Kato Live embed Video

kato-podcast

Totalul afișărilor de pagină

Translate

TRANSLATE with Bing

luni, mai 26, 2014

Despre Iubire, cu Erich Fromm

"Iubirea nu este neapărat o relație cu o anumită persoană, iubirea este o ATITUDINE, o ORIENTARE a caracterului, care determină modul de corelare a unei persoane cu lumea în ÎNTREGUL ei, nu numai cu un ''obiect'' al iubirii.
 Dacă cineva iubește numai o singură persoană și nu manifestă decât indiferență față de toți ceilalți semeni ai săi, iubirea sa nu este iubire, ci un atașament simbiotic sau un egocentrism lărgit. Totuși, cei mai mulți oameni își închipuie că iubirea ține de un obiect, nu de o capacitate. Ba mai mult, ei își închipuie chiar că neiubind pe nimeni altcineva în afara persoanei iubite, își dovedesc intensitatea iubirii.
[...] Ne pricepând faptul că iubirea e un element ACTIV, o putere a sufletului, mulți își închipuie că trebuie doar să găsești un obiect potrivit, după care totul va merge ca de la sine. Această atitudine poate fi comparată cu cea a unui om care vrea să picteze, dar care în loc să învețe arta aceasta, susține că doar trebuie să întâlnească obiectul potrivit și că va picta foarte bine când îl va fi găsit.
Dacă eu iubesc într-adevăr un om, îi iubesc pe TOȚI oamenii, iubesc LUMEA, iubesc VIAȚA.
Dacă pot spune cuiva ''te iubesc'', trebuie să pot spune ''iubesc în tine pe toată lumea, iubesc prin tine lumea întreagă, mă iubesc și pe mine însumi prin tine''.
(Erich Fromm, Arta de a iubi)

Foarte frumos ! 
Parcă aș fi scris eu textul. :) 
Rezonez profund cu aceste idei. 
Deși azi am citit pentru prima oară aceste idei ale lui Erich Fromm, și eu ajunsesem, separat de el, la aceleași judecăți și raționamente, de unul singur. 
Se dovedește, încă o dată, că "nimic nu este nou sub Soare", că redescoperim lucruri descoperite și redescoperite de alții, înaintea noastră.
Nu vreau să mă bat cu nimic de piept susținând că ăsta este un adevăr absolut privind iubirea, ci doar că este o teorie personală, bazată pe logică, observații și experiență personală. 
Teoria reprezintă în sine o prezentare a unor concluzii elaborate în urma analizei proprii a tuturor informațiilor deținute. 
Nu este bătută în cuie, ea putând suferi în continuare modificări : adăugiri, reformulări, etc.
Erich Fromm este singurul om, deocamdată, la care am întâlnit această viziune similară cu a mea. 
Probabil că mai există și alții, a căror teorii sunt necunoscute de mine la ora actuală. 
Va trebui să citesc însă întreaga carte, pentru a vedea ce deosebiri există, vizând alte aspecte, în afara celor prezentate mai sus.
Viziunile noastre, în mod logic, nu se pot suprapune întru totul.
http://en.m.wikipedia.org/wiki/Erich_Fromm


Cărţi de Erich Frommhttp://bit.ly/190FF65 ; http://bit.ly/19UDjqI ; http://bit.ly/190GewK

Dacă ţi-a plăcut, dă un click pe Like şi Distribuie, şi Abonează-te la postările noi ale acestui blog prin email, serviciul Feedburner, dând click aici : Subscribeto Love Blog 4 All by Email
Apasă simultan pe tastele Ctrl şi D, pentru a adăuga acest site la Favorite (Bookmarks).
Pentru a găsi ceva specific pe blog, poţi căuta după termen la "Căutare" în stânga sus, sau pe coloana din stânga jos la Etichetele asociate postărilor (cuvintele albastre, în ordine alfabetică).
De asemenea, consultă marea videotecă de pe canalul meu youtube (dă click pe categoriile de playlisturi să se deschidă toate) : http://youtube.com/user/katonanico
Te poţi Abona şi la siteul meu SPIRIT, să primeşti notificări pt postările noi, pe email, aici : Subscribeto Spirit by Email
Linkul către site :  https://katonanico.wordpress.com/
Embed

Niciun comentariu:

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-60726497-1', 'auto'); ga('send', 'pageview');