Constituită din aproximativ 4000 membri, secta a existat în Palestina şi Siria.
Principalele lor aşezări se aflau pe malurile Mării Moarte.
Nu sunt menționați în Noul Testament. Esenienii excludeau femeile din grupările lor, urmau îndeaproape Legea lui Moise , mai ales sabatul , dar și alte ritualuri. Credeau în nemurirea sufletului și în pedepsirea divină a păcatelor.
Dintre grupările religioase din perioada eleno-romană, grupări care sunt menționate și în scrierile unor autori greci și latini, cea a esenienilor este astăzi, poate, cea mai cunoscută, datorită, mai ales, descoperirii la Qumran a Manuscriselor de la Marea Moartă, în anul 1947. Aceste manuscrise au aparținut esenienilor.
Despre esenieni s-a scris în antichitate, cele mai relevante fiind scrierile lui Filon din Alexandria, Josephus Flavius , Plinius cel Bătrân. Asupra originii esenienilor și a ceea ce înseamnă numele lor, cercetătorii nu au ajuns la un acord între ei. Foarte probabil esenienii și-au avut începuturile pe la jumătatea secolului al II-lea î.Hr., în timpul macabeilor . Ducând o viață separată de restul societății, ei s-au organizat în comunități izolate, de tip monastic.
În ceea ce privește credința lor religioasă, se știe că esenienii îl așteptau pe Mesia ca pe un rege al iudeilor, care să-i elibereze de sub dominația păgânilor, pentru a putea întemeia Împărăția lui Dumnezeu.
Unele obiceiuri ale esenienilor erau asemănătoare cu cele ale creștinilor din primele secole, aspect datorat, poate, originii lor iudaice comune și folosirii acelorași Scripturi.
Există și diferențe majore: viața izolată pe care o duceau esenienii și sistemul mult mai complex de norme care le reglementau comportamentul.
Astăzi există grupări religioase care se declară descendenți ai esenienilor, unele dintre acestea susținând că Biblia, dar și alte scrieri canonice, au fost modificate prin traducerile făcute, cu scopul de a schimba adevărata credință.
Unele dintre doctrinele și practicile esenienilor se regăsesc mai târziu în evanghelii :
1- Practicarea botezului.
2- Combaterea fariseilor și saducheilor.
3- Îndemnuri la blândețe și supunere, spre a fi pe placul lui Dumnezeu.
4- Prezicerea Judecății de Apoi.
5- Îndemnuri la iubirea semenilor.
6- Credința în existența unor Fii ai Luminii care luptă împotriva Forțelor Întunerecului.
7- Afirmarea existenței unui Spirit (Duh) Sfânt.
8- Participarea la mese colective, cu rugăciuni în comun, asemănătoare “Cinei cele de Taină”. Unele cuvântări eseniene începeau cu cuvintele „ferice de cei care...“.
9- Solicitarea recunoașterii păcatelor.
Esenienii practicau un trai colectivist şi ascetic, şi aveau şi unele principii opuse creştinismului :
1. Nu se căsătoreau.
2. Se ocupau cu astrologia întocmind horoscoape.
3. Se închinau răsăritului soarelui. (a se vedea păcatul idolatriei ).
4. Nu aduceau jertfe şi nici daruri Templului. Refuzau să frecventeze Templul.
5. Nu ţineau sărbătorile evreilor.
6. Nu admiteau învierea.
Din pricina acestor principii, esenienii erau rău-văzuţi de rabini, care îi considerau eretici, cărţile lor fiind interzise. Din acest motiv ei nu sunt menţionaţi niciodată în Talmud sau în literatura rabinică.
Alte principii :
1. Se conduceau după principii colectiviste. Producţia de bunuri, consumul lor şi traiul zilnic aveau un caracter colectiv.
2. Ţineau cu rigurozitate Sâmbăta, Sabatul. Ziua de sâmbătă, la mozaici și la unii sectanți creștini, reprezentând ultima zi a săptămânii, considerată zi de sărbătoare.
3. Practicau curăţări scrupuloase, care însemnau spălarea în apă rece şi purtarea de haine albe.
4. Aveau un calendar diferit de cel al iudeilor.
5. Se ocupau cu muncile agricole, meşteşugurile, cu studiul, copierea şi difuzarea cărţilor.
6. Condamnau sclavia.
7. Condamnau războiul.
8. Condamnau luxul.
Dacă ţi-a plăcut, dă un click pe Like şi Distribuie, şi Abonează-te la postările noi ale acestui blog prin email, serviciul Feedburner, dând click aici : Subscribe to Love Blog 4 All by Email
Apasă
simultan pe tastele Ctrl şi
D,
pentru a adăuga acest site la Favorite
(Bookmarks).
Pentru
a găsi ceva specific pe blog, poţi căuta după termen la "Căutare"
în stânga sus, sau pe coloana din stânga jos la Etichetele
asociate postărilor (cuvintele albastre, în ordine alfabetică).
De
asemenea, consultă marea videotecă
de pe canalul meu youtube (dă
click pe categoriile de playlisturi să se deschidă toate) :
http://youtube.com/user/katonanicoTe poţi Abona şi la siteul meu SPIRIT, să primeşti notificări pt postările noi, pe email, aici : Subscribe to Spirit by Email
Linkul către site : https://katonanico.wordpress.com/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu