Kato Live embed Video

kato-podcast

Totalul afișărilor de pagină

Translate

TRANSLATE with Bing

sâmbătă, noiembrie 30, 2013

Detașare și Renunțare

RENUNȚARE ȘI DETAȘARE
Am citit următorul text :
“Nimic nu se pierde cu adevărat, pentru că nimic nu îţi aparţine cu adevărat. 

Atunci, renunţă la suferinţă, nu ai ce pierde...”


Ceva a scârțâit când am citit concluzia...  
Am simțit nevoia efectuării unei analize logice, pentru a depista sursa de zgomot. 
Ce a urmat, este interesant...
Am reformulat raționamentul, într-un mod mai transparent :
1. Premisa: Nimic nu se pierde (pierzi) cu adevărat, pentru că nimic nu îţi aparţine cu adevărat.
Reformulare: Deoarece NIMIC nu îți APARȚINE (cu adevărat), nu poți PIERDE NIMIC (cu adevărat). Inversare: Ceea ce crezi că îți aparține, crezi că poți pierde. 


2. Dacă nimic nu îți aparține, atunci nici suferința TA nu îți aparține.


3. Concluzii: 1 - Nu poți pierde suferința (percepută ca fiind A TA), deoarece nu îți aparține.


2 - TEMA SALVATORULUI, MÂNTUITORULUI:
Cât timp crezi sau ești convins că suferința îți aparține, crezi și că o poți pierde (că poți scăpa de ea, că ți-o poate lua cineva, că te poate scăpa cineva de ea) !
Cât timp crezi că suferința cuiva îi aparține, crezi și că tu sau altul puteți să îi scăpați (salvați) pe alții de suferință !


3 - TEMA DETAȘĂRII :
TE POȚI DETAȘA DE SUFERINȚĂ  (PERCEPUTĂ CA FIIND A TA SAU A ALTUIA) DOAR DIN MOMENTUL ÎN CARE CONȘTIENTIZEZI CĂ NIMIC NU ÎȚI APARȚINE (CU ADEVĂRAT).


4 - A TE DETAȘA ASTFEL DE SUFERINȚĂ, NU IMPLICĂ ÎNSĂ ÎNCETAREA SAU DISPARIȚIA SUFERINȚEI, PENTRU CEILALȚI, ÎN MOD EVIDENT, DEOARECE... NIMIC (NICI SUFERINȚA DECI) NU ÎȚI APARȚINE, DECI NU O POȚI INFLUENȚA, ANULA. 


5 - TEMA RENUNȚĂRII :
“Atunci, RENUNȚĂ la suferinţă (căci) nu ai ce pierde...” este un sfat greșit, deoarece NU POȚI RENUNȚA LA CEVA CE NU ESTE AL TĂU, CE NU ÎȚI APARȚINE. Un astfel de sfat este confuzoriu, căci este imposibil de aplicat în practică!
ORICE SFAT CARE ÎNCEPE CU (SAU CONȚINE EXPRESIA) “RENUNȚĂ LA”, ESTE GREȘIT, ERONAT, DEOARECE PUR ȘI SIMPLU NU AI LA CE RENUNȚA, DEOARECE PREMISA SPUNE CLAR CĂ “NIMIC NU ÎȚI APARȚINE CU ADEVĂRAT” !
Și atunci rămâne în discuție și analiză premiza: este falsă sau adevărată? 

Practica (experiențele voastre de viață) o validează sau o invalidează?  
Dacă este adevărată, și nu am făcut nici o eroare logică mai sus, înseamnă că TOȚI MENTORII, ÎNVĂȚĂTORII, GURU, CARE ÎNDEAMNĂ DISCIPOLII LA RENUNȚARE, GREȘESC, ȘI ÎI INDUC DOAR ÎN CONFUZIE ȘI EROARE.
NIMENI NU ARE DE RENUNȚAT LA NIMIC, CĂCI NU EXISTĂ NIMIC LA CE AR PUTEA RENUNȚA, DEOARECE… “NIMIC NU ÎȚI APARȚINE CU ADEVĂRAT”...


Fiecare din raționamentele de mai sus constituie minunate teme de meditație. 
Voi continua să meditez și eu la ele, pentru a depista prezența unor eventuale erori logice, cât și a legăturii lor cu alte raționamente privind suferința și fericirea ființelor umane...  
Eu am făcut o analiză logică, în scopul de a determina adevărul. 
Înțelegerea oricui se bazează pe logică, pe aceleași legi și principii logice cu care operează gândirea umană. 
Atâta doar că unii greșesc în formularea unor ipoteze, raționamente, concluzii, fără să își dea seama unde au greșit, iar alții sesizează unele erori logice, putându-le corecta.


Orice concluzie formulată în anumite condiții, este falsă. Aici aveți o listă cu astfel de condiții, spre exemplificare: http://ro.m.wikipedia.org/wiki/Listă_de_erori_logice
Să revenim la demersul inițial, cel de a oferi o cale, atât logică, cât și practică, de a scăpa de suferință, deoarece are o deosebită utilitate,pentru orice om. 
Să reformulăm a doua frază, până sună bine și clar oricui vrea să scape de suferință.
O afirmație drăguță poate suna cam așa :
“Poți ‘’scăpa de suferință‘’, cu adevărat, doar detașându-te de ea, din momentul în care conștientizezi faptul că nimic, deci nici suferința, nu îți aparțin cu adevărat. ”
Voi mai medita la asta, dar parcă nu scârțîie nimic în urechile mele... :) 

Am pus în gilimele “scăpa de suferință ”, deoarece este o falsă scăpare de ceva ce în mod fals era perceput ca având o numită apartenență...
Oricum, cele două afirmații necesită însoțirea lor de o argumentație mai laborioasă, de genul analizei de mai sus, pentru a fi asimilate de oricine. 

Important însă este ca ele să fie corect elaborate, exprimând un adevăr. 
Să nu uiți însă faptul că o concluzie care se bazează pe o premisă falsă, este falsă și ea, și să studiezi cu atenție premisele de la care pornești, atât tu, cât și alții.

Dacă ţi-a plăcut, dă un click pe Like şi Distribuie, şi Abonează-te la postările noi ale acestui blog prin email, serviciul Feedburner, dând click aici : Subscribe to Love Blog 4 All by Email
Apasă simultan pe tastele Ctrl şi D, pentru a adăuga acest site la Favorite (Bookmarks).
Pentru a găsi ceva specific pe blog, poţi căuta după termen la "Căutare" în stânga sus, sau pe coloana din stânga jos la Etichetele asociate postărilor (cuvintele albastre, în ordine alfabetică).
De asemenea, consultă marea videotecă de pe canalul meu youtube (dă click pe categoriile de playlisturi să se deschidă toate) : http://youtube.com/user/katonanico
Te poţi Abona şi la siteul meu SPIRIT, să primeşti notificări pt postările noi, pe email, aici : Subscribe to Spirit by Email
Linkul către site :  https://katonanico.wordpress.com/

Niciun comentariu:

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-60726497-1', 'auto'); ga('send', 'pageview');