tiparele sale de gândire și comportament, de aceea pot să apară diferențe de interpretări mai mult sau mai puțin... ireconciliabile.
Nu contează cât de fondate sunt reproșurile, dacă ele se bazează-fondează pe ceva subiectiv, nu obiectiv, cu atât mai mult cu cât se bazează și pe judecăți emoționale, nu logice.
De exemplu, dacă ție nu îți PLACE ceva, nu contează prea mult DE CE nu îți place, ci doar regula : CE ȚIE NU-ȚI PLACE ALTUIA NU FACE.
Judecata emoțională afirmă că este greșit ceea ce nu îți place ție, interpretând corectitudinea și incorectitudinea pe considerentul plăcerii și neplăcerii.
Iar plăcerea și neplăcerea sunt subiective, căci ceea ce place unuia poate să displacă multor alți oameni.
În concluzie, concilierea (înțelegerea şi acceptarea) trebuie să se bazeze în principal pe RESPECT bilateral, și abia secundar pe logică, pe judecăți emoționale sau raționale.
Doar respectând libertatea celuilalt de a greși, pentru că așa vrea el, și cum vrea el, putem să ajungem la echilibru și armonie interioară și exterioară.
În această lume terestră oamenii beneficiază de liberul arbitru, care se poate manifesta şi prin libertatea de a greși, iar ei se CONDAMNĂ și se PEDEPSESC între ei, îşi sancționează greșelile, unul altuia, în mod preponderent... subiectiv.
Sunt ei buni și corecți când face asta ?
De ce fac asta ?
Din... teamă și frică, evident.
Pe de altă parte, poți să nu sancționezi pe cel a cărui greșeli cauzează... suferința ta ?
Mulți oameni sancționează însă, oarecum în avans, deși nu au suferit efecte neplăcute, de teama de a nu suferi pe viitor.
Cine s-a fript cu ciorbă suflă și în iaurt...
Condamnă greșelile tuturor, le scot în evidență, cer sancționarea lor, deoarece ei nu pot sancționa totul, deși și-ar dori.
În aproape fiecare om zace ascuns un dictator, care, dacă i s-ar da putere, și-ar impune-o în fața tuturor, în mod... dictatorial.
Comportamentul în familie, față de copii, spune multe...
Cine respectă oamenii, le respectă opiniile, și nu îi forțează cu nimic să și le schimbe.
Doar îi sprijină și îi ajută, când ceilalți o cer.
Nu contează așadar cât de fondate sau nu sunt reproșurile.
Nu asta trebuie să primeze.
Reproșurile izvorăsc din fricile interioare ale celorlalți, care reacționează în fața unui potențial pericol perceput astfel de ei.
Orice om care greșește cu ceva, poate fi perceput ca un potențial pericol, o potențială sursă de suferință.
Căci suferința provine din greșeli, din erorile umane, fiind generată și cauzată de ele.
Oamenii trăiesc cu frica în suflet, frica de suferință, frica de greșeală, de greșelile proprii, dar și ale celor din jur.
Nu conștientizează asta, fiind ceva ascuns, subconștient.
Dar este ceva ce influențează gândirea și comportamentul, în permanență.
Ceva ce ține și de adaptare, de mecanismele de apărare.
Ceva ce este firesc și natural între anumite limite.
Cel ce înțelege acest determinism cauzal se liniștește automat, și ajunge să zâmbească înțelegător când altul și altul sar continuu la gâtul lui, acuzându-l de una și de alta.
El le poate citi teama subconștientă existentă în spatele gândurilor și ideile emanate, care rezonează de fapt în acord cu ceea ce este ascuns în suflet.
Și îi poate înțelege și accepta, căci doar ceea ce înțelegi poți accepta.
Ceea ce nu înțelegi, respingi în mod automat.
Cel ce iubește este foarte înțelegător.
Cel neînțelegător, este temător, și nu poate iubi, deoarece teama și iubirea sunt incompatibile.
Trebuie să ai, așadar, compasiune pentru cei ce manifestă teamă și frică, căci ei sunt oameni care pur și simplu nu pot iubi din această cauză.
Ei trebuie compătimiți, sprijiniți și ajutați să se elibereze de teama și frica ce a pus stăpânire pe sufletul lor, pentru a putea (re)deveni capabili să iubească...
Nu pot să nu observ faptul că, după evidențierea reproșurilor celorlalți, a urmat o serie de reproșuri proprii, îndreptate împotriva celor ce au adresat reproșuri... (cazul luat în discuţie la început)
Asta evidențiază faptul că la frică s-a reacționat cu frică, că frica celorlalți a făcut să rezoneze în suflet coarda fricii proprii, și că lipsa de iubire este evidentă de ambele părți.
Nu este un reproș, o acuză, ci doar o simplă și umilă constatare, o observație personală.
Poate ajută cu ceva.
Respect libertatea individuală de trăi cu frica în suflet, a fiecăruia, dacă asta își dorește cel în cauză.
Să zicem că din dorința de... reciprocitate, de a fi respectat și eu, la rândul meu, așa cum sunt eu, cu imperfecțiunile și deficiențele mele...
Fair play, nu ? :)
Cineva a remarcat, dupa ce a citit textul de mai sus, că : "Știind și înțelegând asta, totuși mai reacționăm uneori, și răspundem cu frică la frică, dar din ce în ce mai rar."
Da, este nevoie de exerciții repetate, de un antrenament CONȘTIENT, pentru a se realiza procesul de DECONDIȚIONARE comportamentală și crearea unor noi REFLEXE CONDIȚIONATE privind reacțiile de răspuns.
Obișnuința este a doua natură a omului, și obișnuințele se crează prin repetiție, repetare, exerciții repetate...
Obișnuit fiind să răspunzi-reacționezi la ceva, cu ceva de aceeași natură, trebuie ceva efort personal alocat pentru a te dezobișnui de acel act comportamental care a devenit în timp condiționat prin reîntărire.
Tiparele de reacție nu pot fi schimbate de pe o zi pe alta, și esența, de fapt, constă în a le ÎNLOCUI prin altele noi, acest proces reprezentând deci o... TRANSFORMARE.
Nu este vorba așadar de o RENUNȚARE la ceva, cum mulți cred în mod eronat, și ca atare se chinuie zadarnic să renunțe la ceva ce nu pot renunța ci doar... transforma.
Privește așa : pentru a putea scăpa de ceva, acel ceva trebuie înlocuit cu altceva, transformat în altceva.
De ce ? Deoarece nimic nu se câştigă, nimic nu pierde, totul se transformă.
Așa, totul va rămâne în echilibru, căci se va compensa, și nimic nu se va bloca, deoarece nimic nu se va forța.
Succes !
Aruncă o privire pe Playlistul meu YouTube "Iubire, Fericire", ce conţine peste 200 de materiale video interesante :
Distribuie articolul, mulțumesc!
Cine dorește să susțină activitatea mea, poate contribui cu o Donație în PayPal, contul reprezentat de acest mail: katonanico@gmail.com
Link https://www.paypal.me/KatonaNicolae
-DONEAZĂ, cât vrei, când poţi, pentru a sprijini blogul şi activitatea educativă :
-CĂRŢI SPIRITUALITATE (şi nu numai) recomandate de Kato : http://loveblog4all.blogspot.com/2014/08/carti-spiritualitate.html
Evenimente generale Cluj Allevents.in:
-Dacă vrei să afli mai multe despre Kato şi activitatea lui : https://www.facebook.com/notes/806080502769226/
-De AICI(click aici) POŢI ASCULTA ŞI DOWNLOADA ÎN FORMAT AUDIO mp3 CREAŢIILE PERSONALE KATO, pentru a le putea asculta oriunde
-Dacă ţi-a plăcut, dă un click pe Like şi Distribuie, şi Abonează-te la postările noi ale acestui blog prin email, serviciul Feedburner, dând click aici: Subscribe to Love Blog 4 All by Email
-Apasă simultan tastele Ctrl şi D, pentru a adăuga acest site la Favorite (Bookmarks).
-Apasă simultan tastele Ctrl şi D, pentru a adăuga acest site la Favorite (Bookmarks).
-Pentru a găsi ceva specific pe blog, poţi căuta după termen, la "Căutare", în stânga sus, sau pe coloana din stânga jos la Etichetele asociate postărilor (cuvintele albastre, în ordine alfabetică).
-Abonează-te la marea videotecă de pe canalul meu youtube (dă click pe categoriile de playlisturi să se deschidă toate): http://youtube.com/user/katonanico
-Te poţi Abona şi la blogul meu "SPIRIT", să primeşti notificări pt postările noi, pe email, aici: Subscribe to Spirit by Email
-Te invit să vizitezi şi mai noul meu blog : "Kato - Parapsihologie, Extrasenzorial" - http://katoparapsihologieextrasenzorial.blogspot.ro/
-Fă economie de timp şi bani, efectuând cumpărături online prin accesarea promoţiilor din reclame, susţinând totodată astfel şi acest blog.
Mulţumesc !
-Aici ai linkul către CUPRINSUL blogului, cu lista tuturor postărilor, pe Categorii, plus toate articolele de pe siteurile mele "Spirit" şi "Kato - Parapsihologie, Extrasenzorial", peste 500 articole ! http://loveblog4all.blogspot.com/2015/11/toate-postarile-blogului-linkurile.html
SOFTWARE Prezentări Multimedia, Editare Foto, Video 2D, 3D, Webdesign, Webinarii, Email Marketing, etc. Promoţii şi Bonusuri...
EmbedDESPRE IERTARE, SĂNĂTATE ŞI BOALĂ Răspunsuri la întrebări, oferite de Kato
Fragmente din răspunsuri personale la întrebările altora : -Totul se plăteşte. Legea compensaţiei acţionează, implacabil. -Dacă totul se plăteşte, iertarea nu mai are nicio valoare ? -Iertarea are întotdeauna o valoare, în orice situaţie de viaţă. Legea Naturală a Compensaţiei nu exclude valoarea iertării. Efectele iertării se supun şi ele Legii Compensării, căci există o "plată compensatorie" pentru manifestarea iertării, inevitabilă, datorită acţiunii legilor naturale ale creaţiei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu