Kato Live embed Video

kato-podcast

Totalul afișărilor de pagină

Translate

TRANSLATE with Bing

miercuri, noiembrie 27, 2013

Teoria și Mentorul

Orice demers care stimulează gândirea oamenilor este bun. 
Chiar dacă este eronată teoria ta, sau chiar dacă este bună, dacă nu stimulează gândirea este... zero. 
Și indiferent dacă este falsă sau adevărată, dacă stimulează gândirea să evolueze, este valoroasă.
Și, ca să fim realiști, nu există nici o teorie perfectă, orice teorie conține erori, și măsura prezenței erorilor le diferențiază între ele.
 

Deci clasificarea generală a teoriilor în bune și rele este relativă la multe condiții, căci ceea ce este bun cuiva, nu este altcuiva, ceea ce a fost bun omenirii acum 2.000 de ani nu mai este bun (potrivit) în momentul actual, etc.
Pe de altă parte, fiecare om reprezintă o ecuație unică, de aceea fiecare om are nevoie, într-o anumită perioadă determinată a vieții sale, de o anumită teorie, potrivită lui personal. 

De-a lungul vieții, omul adoptă diferite teorii, pe măsură ce experimentează și evoluează.
De aceea nu trebuie să încerci să forțezi pe nimeni să renunțe la teoriile sale, la credințele și convingerile proprii, cât timp nu este pregătit să adopte altele, mai “superioare” din diferite puncte de vedere. 

A demonta sistemul cuiva, fără a-l sprijini și ajuta să evolueze pas cu pas, reprezintă un demers distructiv, căci șocul psihic suferit astfel îl poate dezechilibra, tulbura, deregla. De aceea un mentor trebuie să fie foarte calm, răbdător, înțelegător, sprijinind discipolii pas cu pas să pășească pe calea transformării interioare, în mod echilibrat și armonios. 
Deconsiderarea și disprețuirea celor care “nu gândesc bine” demonstrează clar faptul că persoana care manifestă o astfel de atitudine, nu are pregătirea necesară (încă) pentru a putea fi mentor spiritual altora.
Toate la timpul lor...

Principala problemă a tuturor celor care fac eforturi de a urma o cale accelerată a evoluției personale, o constituie faptul că, de la un moment dat, încep să perceapă tot mai clar erorile și greșelile celor care nu fac eforturi în acest sens, și asta îi... deranjează. Îi stresează, îi agită, îi neliniștește. Au impulsul de a scoate în evidență tuturor aceste greșeli, de a îi forța să “își îndrepte” modul de a gândi și a se comporta. Îi agită nespus, deoarece demersurile lor sunt întâmpinate cu reticiență și chiar ostilitate deseori. Astfel au o lecție neplăcută de viață, învățând faptul că nu pot schimba pe nimeni, că nu pot schimba lumea, după bunul lor plac. Cu timpul vor învăța că pot doar sprijini și ajuta, și că orice alt tip de demers aduce doar suferință.
Afirmațiile sunt vorbe goale cât timp nu pot fi validate logic și faptic, în practică, de către cei ce le susțin. 
Logica poate părea bună, cât timp nu se infirmă, dar nici nu se confirmă aplicabilitatea practică a teoriei teoreticianului. 
Teoria se confirmă în practică. Pentru a deveni credibil, teoreticianul ar trebui să poată oferi exemple concrete din viața sa și a altora.
Dacă susții o teorie care nu are nici o aplicabilitate practică, ce utilitate poate avea demersul tău ? Poate avea utilitate prin prisma faptului de a stimula gândirea unora, de a o scoate din inerție, de a servi drept exemplu de model negativ, etc.
Din partea mea, fiecare este liber să se agite în ce sens și direcție dorește, căci pot să percep cine se învârte în cerc, amețit, și cine pășește drept și lucid înainte. Oamenii își trădează întotdeauna, prin afirmații și comportament, adevărata lor natură, nivelul lor evolutiv, oricât ar încerca să pară a fi ceea ce nu sunt. 

CEI LUCIZI VORBESC DIN TRĂIRILE LOR PERSONALE, ȘI DAU EXEMPLE DE VIAȚĂ CONCLUDENTE. 
LOR NU LE MAI PASĂ DE TEORIILE ALTORA, DE NICI O DOGMĂ, DEOARECE EI S-AU ELIBERAT DE ACESTE ÎNLĂNȚUIRI ȘI ATAȘAMENTE ALE MINȚII ȘI SUFLETULUI. EI ANALIZEAZĂ, ÎN MOD LUCID, DETAȘAT, TOTUL, FĂRĂ A SE MAI LEGA CU CEVA DE CEVA, PSIHO-AFECTIV.
Sunt adeptul unei metode utile : mă uit în jur și caut pe cei care au rezultate pozitive practice concludente, și le studiez modul de a gândi și a se comporta. De la ei învăț, cu precădere, care sunt factorii și condițiile proceselor creatoare. 
Mă uit la cei care au eșecuri repetate, și le studiez și lor modul de a gândi și a se comporta. De la ei învăț cu precădere care sunt factorii și condițiile proceselor distructive. 
Mă uit la fenomenele naturii, și încerc să surprind factorii și condițiile care produc transformările naturale...
Pentru a se crea ceva, întotdeauna se distruge altceva, asta însemnând în fapt transformare. 

O teorie bună se naște întotdeauna prin transformarea uneia mai puțin bune, și cea bună se va transforma, la rândul ei, în una și mai bună. 
Altfel spus, tot ce există, la orice nivel și sub orice formă, reprezintă doar o etapă a unei transformări continue. 
Conștientizând acest fapt, te liniștești, te calmezi, înțelegând că nimeni și nimic nu poate stagna sau involua aici, totul evoluând continuu, trecând prin noi și noi forme evolutive, indiferent de ceea ce gândești și faci tu. 
Asta te calmează și îți conferă liniște sufletească : înțelegerea faptului că nu ai venit aici să schimbi ceva, să schimbi lumea, ci să evoluezi, parcurgând diverse experiențe de viață în acest plan terestru, alături de alții.
Orice inițiere reală presupune exercitarea unei mari influențe a Maestrului asupra discipolului. 
Doar un ‘’Maestru‘’ incompetent, un fals Maestru, nu va putea exercita o mare influență. Ăsta este chiar rolul Maestrului, căci doar așa el poate accelera anumite procese evolutive care altfel ar dura o viață, sau mai multe vieți.
Cine manifestă frică de manipulare, chiar și din partea Maeștrilor, are o fobie legată de manipulare, și nu are un autocontrol destul de bine dezvoltat. Ar trebui să efectueze exerciții practice în acest sens. Când va scăpa de teamă, va știi cu adevărat ce înseamnă să poți influența mental pe alții, simțind și influența celorlalți exercitată asupra sa, putând controla însă această influență.
Pe vremuri am practicat yoga. Este un sistem foarte complex, care nu poate fi învățat și urmat de unul singur. Ai nevoie de un Mentor experimentat care să te inițieze. Cine nu are un Mentor, poate face tot felul de lucruri, numai Yoga nu. 

Orice sistem de dezvoltare de acest fel presupune o mare complexitate, de aceea inițierea implică existența unor îndrumători specialiști în domeniu, cu multă experiență. 
Sunt atâtea lucruri de știut, într-un astfel de sistem, încât nu le poți afla singur într-o singură viață, doar din propria ta experiență, iar unele aspecte mai ascunse nici în zece veți. 
Există un set complex de informații care sunt făcute cunoscute de către Maeștrii discipolilor, în condiții speciale. Învățătura a fost transmisă de la un Maestru la altul, de-a lungul timpului, pe o linie succesivă de Maeștrii. 
Discipolii trebuiesc pregătiți, antrenați, pentru a deveni capabili să primească și să înțeleagă anumite informații specifice, și să le aplice în practică. Prin exerciții și antrenamente speciale, psihofizice, discipolii vor suferi transformări continue, care le va favoriza dezvoltarea accelerată a capacităților superioare fizice și pihice. 
Mentorul, conform definiției, este un conducător spiritual, povățuitor, îndrumător, preceptor, educator. 

Maestrul este socotit a fi un mentor de grad înalt, o persoană cu vastă experiență și un înalt nivel moral.
Copiii preșcolari nu au nevoie de profesori universitari, dar au nevoie de Educatori. 

La fel este în orice sistem de evoluție spirituală și dezvoltare personală. 
Cel ce afirmă că nu are nevoie de nici un Mentor, de nici un Maestru, își recunoaște și divulgă astfel nivelul educației sale în domeniul spiritual, asemănător analfabeților care susțin că nu au nevoie de școală și profesori...
Dar, fiecare om este liber să se instruiască sau nu, să apeleze la Mentori sau nu, pentru instruirea sa, suferind în viitor consecințele alegerilor și deciziilor sale personale din prezent, bineînțeles.
Toate la timpul lor potrivit. 

Never say “never‘’ ! 
Niciodată nu știi când va sosi momentul potrivit pentru tine să faci lucruri pe care nu bănuiai sau nu credeai că ai să le faci vreodată. Fii deschis la ocazii și oportunități de orice natură, și ele vor apărea...
Mulțumesc lui Florin Cornescu pentru stimularea gândirii, ideile de mai sus reprezentând replici ce fac parte dintr-un dialog purtat împreună. 

Ce te poate învăţa un Mentor ? Ce zici de asta ? :








CĂRŢI SPIRITUALITATE (şi nu numai) recomandate de Kato : http://loveblog4all.blogspot.com/2014/08/carti-spiritualitate.html
 
Dacă ţi-a plăcut, dă un click pe Like şi Distribuie, şi Abonează-te la postările noi ale acestui blog prin email, serviciul Feedburner, dând click aici : Subscribe to Love Blog 4 All by Email
Apasă simultan pe tastele Ctrl şi D, pentru a adăuga acest site la Favorite (Bookmarks).
Pentru a găsi ceva specific pe blog, poţi căuta după termen la "Căutare" în stânga sus, sau pe coloana din stânga jos la Etichetele asociate postărilor (cuvintele albastre, în ordine alfabetică).
De asemenea, consultă marea videotecă de pe canalul meu youtube (dă click pe categoriile de playlisturi să se deschidă toate) : http://youtube.com/user/katonanico
Te poţi Abona şi la siteul meu SPIRIT, să primeşti notificări pt postările noi, pe email, aici : Subscribe to Spirit by Email
Te invit cu bucurie să vizitezi şi noul meu blog : "Kato - Parapsihologie, Extrasenzorial" - http://katoparapsihologieextrasenzorial.blogspot.ro/

Niciun comentariu:

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-60726497-1', 'auto'); ga('send', 'pageview');