Kato Live embed Video

kato-podcast

Totalul afișărilor de pagină

Translate

TRANSLATE with Bing

vineri, octombrie 04, 2013

Impunerea normelor și principiilor de grup

În orice comunitate de oameni există tendinţa naturală de uniformizare a membrilor ei, prin conformarea lor la normele şi principiile de grup. 
 Nonconformiștii au avut, şi vor avea de suferit, întotdeauna, cu atât mai mult cu cât :
- nu au găsit metode eficiente de adaptare la situaţia lor specifică,
- au trăit într-o comunitate cu legi şi principii foarte rigide (de exemplu cele religioase),
- concepţiile individuale au fost mult mai deosebite faţă de cele acceptate de societate ca fiind corecte, normale, utile, eficiente, etc.

  Exemple : "Nicolaus Copernic (germ. Nikolaus Kopernikus, pol. Mikołaj Kopernik ) (n. 19 februarie 1473 , în orașul liber hanseatic Toruń , aflat azi în Polonia - d. 24 mai 1543 , Frauenburg, astăzi Frombork, Polonia), astronom și cosmolog, matematician și economist, preot și prelat catolic, a dezvoltat teoria heliocentrică a sistemului solar.

  Naționalitatea sa este reclamată și de germani, dar majoritatea istoricilor îl consideră polon Copernic nu a fost numai fondatorul astronomiei moderne, ci și inițiatorul primei revoluții științifice. 
 A deschis o cale nouă, urmată de alți reformatori ai științei.
  După o muncă de 40 de ani, a dovedit inconsistența teoriei geocentrice a lui Ptolemeu și astfel a exercitat un puternic impact în mentalitatea Evului Mediu. 

 Astfel, Copernic a demonstrat că Pământul este o planetă ca toate celelalte, dând o lovitură decisivă teoriilor mistice despre existența unei lumi cerești deosebită de lumea pământeană.
  Așa cum se temuse Copernic (care a amânat publicarea ideilor lui timp de aproape trei decenii), ipoteza lui sosea într-un moment critic, anume imediat după ruptura produsă în biserica creștină apuseană de Luther. 

 Concurată fiind acum de protestantism, reacția naturală a Bisericii Catolice a fost copierea fundamentalismului adversarului, mișcare cunsocută de istorici sub numele de Contra-Reformă. 
 Leaderii Reformei precum Luther sau Calvin au fost primii care l-au acuzat în termeni fără echivoc pe Copernic de erezie, respingând teza heliocentrică pe motiv că aceasta contrazice cosmologia biblică.
 Biserica catolică, a cărei practică uzuală fusese până atunci adaptarea pozițiilor ei la noile cunoștințe (integrarea neo-aristotelismului în doctrina oficială a fost un astfel de exemplu), de frică că ar putea pierde adepți, va emula în privința copernicianismului teologia protestantă cu accentul ei pus pe litera Bibliei, și va condamna în 1616 toate scrierile care susțineau heliocentrismul. 

 Koiré consideră că un factor decisiv în schimbarea de atitudine a autorităților catolice l-a avut și realizarea gravelor consecințe de ordin teologic pe care le aducea heliocentrismul copernician, care făcea din Pământ o simplă planetă printre altele, așa cum aratase deja la acel moment criza declanșată de teza universului infinit și ipoteza existenței mai multor lumi (sisteme solare), așa cum speculase turbulentul Giordano Bruno. 
 Pe de altă parte, pentru întreaga ierarhie religioasă (catolică și protestantă) mai importantă și amenințătoare chiar decât ipoteza heliocentrică propusă de Copernic, era pretenția lui și a discipolilor lui de a pune speculația științifică sau filozofică mai presus decât Biblia (și exegeza biblică), așa cum dovedea polonezul prin chiar dedicația către Papă din deschiderea primei ediții. 
 Dacă până nu cu mult timp în urmă teologia mai era încă cunoscută sub numele de "regina științelor" în timp ce știința însăși - "filozofia", cum era ea numită în epocă - era considerată "sluga teologiei" (ancilla theologiae), noile științe precum matematica și astronomia pretindeau acum că dobândeau și vehiculau adevăruri în lumina cărora trebuia citită și înțeleasă (interpretată) chiar și Biblia.
 Doctrina sa heliocentrică a fost completată și dezvoltată de Johannes Kepler și apoi de Isaac Newton, care i-a dat forma definitivă și explicația fizică. 

 De asemenea, susținători ai lui Copernic precum Thomas Digges și Giordano Bruno ajung la ideea universului nesfârșit.
 Clerul a cerut condamnarea lui Copernic, iar scrierile sale au fost interzise de Biserica Catolică..."
"Galileo Galilei (n. 15 februarie 1564 – d. 8 ianuarie 1642), a fost un fizician, matematician, astronom și filosof italian care a jucat un rol important în Revoluția Științifică.   

 Printre realizările sale se numără îmbunătățirea telescoapelor și observațiile astronomice realizate astfel, precum și suportul pentru copernicanism. 
Galileo a fost numit „părintele astronomiei observaționale moderne”, „părintele fizicii moderne”, „părintele științei”, și „părintele științei moderne”. 
 Stephen Hawking a spus că „Galileo, poate mai mult decât orice altă persoană, a fost responsabil pentru nașterea științei moderne.”
 Mișcarea obiectelor uniform accelerate, predată în aproape toate cursurile de fizică la nivel de liceu și început de facultate, a fost studiată de Galileo ca subiect al cinematicii.  

 Contribuțiile sale la astronomia observațională includ confirmarea prin telescop a fazelor planetei Venus, descoperirea celor mai mari patru sateliți ai lui Jupiter (denumite în cinstea sa lunile galileene), și observarea și analiza petelor solare. 
 Galileo a lucrat și în știința aplicată și în tehnologie, îmbunătățind tehnica de construcție a busolelor.
 Susținerea de către Galileo a copernicanismului a dus la controverse în epocă, o mare majoritate a filosofilor și astronomilor încă susținând (cel puțin declarativ) viziunea geocentrică cum ca Pământul ar fi centrul universului. 

 După 1610, când a început să susțină public heliocentrismul, a întâmpinat o puternică opoziție din partea a numeroși filosofi și clerici, doi dintre aceștia din urmă denunțându-l inchiziției romane la începutul lui 1615. 
 Deși la acea vreme a fost achitat de orice acuzație, Biserica catolică a condamnat heliocentrismul ca fiind „fals și contrar Scripturii” în februarie 1616, iar Galileo a fost avertizat să abandoneze susținerea sa, ceea ce a promis să facă. 
 După ce, mai târziu, și-a apărat din nou părerile în
celebra sa lucrare, "Dialog despre cele două sisteme principale ale lumii", publicată în 1632, a fost judecat de Inchiziție, găsit „vehement suspect de erezie”, forțat să retracteze, și și-a petrecut restul vieții în arest la domiciliu." Sursa : wikipedia
"În 1610, Galileo a publicat o descriere a observațiilor sale telescopice asupra sateliților lui Jupiter, folosindu-și observațiile ca argument în favoarea teoriei copernicane heliocentrice a universului ca alternativă la teoriile geocentrice dominante de origine ptolemaică și aristoteliană. 

 În anul următor, Galileo a vizitat Roma pentru a-și prezenta telescopul influenților filosofi și matematicieni iezuiți de la Collegio Romano, și pentru a-i lăsa să vadă cu ochi lor realitatea celor patru sateliți ai lui Jupiter. 
 În timpul șederii la Roma a devenit membru al Accademia dei Lincei.
  În 1612, opoziția față de teoria heliocentrică susținută de Galileo a crescut. 

 În 1614, din amvonul de Basilicăi Santa Maria Novella, Părintele Tommaso Caccini (1574–1648) a denunțat părerile lui Galileo privind mișcarea Pământului, considerându-le periculoase și apropiate de erezie. 
 Galileo a mers la Roma să se apere împotriva acestor acuzații, dar, în 1616, Cardinalul Roberto Bellarmino i-a înmânat personal lui Galileo un avertisment oficial să nu mai susțină sau să predea astronomia copernicană.  
 În anii 1621 și 1622 Galileo și-a scris prima carte, Il Saggiatore, care a fost aprobată și publicată în 1623. 
În 1630, s-a întors la Roma pentru a cere o licență pentru tipărirea lucrării Dialog despre cele două sisteme principale ale lumii, publicată în Florența în 1632. 
 În luna octombrie a acelui an, însă, i s-a ordonat să apară în fața Sfântului Oficiu din Roma.
 Galileo Galilei a fost judecat de un tribunal laic in urma careia a fost excomunicat si condamnat la inchisoare pe viata. 

 A retractat, si conform procedurii a fost judecat de catre un tribunal inchizitorial. 
 În urma unui proces papal în care a fost găsit vehement suspect de erezie, Galileo a fost pus sub arest la domiciliu și mișcările sale au fost restricționate de Papă. 
 După 1634 a stat la casa sa de la țară din Arcetri, lângă Florența. A orbit complet în 1638 și suferea de hernie și insomnie, astfel că i s-a permis să călătorească la Florența pentru consultații medicale. 
 A continuat să primească oaspeți până în 1642, când a murit, după ce a suferit de febră și palpitații. 
 Mormântul său se află în basilica "Santa Croce" din Florența."
 Nu departe, în timp, şi în spaţiul românesc, perioada de tristă amintire comunistă, constituie un exemplu de comunitate cu legi şi principii extrem de rigide. 
 Foarte mulţi oameni au făcut închisoare, şi chiar au fost ucişi, pentru simplul fapt că şi-au exprimat credinţele şi convingerile personale, nevrând să renunţe la ele, să şi le schimbe, pentru a se conforma principiilor materialismului dialectic şi istoric, propovăduit de comuniştii ce urmăreau formarea unui "om nou, multilateral dezvoltat". 
 Toate sistemele de dezvoltare spirituală au fost interzise, declarate indezirabile ideologiei comuniste, însăşi facultăţile (secţiile) de psihologie din cadrul universităţilor, fiind închise definitiv, din anul 1974...
  Chiar dacă nu te bucuri de un nivel de trai satisfăcător, încearcă să te bucuri de libertatea de expresie şi opinie pe care o ai, deoarece nu este deloc puţin lucru. 

 Pentru asta, şi nu numai,eu, şi mulţi alţii, am ieşit în stradă, în zilele Revoluţiei, manifestând împotriva regimului comunist. 
 Cine a trăit sub un regim opresiv, indiferent de forma sub care s-a manifestat în viaţa sa, poate conştientiza valoarea reală a libertăţii sale. 
 Ceilalţi, pot învăţa şi asimila din experienţa de viaţă a celor ce au suferit, pentru a nu suferi, la rândul lor, şi a nu produce suferinţă altora, îngrădind în mod forţat, opresiv, libertatea altora.
 Un bun exemplu, şi la îndemâna tuturor, pentru studiu şi meditaţie, îl poate constitui modul de relaţionare a oamenilor în familiile lor...


 Ce ne rezervă viitorul, din punct de vedere al libertăţii individuale ?
 Perspectiva nu pare acum prea... îmbucurătoare. 
 Se pare că oamenii vor ajunge să fie controlaţi şi coordonaţi în scurt timp de... maşini, de calculatoare, de softuri, de roboţi... :)
 Vizionează filmul de mai jos :
 

Documentarul ARTE - O lume fara oameni (Un monde sans humains); subtitrare in romana from Gheorghe Filip on Vimeo.


CĂRŢI SPIRITUALITATE (şi nu numai) recomandate de Kato : http://loveblog4all.blogspot.com/2014/08/carti-spiritualitate.html


Dacă ţi-a plăcut, dă un click pe Like şi Distribuie, şi Abonează-te la postările noi ale acestui blog prin email, serviciul Feedburner, dând click aici : Subscribe to Love Blog 4 All by Email
Apasă simultan pe tastele Ctrl şi D, pentru a adăuga acest site la Favorite (Bookmarks).
Pentru a găsi ceva specific pe blog, poţi căuta după termen la "Căutare" în stânga sus, sau pe coloana din stânga jos la Etichetele asociate postărilor (cuvintele albastre, în ordine alfabetică).
De asemenea, consultă marea videotecă de pe canalul meu youtube (dă click pe categoriile de playlisturi să se deschidă toate) : http://youtube.com/user/katonanico
Te poţi Abona şi la siteul meu SPIRIT, să primeşti notificări pt postările noi, pe email, aici : Subscribe to Spirit by Email
Te invit cu bucurie să vizitezi şi noul meu blog : "Kato - Parapsihologie, Extrasenzorial" - http://katoparapsihologieextrasenzorial.blogspot.ro/
Efectuează cumpărături online accesând promoţiile din reclame, pentru a susţine acest blog. Mulţumesc !

Aici ai linkul către CUPRINSUL blogului, cu lista tuturor postărilor, pe Categorii, plus toate articolele de pe siteurile mele "Spirit" şi "Kato - Parapsihologie, Extrasenzorial" la un click distanţă !  : 
http://loveblog4all.blogspot.com/2015/11/toate-postarile-blogului-linkurile.html




Niciun comentariu:

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-60726497-1', 'auto'); ga('send', 'pageview');