Kato Live embed Video

kato-podcast

Totalul afișărilor de pagină

Translate

TRANSLATE with Bing

miercuri, mai 21, 2014

Laptele, Lactatele și Cancerul

 LAPTELE, LACTATELE ŞI CANCERUL
Am citit un articol foarte interesant, semnat de Prof. Jane Plant, PhD, CBE
Acest articol se referă la legătura dintre produsele lactate și cancer. 
În sinteză, doamna prezintă următoarele idei :
Una din 12 femei din Anglia suferă de cancer de sân. Anumiți factori de risc, cum ar fi vârsta, menstruația timpurie, menopauza cu debut întarziat și o familie cu antecedente, nu pot fi controlați. Dar există alți factori de risc care pot fi controlați, efectuând simple schimbări în viața de zi cu zi, pentru a preveni sau vindeca această formă de cancer. S-a dovedit că până si cancerul de sân în stare avansată poate fi învins, prin astfel de schimbări, deoarece această doamnă a reușit.
Doamna a avut cancer de sân, și primul indiciu în înțelegerea dezvoltării acestei boli l-a găsit când soțul ei, Peter, care este și el om de știință, s-a întors de la muncă din China. Ideea principală era constituită de faptul că foarte puține femeile din China fac cancer de sân, comparativ cu cele din Anglia și alte țări. În China, doar o femeie din 10 000 moare de aceasta boală, comparativ cu una din 12 în Anglia, și una din 10 în țările occidentale. Studiind diverși factori ai stilului de viață care influențează cancerul de sân, a descoperit că oricare ar fi cauza diferențelor mari între proporțiile de cancer de sân din orient și occident, această cauă nu este genetică. Cercetările știintifice au arătat că atunci când chinezii se mută în occident, pe parcursul unei generații sau două, ratele de cancer de san se apropie de cele ale țării gazdă. Acelasi lucru se întâmplă când cei din orient adoptă un stil de viață occidental în Hong Kong. Cancerul de sân este numit în China și "boala femeilor bogate". Aceste femei mănâncă mâncare occidentală.
Privind bărbații, cercetările doamnei Jane Plant au relevat că multe date despre cancerul de prostată duc la concluzii similare. Conform statisticilor de la Organizația de Sănătate Mondială (World Health Organization), numărul de bărbați chinezi cu cancer de prostată este de numai 0,5 la 100.000, iar în Anglia și Scotia procentul este de 70 de ori mai mare !
Întrebarea cheie care se punea era : ce anume este așa diferit în stilul de viață al chinezilor față de cel occidental ?
Datele științifice privind grăsimile din dietă scot în evidență faptul că în anii '80, numai 14% din calorii din dieta chinezilor era cconstituită din grăsimi, comparativ cu 36% în occident. Dar dieta pe care o urma doamna de ani de zile, cu mult inainte să facă cancer de sân, era foarte scazută în grasimi, și bogată în fibre. Mai mult, ca om de știință, știa că grăsimile în dieta adulților nu s-au dovedit a crește riscul de cancer de sân.
După îndelungi cercetări, a realizat faptul că chinezii nu consumă lactate. Și-a amintit atunci că mulți chinezi suferă de intoleranță la lactoză, și că colegii chinezi cu care lucra au afirmat deseori că laptele este numai pentru bebelusi, și că unul din cei mai apropiati prieteni, de origine chineză, refuza mereu politicos antreurile cu branză la petreceri. Nu cunoștea nici un chinez care trăia după obiceiurile tradiționale și care să folosească lactate pentru a își hrăni copiii. Tradiția era de a angaja o femeie care să alăpteze copilul dacă era nevoie, dar niciodată să nu folosească lactate.
A descoperit că laptele reprezintă una din cele mai răspândite cauze ale alergiilor alimentare. Peste 70% din populația lumii nu poate digera lactoza, fapt ce i-a determinat pe nutriționiști să considere că aceasta este o situație normală, nu o deficiență, o anormalitate. Poate reprezenta un semnal prin care natura încearcă să ne transmită că anumite alimente nu trebuie consumate.
Înainte de a face cancer de sân, doamna consuma foarte multe lactate, lapte, brânză și iaurt, folosindu-le ca sursă primară de proteine. Pentru a putea face față chimioterapiei efectuate când a revenit cancerul a cincea oară, a consumat foarte multe iaurturi organice pentu flora intestinală. A descoperit că în trecut, în 1989, consumul de iaurt a fost corelat cu cancerul ovarian, conform unui studiu efectuat de Doctorul Daniel Cramer de la Universitatea Harvard. Acesta a efectuat studiul pe sute de femei cu cancer ovarian, pe care le-a rugat să noteze în detaliu ceea ce mâncau.
Studiind dieta chinezească, a hotărât să renunțe total la consumul de lactate. A descoperit cu această ocazie că foarte multe produse conțin lactate, și a început să citească cu atenție toate etichetele de pe produsele cumpărate.
Prima sesiune de chimioterapie nu a avut niciun efect, ganglionul rămânând la aceeași dimensiune. După ce a eliminat lactatele, în căteva zile ganglionul a început să își reducă dimensiunile. La două săptămâni după a doua ședință de chimioterapie și o săptămână după ce a renunțat la produsele lactate, ganglionul din gât a început să îi provoace mâncărimi, apoi a început să își reducă dimensiunile. Dimensiunea tumorii a scăzut liniar, nu exponențial, indicând vindecare, nu suprimare sau remisie a tumorii.
După șase săptămâni de la renunțarea consumării  la produsele lactate, a avut o ședință de meditație de o oră, după care a pipăit să verifice ganglionul, și nu l-a putut gasi, deși avea experiență în detectarea ganglionilor canceroși, detectându-i anterior singură pe toți cinci.
În următoarea zi de marți a fost la control, și, după o examinare amănunțită, medicul nu a mai găsit tumoarea. Niciunul din doctori nu se aștepta ca, la tipul și stagiul de cancer pe care îl avea ea, răspândit în sistemul limfatic, să supraviețuiască, cu atât mai puțin să se și vindece. Specialistul a fost foarte bucuros de rezultatele analizelor, dar a manifestat scepticism când a aflat metoda folosită. Ulterior, însă, a încceput să folosească hărți privind mortalitatea cauzată de cancer în China, în prelegerile pe care le ține, și recomandă o dietă lipsită de lactate pacienților cu cancer. 
Doamna Jane Plant are convingerea că legătura dintre lactate și cancerul de sân este similară cu legătura dintre fumat și cancerul de plămâni. Crede că s-a vindecat urmând dieta lipsită total de lactate.  A declarat că a fost greu pentru ea să accepte că o substanță "naturală" precum laptele poate avea efecte negative atât de mari asupra sănătății.
Sinteză a articolului semnat de Prof. Jane Plant, PhD, CBE.


Atenție : acest articol nu reprezintă un îndemn de a renunța la consultul medical de specialitate și terapia oncologică medicală. Este doar o informare privind informații a căror validitate nu le-am putut încă verifica, dar voi efectua demersul în continuare. Nu cunosc încă nici un studiu științific efectuat pe această temă privind relația lactate-cancer, și dacă vreun cititor deține astfel de informații, este rugat să mă înștiințeze și pe mine. De asemenea, dacă cunoașteți cazuri în care dieta privind consumul de lactate a ajutat la vindecare, sunt interesat în cunoașterea lor. 
Cred că dieta expusă nu reprezintă nici un risc și contraindicație, dar este bine să consultați și un specialist nutriționist.
Dacă dieta dă rezultate pozitive concrete, cred că ea ar trebui cât mai urgent popularizată pe scară largă, și adusă în atenția medicilor oncologi.
Opinia mea personală este că nu laptele și produsele lactate cauzează cancerul, dar că consumul lor poate FAVORIZA dezvoltarea unor tumori, dacă depășește anumite limite. 
Problema merită studiată, căci este în interesul tuturor.
Siteuri despre Dna Jane Plant :
https://www.google.ro/search?q=jane+plant&oq=jane+plant&aqs=chrome..69i57j0l3.6294j0j4&client=chrome-mobile&sourceid=chrome-mobile&espv=1&ie=UTF-8&norc=1&zx=1400641530002

Siteuri utile privind alimentația cu  lactate :
http://www.alcalinizare.ro/carne.php

http://ligiapop.com/2009/04/13/de-ce-ar-trebui-sa-evitam-lactatele-si-proteinele-animale/

Relația dintre concentrația hormonală la vacile gestante după a treia lună de sarcină și producerea cancerului la oamenii care beau laptele muls de la aceste vaci : http://harvardmagazine.com/2007/05/modern-milk.html

Dacă ai parcurs și linkurile, atunci poate vei înțelege mai bine acum și rostul posturilor alimentare existente în cadrul marilor religii. Postul se practică în perioadele de peste an numite perioade de post, precum și în zilele de vineri. Potrivit diferitelor tradiții creștine, miercurea (în Răsărit), sâmbăta (în Apus), chiar lunea (în mănăstiri) și alte zile fixe din calendarul de peste an, sunt adăugate ca zile de post. Alte religii precum crendința Bahá'í, budismul, hinduism, islam, iudaism au și ele tradiții legate de post.
http://ro.orthodoxwiki.org/Post

Continui articolul, stimulat fiind de reacțiile cititorilor. De exemplu, cineva a afirmat :
"Laptele de capră este folosit în tratarea cancerului de plămini. În cancer sunt de evitat nu numai laptele ci toate produsele de origine animală."
:) Asemenea recomandări contradictorii găsim la mulți "specialiști". Studiați linkurile. Chinezii spun că laptele de vacă este pentru... vaci. Eu aș spune că laptele de capră este pentru... capre. :) Admit că laptele animal conține anumite substanțe utile și organismului uman, dar și altele dăunătoare. Suntem mamifere, dar nu vaci, boi, capre, țapi, nu-i așa ? Aceste mamifere cărora le bem laptele sunt RUMEGĂTOARE, iar noi, oamenii, nu suntem. Diferitele specii au diferite necesități și trebuințe, incluzând cele alimentare. În plus, nici un animal sălbatic nu bea laptele altui animal, la maturitate, toate speciile hrănindu-se cu lapte doar în perioada primelor luni de viață. Atât. Și animalele și oamenii se hrănesc doar în primele luni de viață cu laptele matern, după care trecerea la alimente de origine vegetală produce anumite schimbări inevitabile privind metabolismul. Alt aspect important, dar puțin cunoscut : doar rasa caucaziană, din care facem și noi românii parte, are toleranță mai bună la lapte, restul raselor nu !
Nu am întâlnit studii științifice, încă, care să demonstreze rolul pozitiv al consumului de lapte de capră privind vindecarea cancerului, de aceea înclin încă să cred că este doar o credință populară, la fel ca multe altele, care nu au condus de fapt la nimic bun. Dacă știți pe cineva care s-a vindecat de cancer cu lapte de capră, sunt interesat să aflu și eu. Dovezile certe mă vor convinge să accept adevărul, fără șovăire.
În linkuri se arată că laptele procesat prin fierbere determină aciditate în organism, doar cel nefiert, adică NEPASTEURIZAT, determină alcalinitate ! Din câte rețin, rețeta populară recomandă consumul de lapte de capră NEFIERT, De ce, oare ? Ceva legat de... aciditate, probabil ? :)
"Pasteurizarea este o metodă de conservare a produselor alimentare, mai ales a celor lichide, inventată de Louis Pasteur, care constă în încălzirea alimentelor la o temperatură sub 100 °C, de obicei până la 60-70 °C, urmată de o răcire bruscă a acestora la 4-6 °C, pentru A DISTRUGE FLORA PATOGENĂ a produselor alimentare fermentabile și în felul acesta a preveni alterarea acestora, păstrând intacte însușirile alimentului.
Pasteurizarea și ultrapasteurizarea laptelui :
Principalii factori care influențează eficiența procesului sunt temperatura și timpul de pasteurizare. În alegerea valorilor acestor doi parametri, trebuie să se facă un COMPROMIS optim între DISTRUGEREA MICROFLOREI și minimizarea efectelor secundare nedorite, urmărindu-se menținerea valorii alimentare și a structurii normale. Laptele nu poate fi considerat bun pentru consum decât după DISTRUGEREA TOTALĂ A BACILULUI TUBERCULOZEI (Mycobacterium tuberculosis), care se poate realiza în două moduri diferite:
1. încălzire la temperatura de 62 °C, timp de 6 minute, urmată de o răcire bruscă la 4 °C, sau
2. încălzire la temperatura de 72 °C, timp de 8-12 secunde, urmată deasemenea de o răcire bruscă la 4 °C.
Există și o metodă de pasteurizare înaltă (UHT / Ultra High Temperature) sau instantanee, care se face la 80-95 °C pentru laptele de consum, sau 130-135 grade timp de 2-4 secunde în mai multe etape consecutive de încălzire-răcire, iar pentru produsele lactate ACIDE la 85 °C timp de 30 de minute sau 90 °C timp de 3 minute. Deși are avantajul de a DISTRUGE UN NUMĂR MARE DE MICROBI (99,9%) din numărul microflorei din laptele crud, ceea ce permite păstrarea nealterată o perioadă lungă, are și dezavantajul ca REDUCE CAPACITATEA DE COAGULARE favorizând un coagul moale cu înglobare maximă de zer și cu gust amar, REDUCE CONȚINUTUL DE VITAMINE, cele mai sensibile fiind vitamina B12, acidul ascorbic și produce, uneori, brunificarea (caramelizarea) laptelui prin FORMAREA DE SUBSTANȚE MELANOIDE." - Wikipedia
http://www.albalact.ro/despre-lapte-pasteurizat-si-uht.html

Deci : cazul doamnei Jane Plant cred că poate fi inclus în categoria persoanelor care au consumat doar lapte PASTEURIZAT ȘI UHT, procesate, și produse lactate acide, fermentate. Știm că ea consuma IAURT PROBIOTIC zilnic. Acestea au favorizat dezvoltarea cancerului, dar nu știm exact care produse, în ce măsură, și dacă toate. Putem suspecta, în mod logic, în principal iaurtul probiotic, deoarece a afirmat că consuma 4 pe zi. În orice caz, deoarece ea a întrerupt TOTAL consumul de produse lactate, tumorile s-au resorbit. Deci, luând în calcul și statisticile din China, putem trage concluzia că pacienții bolnavi de cancer ar face bine să elimine toate produsele lactate din alimentația lor, măcar o perioadă, și să urmărească evoluția bolii. Deoarece regimul doamnei a exclus și toate celelalte produse de origine animală, este posibil ca și acest factor să fi contribuit, în plus, la vindecarea ei.
Recomandările, deci, sunt foarte clare. Riscul este nul, deci merită probat.

Există, totuși, mulți factori care trebuie luați în calcul și studiați științific. De exemplu, unul care îmi trece prin minte acum, și despre care nu am citit încă nimic relevant : laptele matern conține ANTICORPI. Dar există anticorpi SPECIFICI FIECĂREI RASE animale, și omului. Deci, este posibil ca unii anticorpi de origine animală să producă reacții negative în organismul uman, declanșând reacții imunologice distructive neadecvate.
"Anticorpul este o moleculă de natură proteică (globulină), produsă în organitele limforeticularesanguine denumite limfocite, capabilă să recunoască o particulă străină de organism, denumită antigen, și să declanșeze o reacție imunologică, care are ca rezultat îndepărtarea respectivei particule.
Unitatea structurală a anticorpului este o proteină tetracatenară, denumită monomer.
Anticorpii se leagă de markeri specifici - antigene - care se găsesc pe suprafața virusurilor, bacteriilor, sau a unor toxine și le aglutinează.
Sistemul imunitar poate fabrica milioane de anticorpi diferiți, care "luptă" împotriva unei largi varietăți de invadatori potențiali.
Persoanele care au grupa sanguină 0, A sau B prezintă anticorpi față de alte grupe sanguine.
Grupa sanguină AB, denumită și primitor universal, nu fabrică anticorpi față de celelate grupe sanguine.
Un anticorp produs de organism, în cazuri patologice, împotriva propriilor sale celule sau țesuturi poartă denumirea de autoanticorp.
Un anticorp care apare doar la anumiți indivizi ai unei specii și care acționează împotriva componentelor țesuturilor străine ale unui individ din aceeași specie poartă denumirea de izoanticorp." - Wikipedia

Peste 700 de tipuri de BACTERII au fost descoperite în laptele matern în cursul unui studiu recent, care a arătat, de asemenea, că această compoziţie microbiană SE SCHIMBĂ PE MĂSURĂ CE BEBELUȘUL CREȘTE şi că DIMENSIUNILE CORPULUI mamei şi MODUL ÎN CARE A NĂSCUT AFECTEAZĂ BACTERIILE din lapte !
Studiul furnizează date esenţiale privind importanţa alăptării pentru sănătatea copiilor şi ar putea, totodată, ajuta companiile să producă lapte praf cu calităţi nutriţionale mai bune.
“Dacă compoziţia bacteriană a laptelui matern uman a evoluat coordonat pentru a maximiza eficienţa metabolică a organismului bebeluşului şi a stimula optim sistemul imunitar al acestuia, atunci O COMPOZIȚIE BACTERIANĂ INCORECTĂ AR PUTEA AVEA CONSECINȚE IMPORTANTE PENTRU SĂNĂTATEA LUI”, au explicat cercetătorii în raportul publicat în American Journal of Clinical Nutrition. “Aceste POTENȚIALE CONSECINȚE AR TREBUI EVALUATE în vederea unor recomandări viitoare în domeniul alimentaţiei copiilor”.
Laptele matern este foarte bogat în nutrienţi care protejează copiii de infecţii şi contribuie la popularea intestinului lor cu bacterii benefice.
Pentru a studia microbiomul din laptele matern, oamenii de ştiinţă spanioli care au realizat studiul au colectat lapte de la 18 femei, în trei rînduri: la două zile după ce acestea născuseră (când produceau doar colostru, un precursor al laptelui, bogat în anticorpi), după o lună şi apoi după 6 luni de la naştere.
Analiza ADN a demonstrat prezenţa a peste 700 de specii de bacterii, mai mult decât se aşteptau specialiştii. Cea mai mare diversitate de specii era prezentă în COLOSTRU . Ulterior, în lapte, compoziţia microbiană se schimbă !
La femeile care fuseseră supraponderale sau care luaseră în greutate, în cursul sarcinii, mai mult decât le fusese recomandat, diversitatea bacteriilor în colostru şi laptele colectat la o lună după naştere era mai mică. Cercetătorii cred că e posibil, de asemenea, ca transferul unui anumit tip de microbiom de la mamă la copil să transfere şi o predispoziţie spre obezitate.
Femeile care născuseră pe cale vaginală şi cele care născuseră prin operaţie cezariană neplanificată aveau o diversitate mai mare de bacterii în lapte, comparativ cu femeile care născuseră prin cezariană planificată. Observaţia sugerează că hormonii produşi în cursul travaliului afectează laptele matern în moduri neaşteptate; ei pot influenţa, de asemenea, predispoziţia bebeluşului la astm şi alte afecţiuni înrudite.
Rămâne încă de aflat ce rol au toate aceste specii de bacterii şi de unde provin. Datele mai detaliate ar putea duce la elaborarea unor strategii mai eficiente de a menţine copiii sănătoşi.
După cum au explicat cercetătorii, dacă bacteriile descoperite în lapte sunt importante pentru dezvoltarea sistemului imunitar al copiilor, adăugarea lor la reţetele de lapte praf ar putea micşora riscul apariţiei alergiilor, al astmului şi al bolilor autoimune.
Sursa: Discovery News http://news.discovery.com/human/health/breast-milk-contains-hundreds-of-bacteria-types-130110.htm

Laptele matern se găseşte sub 3 forme pe parcursul alăptării: colostru, lapte de tranziţie şi lapte matur, existând diferenţe între consistenţă, compoziţie sau cantitate.
Colostrul apare în primele 5 zile după naştere, fiind un lichid galben opac. Comparativ cu laptele matur, este mult mai bogat în anticorpi şi proteine. Conţine lipide în cantitate mare, necesari definitivării dezvoltării sistemului nervos. Vitaminele A, E, C şi B12 sunt mai bine reprezentate comparativ cu laptele matur. O sută de ml de colostru îi va da sugarului până la 60 kcal.
Laptele de tranziţie, prezent din a şasea zi până în a zecea, suferă modificări pentru a se transforma în lapte matur, deşi poate dura până la o lună modificarea constituenţilor. Se remarcă o scădere a proteinelor, a sărurilor minerale şi a ph-ului.
Laptele matur are un conţinut de apă de până la 87%. Bogat în proteine, este de tip ALBUMINOS (conţine albumină, o proteină care se mai găseşte şi în albuşul de ou) comparativ cu cel de VACĂ ce conţine CAZEINĂ (o proteină care formează marea parte a brânzeturilor atunci când se coagulează . Sărurile minerale sunt de 4 ori mai puţine decât în laptele de vacă, totuşi fierul se găseşte în cantităţi mai mari în cel uman. Conţinutul de minerale e influenţat în principal de alimentaţia mamei, astfel, dacă calciul sau fosforul nu sunt suficiente se produce o mobilizare a acestora din oase. Valoarea energetică a laptelui uman matur este de 65-68 kcal/100ml.

Doamna Jane Plant consuma IAURT PROBIOTIC zilnic. Ce este iaurtul ?
Iaurtul, numit și lapte prins, lapte acru sau chișleag, este un produs lactat rezultat din FERMENTAREA laptelui. Laptele de vacă este cel mai des folosit. Iaurtul are un gust puțin acrișor din cauza fermentării zahărului din lapte (lactoză) în ACID LACTIC ! De reținut, așadar, că IAURTUL CONȚINE ACID LACTIC.
În laptele fermentat se gasesc, in mod natural, doi bacili: Lactobacillus bulgaricus si Streptococcus termophilus. Ei sunt resposabili de diviziunea lactozei din lapte in acid lactic si glucoza.
Parerile specialistilor despre rolul acestor bacili in organismul uman sunt impartite. Dar majoritatea considera ca nu au un rol activ. Motiv pentru care in iaurturile din comerț sunt adaugati FERMENȚI PROBIOTICI care au rolul de a ajuta flora bacteriana afectata de eventualele medicamente pe care le luam, de stres sau chiar de o alimentatie incorec ta. Fermentii probiotici mai ajuta digestia, ne apara de infectiile intestinale si ajuta sistemul imunitar.
Probioticele sunt organisme mici care ajuta la mentinerea balantei normale a microorganismelor (microflora) de la nivel intestinal.
Tractul digestiv normal contine aproximativ 400 de tipuri de bacterii care impiedica dezvoltarea unor bacterii daunatoare, si contribuie la mentinerea unui sistem digestiv sanatos.
Cel mai mare grup de bacterii probiotice de la nivel intestinal este cel al acidului lactic, dintre care Lactobacillus acidophilus gasit in iaurt este cel mai cunoscut. Drojdia este, de asemenea, o substanta probiotica. Probioticele pot fi gasite in comert ca suplimente dietetice.
In majoritatea cazurilor, probioticele sunt folosite pentru profilaxia diareei determinata de antibiotice. Antibioticele omoara, pe langa bacteriile care determina aparitia unei boli, si bacteriile benefice ale tubului digestiv. O scadere a bacteriilor benefice poate duce la diaree. Administrarea unor suplimente probiotice (sub forma de capsule, pudra sau lichid) poate ajuta la inlocuirea bacteriilor benefice pierdute si astfel poate fi prevenita diareea.
Scaderea bacteriilor benefice poate conduce la dezvoltarea altor infectii, cum ar fi candidoza vaginala si infectii ale tractului urinar, si simptome cum ar fi diareea cauzata de boli intestinale.
Cercetarile au demonstrat ca probioticele ajuta la reducerea:
- simptomelor de balonare si diaree in cazurile de intoleranta la lactoza
- diareei ca efect secundar al antibioticelor
- acutizarilor bolilor intestinale inflamatorii, care determina diaree si durere abdominala
- inflamatiei ileonului la pacientii care au suferit indepartarea chirurgicala a colonului.
Cercetatorii studiaza rolul probioticelor in preventia cancerului de colon. De asemenea se cerceteaza eventualul beneficiu al probioticelor in sindromul de intestin iritabil (afectiune gastrointestinala in care motilitatea intestinala crescuta determina aparitia durerii abdominale, balonare, constipatie alternand cu diaree, afectiune care nu duce la probleme organice serioase si poate fi tratata prin dieta cu multa fibre, fara cafeina, fara produse lactate si exercitii de relaxare).
Rezultatele unor studii recente sugereaza ca probioticele gasite in iaurt ajuta la preventia diareei determinata de antibiotice. Totusi, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma eficienta iaurtului. Pentru a conferi beneficiu, iaurtul trebuie sa contina culturi active. Pe majoritatea cutiilor de iaurt este indicata eventuala prezenta a culturilor active.
Probioticele sunt considerate ca fiind sigure deoarece bacteriile continute de acestea se găsesc în mod normal în diferite segmente ale tractului digestiv.
La suplimentele alimentare nu s-au impus aceleasi conditii stricte ca si la medicamente. Un supliment alimentar poate fi pus in vanzare cu studii limitate sau chiar fara studii legate de modul de actionare sau de siguranta acestora.
În caz de boală, medicul trebuie informat dacă iei un supliment alimentar, sau daca dorești sa combini tratamentul medicamentos conventional cu un supliment alimentar. Administrarea suplimentului alimentar fara tratamentul medicamentos poate sa nu fie foarte sigură, lucru foarte important la femeile gravide sau care alapteaza.
Privind ssuplimentele alimentare, trebuie reținut că :
- ca si medicamentele conventionale, suplimentele alimentare pot produce efecte secundare, pot determina reactii alergice sau pot interactiona cu alte medicamente sau suplimente alimentare; un efect secundar sau o interactiune cu alte medicamente poate inrautati afectiunile concomitente
- suplimentele alimentare pot sa nu fie standardizate in procesul de fabricatie; din aceasta cauza, modul de actiune sau efectele secundare pot sa difere de la un produs la altul si chiar intre loturi diferite ale aceluiasi produs; forma produsului cumparat poate sa nu fie la fel cu forma folosita in cercetare
- in afara vitaminelor si mineralelor, nu sunt cunoscute efectele de lunga durata a suplimentelor alimentare.
Contra :
Contra afirmă că cele pozitive de mai sus sunt aruncate pe piață de cercetători plătiți de către marii producători de... probiotice. ;)
Etc...

  Dacă ţi-a plăcut, dă un click pe Like şi Distribuie, şi Abonează-te la postările noi ale acestui blog prin serviciul Feedburner dând click aici :
Apasă simultan pe tastele Ctrl şi D, pentru a adăuga acest site la Favorite (Bookmarks). Pentru a găsi cărţile de pe blog, caută termenul "cărţi" şi " cărţi online", pe coloana din stânga jos a Etichetelor asociate postărilor (ordine alfabetică, dar ă este după z !). Pentru a găsi conferinţele, caută "conferinţe TED", pentru videouri "video", etc. Voi posta noi exerciţii, recomandări de cărţi şi noi conferinţe deosebite, deci urmăreşte acest blog.
De asemenea, consultă marea videotecă de pe canalul meu youtube (dă click pe categoriile de playlisturi să se deschidă toate) : http://youtube.com/user/katonanico


Embed

Niciun comentariu:

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-60726497-1', 'auto'); ga('send', 'pageview');