Cu toții știm că suntem ființe de apă, deși ni s-a înrădăcinat în minte că suntem făcuți din... lut. În mod simbolic, textul biblic afirmă însă faptul că suntem făcuți din elementele chimice ale pământului.
Apa este un element esențial.
Un adult cântărind 70 kg este compus din aproximativ 46 kg apă și 24 kg substanțe solide, adică aproape două treimi apă și doar o treime substanțe solide.
Mai mult de jumătate din greutatea ta este dată de oxigen. Suntem ființe bine oxigenate. :)
Un om normal care cântărește 70 kg, conține :
OXIGEN ... 40 kg ( = 56,1%)
CARBON ... 19,6 kg ( = 28%)
HIDROGEN ... 6,5 kg ( = 9,3%)
AZOT ... 1,4 kg ( = 2%)
CALCIU ... 1,4 kg ( = 2%)
CLOR ... 0,7 kg ( = 1%)
FOSFOR ... 0,7 kg ( = 1%)
SULF, FIER, SODIU, MAGNEZIU, FLUOR ... 0,4 kg ( = 0,6%)
Corpul omenesc mai conține și alte elemente, în foarte mici cantități : cupru, mangan, zinc, etc. Aproape toate elementele tabelului lui Mendeleev par a fi cuprinse în alcătuirea corpului omenesc.
Compoziția chimică a mușchilor este de : 75–80% apă, 20–25%
substanță uscată.
Substanța uscată este de natură organică și anorganică.
Materia organică este formată din proteine, contractile (actină, miozină) și necontractile; lipide (fosfolipde), glucide (glicogen), mioglobină și miogen.
Materia anorganică, este alcătuită din diferite săruri de potasiu, magneziu (Mg) și calciu (Ca).
De ce atâta apă ? Chiar și Biblia afirmă că primele ființe s-au născut și s-au înmulțit în apă, în oceanul primordial, în ziua a cincea, după care care au apărut păsările din peștii zburători, după care unele au migrat pe uscat, evoluând, în ziua a șasea, în ‘’vite (erbivore), târâtoare şi fiare pământeşti, după soiul lor.” La sfârșitul zilei a șasea a apărut și omul.
Este, deci, logic să existe o legătură de rezonanță între mediul apos din interiorul unui organism uman, și mediul apos din afara lui, din care în mod originar provine, cu atât mai intensă cu cât corpul omenesc este mai mult scufundat în apă.
Este logic ca un volum de apă mai mare decât cel din corp să preia din energiile negative cu care este încărcat corpul.
Această metodă de purificare cu apă are legătură cu ceea ce se numește “botez” -
“1. Ritual creștin de primire a cuiva printre credincioșii bisericii, însoțit de atribuirea unui prenume;
2. Apă folosită pentru săvârșirea botezului (1).
3. Stropire cu agheasmă a credincioșilor și a caselor lor de către preot, cu prilejul unor slujbe sau sărbători bisericești.”
Esența ritualurilor de botezare în vechime consta în PURIFICAREA CU APĂ.
Această metodă de purificare, cea mai simplă și mai comună, apare atât în Vechiul Testament, unde se insistă asupra importanței ei, cât și în Noul Testament, știut fiind că însăși Isus a trebuit să fie botezat cu apă. Atât că Isus, ulterior, se zice că a avut puterea de a boteza cu foc.
Vechii egipteni aveau și ei mici bazine cu apă în care preoții se purificau înainte de a oficia slujbele. Asemenea bazine au fost găsite de arheologi în mai multe zone ale lumii.
Se pare că metoda purificării cu apă a ființei, de energiile negative aumulate, era cunoscută de majoritatea popoarelor, și folosită în special de oficianții slujbelor de natură religios-spirituală, care operau cu energiile și entitățile spirituale nevăzute.
Articole interesante găsiți aici : http://ro.m.wikipedia.org/wiki/Botez
http://ro.orthodoxwiki.org/Botezul
“Apa este considerată purificatoare în majoritatea religiilor, incluzând hinduismul, creștinismul, islamul , iudaismul și șintoismul.
Spre exemplu, botezul în bisericile creștine este făcut cu apă.
În plus, o baie rituală în apă pură este făcută celor decedați în multe religii, incluzând iudaismul și islamismul. În islamism, cele cinci rugăciuni zilnice, pot fi efectuate doar după spălarea corpului cu apă curată (Wudu).
Apa este geneza tuturor.
În șintoism, apa este utilizată aproape în toate ritualurile pentru
curățirea unei persoane sau a unui loc. Apa este menționată în biblie de 442 de ori, respectiv de 363 de ori, în versiunile sale engleze internaționale sau, ca acronim , NIV) și în cea cunoscută sub numele de Versiunea regelui James. În secțiunea 2 Peter 3:5(b) se afirmă textual: ... "și pământul a fost format din apă și de către apă." (NIV)
Se crede adesea despre apă că ar avea puteri spirituale.
În mitologia celtică, de pildă, Sulis este zeița locală a apelor termale; în hinduism, apa este personificată ca o zeiță sub numele de Ganga. De asemenea, diferiți zei pot patrona diferite izvoare, râuri sau lacuri. În mitologiile romană și greacă, Peneus a fost un zeu-fluviu, unul dintre cele 3.000 de oceanide.
Filozoful antic grec Empedocles a elaborat o întreagă doctrină filozofică (un fel de teorie pre-atomistă a lumii) bazată pe cele patru concepte fundamentale ale Universului care erau reprezentate în lumea reală, conform teoriei sale, de patru elemente fundamentale, apă, aer, foc și pământ.
În filozofia clasică chineză, apa, ca element al filozofiei clasice, era unul din cele cinci elemente constituente ale naturii, alături de pământ, foc, lemn și metal.”
http://ro.m.wikipedia.org/wiki/Apă
“Tema băii este importantă atît în mitologie, cît şi în religie . Ca instrument de purificare, baia şi abluţiunile erau prevăzute în multe rituri religioase din Antichitate înainte de desfăşurarea anumitor sacrificii sau ceremonii, avînd o puternică semnificaţie simbolică.
Potrivit lui Pitagora, abluţiunea putea asigura purificarea trupului şi în acelaşi timp, ispăşirea păcatelor, înainte de a-i jertfi ceva lui Zeus şi înainte de efectuarea unor libaţii sau sacrificii, era necesară spălarea mîinilor. În acest scop, nişte vase în formă de corabie, aşa-numitele perirranteria, umplute cu apă, erau aşezate la intrarea în sanctuare.
Iniţiaţii în Misterele Eleusine făceau împreună baie în mare, în apropiere de Atena.
În cultul zeiţei trace Cotis se practica ritul botezului prin imersiune.
În comedia fragmentară a lui Euripide intitulată Botezătorii se făcea probabil aluzie la un astfel de rit, care însoţea cultele orgiastice.
Aruncarea în apă avea valoare de rit iniţiatic. Înainte de a ajunge la sanctuarul oracular al lui Apollo de la Delfi era necesară purificarea prin abluţiuni ritualice la izvorul Castalia, situat la intrarea în temenos. Pitia însăşi săvîrşea abluţiuni purificatoare înainte de a rosti răspunsurile zeului. Valoarea purificatoare a băii era subliniată de ritualurile particulare prin care, în ceremoniile speciale, statuile anumitor divinităţi (mai cu seamă feminine, precum Atena, Hera etc.) erau cufundate în apa curgătoare. De exemplu, în timpul sărbătorii Plinteria, statuia Atenei era transportată la Faleron şi cufundată în apa mării, pentru a o elibera de impurităţi, însă şi pentru a-i reînnoi puterile, sporite datorită contactului cu apele primordiale, într-un rit similar, o altă statuie, Paladionul, era adusă la mare de efebi; aici era purificată, pentru a fi apoi retrimisă în vechiul loc unde se judecau omorurile, în imnul dedicat Scaldei zeiţei Palas, Calimah aminteşte ritul celebrat la Argos, unde statuia zeiţei era scufundată în apă şi spălată.
Potrivit unei inscripţii descoperite la Cos, cînd un sanctuar era profanat din cauza prezenţei unui mort, preoteasa trebuia să ducă statuia zeiţei Kourotrophos („doică”) pînă la mare, pentru a o purifica. Unei băi ritualice îi erau supuse statuile divine în timpul sărbătorilor Dedala.
Potrivit unei legende, Latona, mama gemenilor divini Apollo şi Artemis, venea însoţită de lupi pe malurile rîului Xantos, unde se scufunda pentru a se purifica şi pentru a-şi spori fertilitatea, pe care apa avea puterea de a o mări. Cu acelaşi scop, cu puţin timp înainte de nuntă mireasa se îmbăia în apa unui izvor sacru. Astfel, pe lîngă puritate, apa simboliza şi fertilitatea pămîntului, animalelor şi oamenilor.
Izvor de viaţă, apa şi baia aveau însă şi o valenţă opusă, iar „moartea prin apă” apare în mai multe mituri, de la cel al lui Narcis la cel al lui Hylas.”
Sursa : http://istoriiregasite.wordpress.com/2011/04/17/baia-in-mitologie
Concluzia : faceți baie în vană, stând măcar un sfert de oră cufundați în apă caldă, cel puțin o dată pe săptămână.
Permiteți-vă acest moment de relaxare profundă.
Sănătatea este mai importantă decât economia pe care o faceți renunțând la baie pentru un simplu și rapid duș...
Dacă ţi-a plăcut, dă un click pe Like şi Distribuie, şi Abonează-te la postările noi ale acestui blog prin email, serviciul Feedburner, dând click aici : Subscribe to Love Blog 4 All by Email
Apasă
simultan pe tastele Ctrl şi
D,
pentru a adăuga acest site la Favorite
(Bookmarks).
Pentru
a găsi ceva specific pe blog, poţi căuta după termen la "Căutare"
în stânga sus, sau pe coloana din stânga jos la Etichetele
asociate postărilor (cuvintele albastre, în ordine alfabetică).
De
asemenea, consultă marea videotecă
de pe canalul meu youtube (dă
click pe categoriile de playlisturi să se deschidă toate) :
http://youtube.com/user/katonanicoTe poţi Abona şi la siteul meu SPIRIT, să primeşti notificări pt postările noi, pe email, aici : Subscribe to Spirit by Email
Linkul către site : https://katonanico.wordpress.com/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu