Kato Live embed Video

kato-podcast

Totalul afișărilor de pagină

Translate

TRANSLATE with Bing

duminică, ianuarie 04, 2015

Interpretarea viselor şi trăirile emoţionale



În primul rând, îţi sunt necesare anumite informaţii despre felul în care se formează visele, şi principalii factori care influenţează natura viselor.

Visele ne arată că somnul nu este o stare total lipsită de conștiință ca narcoza sau coma. 
În timpul viselor se aduce în lumina conștiinței experiența anterioară. Din punct de vedere fiziologic visele reprezintă o trezire corticală spre lumea interioară asupra experienței proprii.
Visul este o formă de imaginație involuntară cu conținut de material inconștient și expriență subconștientă constând dintr-o succesiune de imagini, sunete, idei, emoții și alte senzații care apar, de obicei, în timpul somnului, dar mai ales în cazul tipului de somn în care ochii se mișcă (somn paradoxal / REM - eng. "rapid eye movement"). 
Capacitățile cognitive, precum gândirea și memoria, sunt secundare, persoana care doarme percepând psihic și emoțional evenimentele petrecute în vis ca elemente reale petrecute aievea. 
În medie, o ființă umană petrece aproximativ 6 ani din viață visând (ceea ce corespunde unei medii de 2 ore pe noapte). În timpul somnului REM (paradoxal), eliberarea anumitor neurotransmițători este complet suprimată. Drept rezultat, neuronii motori nu sunt stimulați, condiție cunoscută sub denumirea de relaxare nervoasă. Această relaxare suprimă mișcările necontrolate ale corpului în timpul somnului și apare, adesea în cazul coșmarurilor, senzația de paralizie.

Elementele prezente în vis se comportă ca niște simboluri, adică au fiecare atribuite anumite semnificații, și un rol în povestea visului.
O anumită persoană prezentă în vis joacă un anumit rol, conform semnificație pe care o are pentru tine.
Este ca și cum visul spune o poveste semnificativă și se folosește de elemente semnificative din viața ta.
Persoana respectivă a jucat deci un rol semnificativ în viața ta, de aceea este folosită pt un anumit rol în vis. Ea are ceva de transmis, este folosită pentru a transmite ceva, conform cu rolul jucat până acum și cu semnificația acordată de tine ei.
Deci conform cu ceea ce crezi despre acea persoană, ce simți față de ea, ea poate juca în vis un rol de prieten, sfătuitor, dușman, etc.
Totul se leagă astfel în vise, prin semnificații, așa cum un câine poate juca și rol de prieten, dacă este un câine normal, care îți place, sau de dușman, când apare ca un câine negru agresiv. Dar depinde și de semnificația pe care fiecare o acordă câinilor, în mod personal, ce simți tu personal față de câini.
Dacă te vei gândi bine la ce simți față de persoana visată, și apoi legi asta de modul în care ai interacționat în vis cu ea, ce făcea ea în vis, cum te-a afectat, ce a transmis visul de fapt, vei înțelege mai bine de ce a fost folosită în vis acea persoană și nu alta, pentru semnificația ei particulară, pentru rolul ei particular semnificativ jucat în viața ta.
Visul este ca un mesaj codat care trebuie interpretat, decodificat, și fiecare element din el, fiecare persoană, sunt ca niște informații codate, niște elemente simbolice.
Se spune că o imagine are mai multă informație decât 1000 de cuvinte, iar noi visam în imagini. Și fiecare imagine folosită în vis de către creier este ca un cod pentru acele 1000 de cuvinte. Este deci încărcată de semnificație, de informație.
Deci în fiecare imagine este codată informație, o informație care are un sens anumit pentru tine.
Unele codări au un caracter general valabil, arhetipal, pentru toți oamenii, cum este simbolul câinelui, al casei, al apei, al ușii, etc, altele au sens specific și personal, cum sunt anumiți oameni cu care ai interacționat în timpul vieții.

Cercetările Drului Caligaris sunt foarte foarte utile privind modul în care corporalitatea (informațiile din propriul corp) influențează natura viselor și modul lor de desfășurare (tiparele) :
CHEIA VISELOR - procedeele corespunzătoare pentru a dirija visele și legătura viselor cu diferite boli.
Există raporturi între gânduri, liniile mâinii (axiale ale degetelor sau interdigitale) şi organe.
Comprimarea sau evocarea unui organ, excitarea liniei corespondente a mâinii, provoacă în stare de veghe, un sentiment particular, şi evocarea a două organe interne, stimularea simultană a două linii ale mâinii, provoacă idei asociate.
Printr-un astfel de procedeu dr Calligaris a provocat la peste 200 de subiecţi vise bine definite şi corespunzând unor stări psihice determinate.
Dacă timp de 15 la 20 minute înaintea somnului se excită cu un curent faradic slab liniile axiale degetelor sau spaţiilor interdigitale, se vor obţine vise de iubire (policele), de dezorientare mentală (prima linie înterdigitală), de amintiri, mai ales amintiri din copilărie (indexul), vise de ură (a 2-a linie interdigitală), vise confuze (Medius), vise dureroase (a -a linie înterdigitală) vise cu frică (inelarul), vise cu imagini liliputane (a 4-a linie interdigitală) şi vise emoţionante sau producând (provocând) frica (auricularul)
Aceleaşi vise sunt provocate prin compresia organelor corespondente, intestine, stomac, ficat etc, sau prin reprezentarea mentală înaintea somnului a acestor organe.
Dacă se asociază fie două linii axiale ale degetelor sau două organe interne luând totuşi precauţia ca să nu existe antagonisme între cele două, cum ar fi dragoste (intestin) şi ură (ficat), se vor obţine visuri diferenţiate, amintiri de plăceri ale dragostei, frică de durere etc.
Astfel în somn se reproduc aceleaşi fenomene ca în stare de veghe.

Precauţiile de luat pentru a obţine rezultate perfecte sunt următoarele :
- De preferinţă se vor face experienţele înainte de culcare. 
Remarcăm aici influenţa pe care o pot exercita condițiile atmosferice asupra viselor : timpul umed favorizează încărcarea liniei somnului şi o diminuează pe aceea a emoţiei; timpul frumos favorizează încărcarea liniei plăcerii şi o întârzie pe aceea a durerii.
Influența fazelor lunare : primul pătrar al lunii favorizează vise liniştite şi sensibilizează policele dragostei, a plăcerii şi a somnului.
La lună plină, cu excepţia liniei ficatului şi a liniei laterale a corpului, toate liniile dau răspunsurile cele mai prompte, şi mai ales aceea a memoriei (indexul).
În ultimul pătrar, atât în stare de veghe, cât şi în timpul somnului, liniile urii şi a emoţiei sunt mai sensibile, în timp ce pe vreme de lună nouă şi mai ales în ultimele zile ale acestei faze lunare, vibraţia este puţin accentuată pe liniile uitării şi laterală şi mediana corpului.
În fine, în această fază lunară, organele interne răspund de asemenea mai viu excitaţiilor reflexe.


Compresia organelor dă de asemenea rezultate analoage pentru vise.
Această compresie se face fie cu mâna, fie cu pumnii, cu o cărămidă, cu o scândurică, cu greutăţi sau bile de metal, timp de 15 la 20 de minute înainte de culcare.
Subiectul care doreşte să obţină un vis determinat, va putea să-şi comprime el însuşi organul corespondent visului respectiv.
Se ştie din antichitate că faptul de a dormi pe partea stângă, comprimând regiunea cardiacă, produce vise agilate şi deşteptări anxioase (Pliniu remarcase asta).
Că cel mai bun somn se realiza atunci când se dormea pe partea dreaptă.
De Sanctis a observat de asemenea că modificând poziţia, se modifică natura visului.

Se ştie și că bolnavii cu :
- afecţiuni cardiace sunt subiecţi supuşi unor vise emoţionante, cu senzaţii de frică, de teroare nocturnă şi de coşmar;
- afecţiuni pulmonare au viziuni liliputane,
- afecţiuni splenice visează episoade dureroase,
- afecțiuni pancreatice au vise fericite şi vesele,
- afecțiuni ale stomacului au vise dezordonate,
- afecțiuni ale intestinelor au vise anxioase,
- afecţiuni renale au vise confuze.
În toate aceste cazuri patologice leziunea (afecțiunea) organului înlocuieşte compresiunea (stimularea) artificială.

Mai multe detalii despre cercetătile Drului Caligaris găseşti aici : - Albert Leprince - Undele gândului. Manual de telepatie provocată 


Primesc uneori întrebări legate de vise, de semnificaţia lor, de modul de interpretare.
Am mai scris despre simbolistica viselor, şi revin acum cu un material bazat pe răspunsul adresat unei prietene, care poate lămuri anumite aspecte generale.
Materialul viselor este luat, în mare parte, din subconştient.
Dar nu este chiar uşor să-ţi sondezi subconştientul, pentru a afla semnificaţii simbolice, deoarece acolo se află lucruri ascunse, trăiri reprimate, neconştientizate.
În fiecare vis contează fiecare situaţie, locaţiile şi acţiunea.
Fiecare locaţie, fiecare acţiune şi fiecare persoană care îţi apare, are o anumită semnificaţie simbolică pt tine.
Ca să poţi decoda simbolistica unui vis, trebuie să-l pui pe hârtie, cu toate amănuntele pe care ţi le aminteşti, şi să începi să decodezi semnificaţiile fiecărui element care a apărut în vis, şi apoi să legi piesele ca într-un puzzle.
Întreabă-te la fiecare element din vis : ce poate semnifica asta PENTRU MINE ? Ce LEGĂTURĂ are cu mine ?
Ce -mi EVOCĂ mie acest element ?
Căci fiecare element are O SEMNIFICAŢIE SIMBOLICĂ PT TINE, personală, legată de experienţa ta proprie de viaţă. Unele elemente simbolice pot fi universale, dar... chiar şi cele universale au interpretări specifice personale, conform situaţiei şi contextului specific al unui vis concret.
În interpretarea simbolurilor te poate ajuta studiul interpretărilor din cărţile de vise, dar numai pentru a înţelege cum se fac legăturile logice, nu pt a decoda elementele strict după acele cărţi.
Este greşit să decodezi după ele, deoarece simbolurile sunt legate de modul tău personal de atribuire de semnificaţii, care ţine de experienţa ta de viaţă.
Dacă te uiţi la termenul "cîine" într -o carte de vise, vei vedea că, în funcţie de cum ARATĂ cîinele şi ceea ce FACE el în vis, poate reprezenta o gamă largă de semnificaţii, de la prieten fidel credincios (îţi linge mâna) până la o persoană care te duşmăneşte şi îţi vrea răul (negru, te atacă, te muşcă).
Deci fiecare element trebuie interpretat în contextul specific al visului, după cum apare el în acel vis, după rolul pe care îl îndeplineşte el.
Nu este uşor, dar nici imposibil.
Începutul este, ca orice început, dificil.
Trebuie să scrii tot ce-ţi aminteşti legat de acel vis, pe hârtie sau într-un text editat pe PC, după care să iei fiecare element la rând şi să efectuezi o primă decodificare, după cum simţi că "îţi vine ".
Vor rămâne şi elemente în suspans, incerte. Lasă-le în pace, pe moment, parcurge tot visul, şi reia apoi din nou, de la început, căutând FIRUL ROŞU LOGIC al visului. Urmărirea atentă a firului roşu logic te ajută să verifici interpretările, şi să găseşti interpretări care ţi-au scăpat. La un moment dat vei găsi firul, încercând să asamblezi piesele acestui puzzle numit vis. 
Pentru asta trebuie să parcurgi, iar şi iar, visul, de la început la sfârşit, căutând atent sensuri şi semnificaţii. S-ar putea să fie nevoie să parcurgi un vis de zeci de ori, până să ajungi să -l interpretezi corect. Cu cât vei efectua mai multe exerciţii, şi vei avea mai mult antrenament, cu atât îţi va fi tot mai uşor, căci te vei specializa, vei deveni un specialist.

Fiecare acţiune are interpretarea ei. 
De exemplu, dacă tu ai pleca de lângă cineva înainte de a se întâmpla ceva, este una, dar dacă el a plecat de lângă tine, este alta.

Expresiile verbale transpuse simbolic în imagini constituie elemente ale puzzle -ului ! Acest aspect este de neînţeles pentru majoritatea visătorilor care afirmă că au vise absurde, ilogice, aiuristice...
Acest aspect, şi altele, le-am descoperit când am înţeles un vis premonitor care mi s-a prezentat în mod simbolic. Am avut astfel cheia de decodificare, trebuind să suprapun doar visul simbolic cu bucăţica de realitate la care se referea. 
Am fost atunci şocat, deosarece, pur şi simplu, expresii verbale pe care le foloseşti uzual, apar în vise ca imagini sau acţiuni care devin astfel simboluri ! Exemplu : expresia "m-am trezit în fundu gol ", apare ca simbol în vis (visezi că eşti cu fundu gol, fără chiloţi) când rămîi fără bani, dacă o foloseşti mai des, dar dacă o foloseşti pe cea cu desculţ, te vei visa desculţ când nu ai bani sau urmează să nu ai bani pt ceva anume.
Dacă vrei să-nveţi să interpretezi vise, este necesar să ai un tabel de astfel de expresii uzuale la îndemână, care să îţi fie foarte clare, şi să poţi interpreta rapid apariţia unui astfel de element într-un vis. Este vorba deci de a te familiariza bine cu expresiile şi imaginile evocate de ele, pentru a dobândi capacitatea de a le recunoaşte uşor prezenţa.
Important de remarcat faptul că aceste expresii uzuale nu sunt folosite la fel de toţi oamenii, deci ceea ce la tine se potriveşte, la alţii nu se potriveşte, şi viceversa. De aceea, generalizările trebuie înţelese întotdeauna prin influenţa specificului PERSONALITĂŢII fiecăruia şi a SITUAŢIEI unice şi specifice evocată în vis. 


VISELE REPETITIVE - Ce semnifică ele ? În mod evident, tipare de gândire, fixaţii, fobii sau altceva de acest gen, care există în subconştient. 
Deoarece fricile consecutive traumelor psihice tind a fi reprimate în subconştient, ele se vor reflecta în vise. Visele se comportă astfel şi ca o supapă de defulare a tensiunii acumulate, şi ca un proces de semnalizare, având un rol adaptativ.

Visele care "te urmăresc" deşi par în majoritatea lor ilogice, bulvesante, au o logică coerentă de apariţie şi desfăşurare, care însă scapă visătorului, cu atât mai mult cu cât nu le acordă atenţie şi importanţă. 
Ele par constructe imaginare HAOTICE ale minţii, simple ASOCIERI DE ELEMENTE DISPARATE, FĂRĂ LEGĂTURĂ ÎNTRE ELE. Recunoşti că astfel ai categorisit şi tu majoritatea viselor tale ? Deoarece tu ai CREZUT până acum în ideea INUTILITĂŢII lor, nu le- ai acordat importanţa cuvenită, şi nu ai încercat nici un DEMERS EXPLICATIV. Şi, dacă ai încercat, nu ai avut succes, deoarece nu ai beneficiat până acum de SPRIJIN ŞI AJUTOR COMPETENT în acest sens. Aşa este ? A fost ca şi când un copil ar încerca să înveţe alfabetul, fără să beneficieze de ajutorul unui părinte sau educator...
Nu sunt o mare competenţă, un mare specialist, în domeniul interpretării viselor, ci doar un fel de Educator sau Învăţător, dacă ne raportăm comparativ la sistemul de educaţie din învăţământul actual. Cred că nu sunt la nivelul unui Profesor de liceu, sau a unui Profesor universitar. Dar, pentru cei ce păşesc acum pe calea iniţierii, şi fac primii lor paşi, este foarte util şi necesar un Educator, şi chiar suficient, deocamdată, până asimilează alfabetul privind descifrarea şi interpretarea viselor.
Recunosc faptul că am citit destul de mult pe această temă ca autodidact, şi că, după ce am început să înţeleg natura viselor şi a modului de descifrare a simbolisticii viselor, acest domeniu nu m-a mai atras la fel de mult ca înainte, când mi se părea învelit de o aură impenetrabilă de mister, cu iz de magie şi ocultism exotic. 
Când curiozitatea privind noul se stinge, şi începi să înţelegi ceea ce înainte ţi se părea misterios, acel lucru se banalizează, şi îşi pierde mult din atractivitatea sa iniţială. Cu siguranţă şi tu ai păţit şi vei mai păţi la fel, privind reacţiile tale faţă de cunoaşterea necunoscutului.
Pentru a deveni Profesor, un Profesionist în domeniu, este necesară multă muncă, mult exerciţiu, mult studiuă. mult antrenament. Eu nu m-am fixat pe asta, nu am insistat prea mult în domeniul interpretării simbolismului viselor, ci am continuat explorările mele, mai departe, în necunoscut. 
Dar, cine vrea să devină un profesionist în acest domeniu, poate opta spre asta, având acum un bagaj minim de cunoştinţe absolut necesare acestui demers.

Un alt aspect important privind simbolistica viselor : deoarece aici este vorba de un proces de codare-decodare a informaţiei ce trece din subconştient în conştient, ACEASTĂ SIMBOLISTICĂ NU ESTE PROPRIE ŞI CARACTERISTICĂ (SPECIFICĂ) DOAR VISELOR, CI SE MANIFESTEAZĂ LA O SCARĂ FOARTE LARGĂ, CUPRINZÂND PROCESUALITATEA DE TRECERE A INFORMAŢIEI DIN STĂRILE DE CONŞTIINŢĂ MODIFICATE (ALTERATE) ÎN STAREA DE CONŞTIENŢĂ DIURNĂ. Este deci vorba aici de STĂRILE DE TRANSĂ, INDUSE ŞI AUTOINDUSE, DE MEDITAŢIE, DE RUGĂCIUNE, DE HIPNOZĂ, DE PATOLOGII SOMATO-PSIHICE, DE STĂRILE HALUCINATORII, DE SPIRITUALITATE, DE OCULTISM, DE EZOTERISM, ETC. De ce ? Deoarece :
1. TOT CEEA CE PENTRU TINE ESTE NECUNOSCUT SAU REPRIMAT, MINTEA TA ÎNCEARCĂ SĂ INTERPRETEZE PRIN CEVA CUNOSCUT, PRIN SIMBOLURI CUNOSCUTE, ÎNTIPĂRITE ÎN SUBCONŞTIENTUL TĂU.

2. Simbolizarea prin imagini reprezintă CALEA CEA MAI SCURTĂ DE TRANSPUNERE A UNUI MARE VOLUM DE INFORMAŢII ÎN LIMBAJ CODAT (IMAGISTIC). Tu Ştii bine că "o imagine valorează cât 1.000 de ", nu-i aşa ? Deci nu ar trebui să te surprindă faptul că mentalul foloseşte limbajul codării în imagini, deoarece acest limbaj este foarte EFICIENT. O poveste o poţi relata-comunica în câteva mii de cuvinte, sau printr-o serie scurtă de imagini foarte SEMNIFICATIVE, care se pot derula ca un... film ! Şi, acum te întreb : ce este visul, dacă nu tocmai UN FILM CONSITUIT DINTR-O SUCCESIUNE DE IMAGINI CARE AU SENSURI BOGATE ŞI PROFUNDE PENTRU... TINE ? 
Aceste imagini încărcate de semnificaţii le numim "simboluri" tocmai din această cauză. De aceea, deci, am afirmst că visele sunt simbolice, prezentând un film al unor evenimente ce au legătură cu realitatea cotidiană a vieţii tale terestre doar prin SIMBOLISMUL lor, adică sensurile şi semnificaţiile de care sunt elementele onirice "încărcate"...

Există vise repetitive care par, pentru neiniţiat, a avea o legătură cu manifestarea unui anumit eveniment din realitatea vieţii terestre. Exemplu : mama visează de mai multe ori că îşi pierde copilul în vis, şi poate avea acest vis chiar când copilul este adult. 
Dar în vis copilul îi apare la vârsta copilăriei. Mama, speriată, crede că visul acesta repetitiv privind dispariţia -pierderea copilului anunţă moartea lui iminentă în realitate. 
Asta deoarece ea nu înţelege natura simbolică a acţiunii din vis, a actului de pierdere -dispariţie a copilului în vis. În plus, ea poate să nu vadă de fapt faţa copilului, dar să CREADĂ că este vorba de copilul ei, deşi... nu este. 
Trebuie să insist asupra înţelegerii faptului că elementele din vis sunt simbolice, şi că trebuie interpretate în contextul specific dat. Repetiţia este mama învăţării, şi un bun instrument de fixare a informaţiilor în memorie, de memorizare.
Copilul este un element simbolic, la fel ca şi cîinele, casa, blocul, uşa, cerul, gara, trenul, apa, sau orice alt element oniric. 
Chiar dacă tu vezi faţa copilului, şi aceasta este faţa copilului tău din realitate, trebuie să-ţi fie clară natura simbolică a acestui element, cu atât mai mult cu cât faţa lui nu corespunde cu cea a vârstei actuale, din prezent, sau prezintă anumite schimbări, deformări. Încearcă să înţelegi că ORICE NECONCORDANŢĂ ŞI NECLARITATE EXISTENTĂ ÎN VIS DENOTĂ NATURA SIMBOLICĂ A ACELOR ELEMENTE NECONCORDANTE, NECLARE, CONFUZE. Mintea nu îţi joacă feste, nu denaturează, nu deformează elementele preluate din realitate DIN GREŞEALĂ, ci CU UN SCOP CLAR, EXACT, PRECIS : ŢI SE PREZINTĂ ELEMENTE SIMBOLICE, CARE AU ANUMITE SENSURI ŞI SEMNIFICAŢII, CA O SCRIERE CODATĂ ÎN IMAGINI ! 
IMAGINILE TREBUIE INTERPRETATE, DECODIFICATE, INTERPRETATE. 
În asta constă, în esenţă, procesul de interpretare a viselor. Iei visul, imagine cu imagine, şi te străduieşti să găseşti sensul ascuns şi firul roşu logic care leagă şi înlănţuieşte aceste imagini, ca pe nişte verigi într-un lanţ...

În visele repetitive, de la primul vis de acest gen până la producerea unui eveniment neplăcut, nedorit, nefast, (ex moartea copilului), trec multe zile. 
Ceea ce înseamnă că visul (mamei) repetitiv nu are legătură cu evenimentul nedorit (moartea copiului). Aşadar, această ASOCIERE DE SEMNIFICAŢIE acordată evenimentului din vis, este eronată. 
Ea se bazează doar pe teama de ceva rău, pe PRECONCEPŢIA privind ideea că VISELE PREVESTESC CEVA RĂU CE SE VA ÎNTÂMPLA ÎN REALITATE. Calmează-te, căci nici 1 % din visele tale nu îndeplinesc acest rol...


VISELE PREMONITORII au loc în aceeaşi noapte în care se întâmplă evenimentul real, sau privesc ziua în curs (dimineaţa, amiaza sau seara imediat următoare), deci un interval scurt de timp, de câteva ore. 
Visele mele premonitorii s-au referit la acţiuni desfăşurate în dimineaţa şi amiaza ce a urmat, şi nu am realizat asta imediat, ci doar în cursul derulării evenimentului, când am fost străfulgerat dintr-o dată de înţelegere, de conştientizare, ca o iluminare spontană a conştienţei. 
Dintr-o dată, un anumit element din realitate s-a cuplat în mintea mea cu un anumit element simbolic din vis, şi decodarea s-a realizat spontan, ca o reacţie fizico-chimică declanşată de un stimul- factor iniţiator. Deoarece procesul mental al înţelegerii (conştientizării) este foarte rapid, ca o explozie, pare instantaneu, şi el poate fi, din această cauză, INTERPRETAT ÎN MOD GREŞIT CA REPREZENRÂND O "VIZIUNE DIVINĂ", O "INSPIRAŢIE DIVINĂ", sau ceva asemănător, de natură religioasă, supranaturală, magică, etc.

Din perspectiva mea, NIMIC DIN CEEA CE SE PETRECE ÎN NATURĂ NU ESTE SUPRANATURAL, CI RESPECTĂ UN DETERMINISM LEGIC NATURAL, ATÂTA DOAR CĂ ACEST DETERMINISM CAUZAL NATURAL POATE FI NEÎNŢELES ŞI GREŞIT INTERPRETAT DE CĂTRE UNII OAMENI. Visele nu au nimic supranatural în ele, nici măcar cele premonitorii, deoarece transmitetea şi achiziţia de informaţie respectă Legile Naturii ! 
Că unii oameni nu înţeleg acest mecanism de emisie-recepţie, asta este... cu totul altceva. Legile Naturii acţionează în sensul că toate vin la rândul lor, pentru toţi, într-o anumită ordine, conformă cu determinismul legic cauzal...

Visul pierderii-dispariţiei copilului nu are legătură cu moartea lui, ci cu anumite trăiri refulate de mamă, care există în subconştientul ei, şi se manifestează în visele ei, ca o defulare. Dacă ai chestiona toate mamele, cu siguranţă ai descoperi că multe visează că îşi pierd copiii, că ei dispar în vis de lângă ele, şi vei putea observa, de asemenea, că aceştia nu mor de tineri, copii, sau imediat după ce mamele lor au astfel de vise. 
În general, acest TIPAR al pierderii-dispariţiei copilului provine de la una sau mai multe experienţe petrecute în timpul copilăriei, când mama s-a speriat că a pierdut copilul undeva, copilul s-a ascuns undeva şi nu l-a găsit imediat, etc. În orice caz, trauma, sperietura, teama, a rămas întipărită în subconştient, şi apare în vise ca SIMBOL. 
Are valoare simbolistică, şi poate fi legat în vis de o pierdere, de o dispariţie, de o teamă, de o traumă, de ceva legat chiar de copil sau copii la modul general, etc. 
Asta depinde de modul personal în care mama a fost afectată de sperietură, de gândul pierderii, şi de modul în care a interpretat evenimentul, de ASOCIAŢIILE făcute în mintea ei.

ASOCIAŢIILE LOGICE stau la baza interpretării viselor, deoarece SIMBOLISTICA VISELOR ARE LA BAZĂ ASOCIERI LOGICE EFECTUATE ÎNTRE DIFERITE ELEMENTE : PERSOANE, EVENIMENTE, OBIECTE, IMAGINI, SITUAŢII, TERMENI, EXPRESII VERBALE, CONCEPTE, CREDINŢE, CONVINGERI, ETC. Asocierile se bazează pe experienţa anterioară de viaţă a fiecărui om, şi au aspecte comune, asemănătoare, dar şi aspecte diferite, particulare. 
De aceea, de exemplu, visele conţin elemente simbolice diferite de la un popor la altul, de la o credinţă religioasă la alta, de la o cultură la alta, dar conţin şi elemente simbolice generale, comune tuturor oamenilor, de orice religie, naţionalitate, sex, apartenenţă politică, pregătire profesională, limbă, etc.

Cine înţelege faptul că elementele din vis sunt simbolice, că ascund semnificaţii, şi că visele premonitorii se referă la timpul imediat următor (câteva ore), poate descifra şi înţelege mai bine şi mai uşor visele. 
Visele în care ai un "deja vu", premonitorii, sunt foarte rare, şi pot fi de două feluri :
1. visezi exact desfăşurarea unui eveniment aşa cum va avea loc în realitate, ca o fimare video a evenimentului ulterior. Aceste vise sunt extrem de rare, excepţionale. Ele pot fi recunoscute însă uşor, deoarece în aceste vise apar personaje reale şi ambientul real, nedeformat, nedistorsionat, exact ca în realitate.
În celelalte vise, cele comune, obişnuite, realitatea este deformată, nu vezi chipurile personajelor sau ele sunt neclare, apar foarte puţine personaje şi elemente, doar elementele simbolice necesare întocmirii unui "tablou logic" al desfăşurării evenimentelor.

2. Vise simbolice, în care informaţia este codată sub formă de simboluri. Asta denotă faptul că RECEPŢIONAREA INFORMAŢIEI NU S-A PUTUT EFECTUA ALTFEL DE CĂTRE TINE, CA FILM AL EVENIMENTULUI, ÎN SENSUL CĂ NU AI PUTUT ADUCE ÎN CÂMPUL CONŞTIENŢEI ACEA INFORMAŢIE.
Mai greu de înţeles asta, faptul că ESTE FOARTE DIFICIL SĂ TRECI O INFORMAŢIE PRIMITĂ ÎN TRANSĂ, ÎN STAREA DE VIS, ÎN STAREA DE CONŞTIENŢĂ NORMALĂ, DIURNĂ. Simbolistica reprezintă un INSTRUMENT DE ACCESARE A INFORMAŢIEI AFLATĂ DINCOLO DE GRANIŢELE ACCESĂRII CONŞTIENTE A INFORMAŢIEI. 
Dincolo de graniţele conştienţei există un mare volum de informaţie care nu poate fi accesată şi percepută în mod conştient, care, atunci când este accesată, în stări de conştienţă modificate (alterate) este memorată - adusă în câmpul conştienţei in starea trează normală, ca o înlănţuire de elemente simbolice, ca informaţie codificată...

Rolul viselor premonitorii este, în general, de SEMNALIZARE A UNUI PERICOL IMINENT. 
Despre mecanismul transmiterii şi recepţiei informaţiei, în aceste cazuri, nu voi discuta aici. Aş afirma doar că cei ce cred că există o singură cale sau posibilitate de emisie- recepţie a acestei informaţii, se înşeală, deoarece căile şi posibilităţile sunt diverse, variate...

GREŞEALA COMUNĂ pe care o fac oamenii care încearcă să interpreteze visele, constă în faptul că EI CRED CĂ TOATE VISELE SUNT PREMONITORII, că prevestesc ceva rău ce se va întâmpla ulterior în viaţa lor, şi astfel ei INTERPRETEAZĂ ÎN MOD ERONAT că CEEA CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN VIS SE VA ÎNTÂMPLA ŞI ÎN REALITATE. 
Foarte greşită, şi chiar periculoasă o astfel de convingere limitativă (din perspectiva autosugestiei şi a efectului nocebo), şi de aceea, marea majoritate a viselor li se par oamenilor plăsmuiri aiuristice şi ilogice ale minţii, deoarece nu au o desfăşurare logică normală, coerentă, inteligibilă, fiind o înşiruire de elemente simbolice, care au o logică simbolică de înlănţuire între ele.
Nu există vise inutile, lipsite de logică, scop, rol, utilitate. Există doar neînţelegere şi incapacitate de a descifra logica simbolică a viselor...

În general, toate visele au legătură cu experienţele de viaţă anterioară, cu stimuli din mediu intern şi extern, cu starea fiziologică de moment, şi cu trăirile emoţionale personale. 
Visele reflectă deci, în mod simbolic, viaţa spirituală şi sufletească personală, starea actuală. 
Marea majoritate a viselor nu au nimic neobişnuit, nimic paranormal, supranatural, nimic premonitoriu, legat de clarviziune, percepţie extrasenzorială, etc. 
Au legătură doar cu tine, cu organismul tău, cu starea ta de sănătate, cu experienţele tale, cu viaţa ta emoţională (sufletească).
De aceea recomandarea mea este să cauţi la tine şi în tine interpretarea corectă a simbolisticii viselor tale, şi să nu te laşi impresionat de natura elementelor şi acţiunilor prezente în vise, deoarece ele sunt pur şi simplu... simbolice. 
Dacă cineva moare în vis, nu va muri şi în realitate. Caută însă să înţelegi simbolistica actului morţii lui în vis, pentru tine. Cu atât mai sigur nu va muri, cu cât desfăşurarea visului are ceva... ireal, ilogic, confuz, deformat, supranatural, magic, artificial...

Sper că acest material va fi util multor... visători. Sper că va contribui la instaurarea unei stări de calm, linişte şi pace în sufletul lor, privind visele lor şi ale altora. 
Căci mulţi oameni speriaţi de visele lor m-au contactat până acum, solicitându-mi interpretatea unor vise care le-au produs nelinişte, agitaţie, stres...
Fii liniştit, aşadar, şi încearcă să descifreazi la rece, cu calm, visele tale. Mintea umană are tendinţa de A JUDECA EMOŢIONAL VISELE, ca pe ceva ce PREVESTEŞTE ceva foarte rău sau foarte bun, cu înclinaţie vădită spre rău, datorită fricilor diverse ce le macină sufletul. 
Aceste frici sunt întreţinute de neînţelegere, căci neînţelegerea generează o stare de confuzie şi nesiguranţă. 
Poţi remarca frecvent că tendinţa de a interpreta în mod NEGATIV visele, predomină la majoritatea oamenilor. Este ca şi cum visele ar scoate la iveală... fricile lor ascunse. 
Într-un fel, dintr-o anumită perspectivă, aşa şi este...

Este interesant, captivant, şi poate fi chiar distractiv să decodifici vise, după ce "îţi intri în mână". 
Până atunci te vei chinui puţin, va fi ceva dificil, neplăcut, dar... ce SATISFACŢIE puternică vei simţi în momentul când vei reuşi să efectuezi o interpretare corectă ! 
Această satisfacţie a reuşitei, reprezintă principalul factor motivator. Dacă începi o interpretare, atunci NICI SĂ NU-ŢI TREACĂ CUMVA PRIN MINTE SĂ RENUNŢI, ORICÂT DE GREU ŢI SE VA PĂREA ! 
Căci, dacă vei renunţa, INSATISFACŢIA LEGATĂ DE NEREUŞITA TA TE VA URMĂRI TOATĂ VIAŢA, CA O UMBRĂ, ASCUNSĂ ÎN SUBCONŞTIENT. 
Când simţi că nu mai poţi, că eşti depăşit, fă o pauză, de câteva minute, ore, sau zile, dar nu renunţa. Meditează constant la asta, la visul tău, la elementele din vis, la semnificaţiile posibile ale fiecărei imagini. 
Întreabă-te mereu : "Ce anume ÎMI EVOCĂ MIE acest element oniric, această imagine ?" Şi caută firul roşu logic, care leagă între ele toate semnificaţiile, în mod raţional. 
Până nu găseşti firul roşu, interpretarea nu este completă. De aceea, deoarece interpretarea poate să dureze mai jult timp, la început, notează -ţi conştiincios întregul vis în scris, detaliat, cu absolut tot ceea ce-ţi aduci aminte, căci altfel cu siguranţă vei uita anumite detalii, vei pierde câte ceva pe drum...
Succes ! :)


„Nici un simbol nu poate fi separat de individul care il visează şi nu există o reţetă predefinită de interpretare a unui vis” – Carl Jung - „Omul şi Simbolurile sale”
"Visul este calea regală spre inconştient" - Sigmund Freud.

 

 Vezi și articolul meu 
Visul Lucid și Stările Modificate de conștiință

Playlistul meu youtube The Phase (Faza) Michael Raduga  37 videouri



Recomandare carte:

Vise curajoase - Alberto Villoldo
Fie că ne dăm seama sau nu, cu toții visăm lumea întru ființare.
Nu este vorba despre actul somnului, care ne e atât de familiar - ci, mai degrabă, despre un tip de visat, cu ochii
deschisi.
Atunci când nu suntem constienti ca împartim puterea de aco-crea realitate a cu însusi universul, puterea aceea ne scapa, transformându-ne visul într-un cosmar.
Începem sa simtim ca suntem victimele unei creatii necunoscute si înspaimântatoare, pe care nu avem cum s-o inf1uentam, iar evenimentele par sa ne controleze si sa ne prinda în capcana lor.
Singurul mod de a pune capat acestei realitati înspaimântatoare este sa ne trezim si sa fim constienti ca si ea e tot un vis - si apoi, sa ne recunoastem capacitatea de a scrie un scenariu mai bun, unul pentru a carui materializare universul va lucra împreuna cu noi.
Cosmosul este astfel creat, încât orice viziune avem despre noi sau despre lume va deveni realitate. De îndata ce suntem constienti de puterea pe care o avem, începem sa ne antrenam muschii curajului.
Atunci putem sa visam cu curaj: sa lasam deoparte credintele care ne limiteaza si sa trecem dincolo de fricile noastre. Astfel,putem începe un vis cu adevarat original, care germineaza în sufletul nostru si da roade în viata noastra.
Visele curajoase ne p~rmit sa cream de la Sursa, din "ciorba cuantica" a universului, în care totul exista într-o stare latenta sau potentiala.
Fizicienii înteleg ca, în lumea cuantica, nimic nu este "real", până ce nu este observat. Seturile distincte de energii, cunoscute sub numele de "cuante" (care constau din particule de materie si din lumina), nu sunt nici "aici", nici "acolo"; într-un fel, ele sunt peste tot în spatiu/ timp, pâna când voi sau eu decidem sa le observam.
Atunci când o facem, le atragem sa iasa din plasa posibilitatilor infinite si le facem sa se prabuseasca, în timp si spatiu, ca eveniment.
Acestor cuante de energie le place sa faca legaturi, unele cu altele, odata ce au selectat o anumita forma de manifestare. Deîndata ce se manifestă, realitatea devine fixă: realitatea noastra este "aici", în loc sa fie o posibilitate aflata peste tot.
Fizica moderna descrie ceea ce pastratorii întelepciunii stravechi din Americi stiau de mult. Acesti samani - cunoscuti sub numele de "Pastratorii Pamântului" - spun ca noi visam lumea întru fiintare, prin însusi actul de a fi martori la ea.”
Poți comanda cartea online aici: 
Link1, Link2, Link3 Link4


Distribuie dacă ți-a plăcut, mulțumesc! 



Poți susține activitatea mea prin sponsorizare pe platforma  Patreon sau Buy Me A Coffe, și vei beneficia de bonusuri (articole și materiale video destinate sponsorilor): 
https://www.buymeacoffee.com/7a4dFhE

-DONEAZĂ, dacă ți-a plăcut, susține ceea ce-ți place :) 


Donează prin PayPal, în contul reprezentat de acest mail: katonanico@gmail.com

CONTUL MEU PE PLATFORMA BUY ME A COFFE unde cine vrea poate sponsoriza activitatea mea, iar cei ce vor deveni Membri cu sponsorizare lunară au acces la articole și videouri bonus Mulțumesc

Publicată de Katona Nicolae pe Vineri, 11 decembrie 2020

Mulțumesc!

Vizitează Forumul Portal Spiritual Kato - forum de informare și discuții NOU creat: https://kato-portal-spiritual.ro/forum/

eJobs



APARATE pentru Relaxare, Protecție Energetică, Energizare, pentru starea ta de bine: LINK

Mind Synergy -
Stimulare cerebrală pentru relaxare profundă


-CĂRŢI SPIRITUALITATE (şi nu numai) recomandate de Kato :  http://loveblog4all.blogspot.com/2014/08/carti-spiritualitate.html

-Dacă vrei să afli mai multe despre Kato şi activitatea lui :  https://www.facebook.com/notes/806080502769226/


-De AICI(click aici) POŢI ASCULTA ŞI DOWNLOADA ÎN FORMAT AUDIO mp3 CREAŢIILE PERSONALE KATO, pentru a le putea asculta oriunde
-Dacă ţi-a plăcut, dă un click pe Like şi Distribuie, şi Abonează-te la postările noi ale acestui blog prin email, serviciul Feedburner, dând click aici: Subscribe to Love Blog 4 All by Email

-Apasă simultan tastele Ctrl şi D, pentru a adăuga acest site la Favorite (Bookmarks).

-Abonează-te la marea videotecă de pe canalul meu youtube (dă click pe categoriile de playlisturi să se deschidă toate):  http://youtube.com/user/katonanico

-Te poţi Abona şi la blogul meu "SPIRIT", să primeşti notificări pt postările noi, pe email, aici:  Subscribe to Spirit by Email

-Te invit să vizitezi şi mai noul meu blog : "Kato - Parapsihologie, Extrasenzorial" - http://katoparapsihologieextrasenzorial.blogspot.ro/
-Fă economie de timp şi bani, efectuând cumpărături online prin accesarea promoţiilor din reclame, susţinând totodată astfel şi acest blog. 
Mulţumesc !

-Aici ai linkul către CUPRINSUL blogului, cu lista tuturor postărilor, pe Categorii, plus toate articolele de pe siteurile mele "Spirit" şi "Kato - Parapsihologie, Extrasenzorial", peste 500 articole!http://loveblog4all.blogspot.com/2015/11/toate-postarile-blogului-linkurile.html

Softuri utile pt reclame video la preț foarte bun (dă click pe titluri)
StopMotionCreator
Storyxy 
Promoyze
AscendPages 

Offeo - creezi videoclipuri uimitoare pentru social media
Designrr - Creare ebook-uri
VOOPLAYER - Video Hosting and Marketing Platform for Business
StreamYard - studio emisie live


SOFTWARE Prezentări Multimedia, Editare Foto, Video 2D, 3D, Webdesign, Webinarii, Email Marketing, etc. Promoţii şi Bonusuri...

 
software-deals.rosoftware-deals.ro



3 comentarii:

Bibi spunea...

Ce modalitati exista de a ramine constient in timpul visulu?

Kato spunea...

”Ce modalitati exista de a ramine constient in timpul visulu?”
Există mai multe metode și tehnici pentru a avea un ”vis lucid”. Ele se bazează niște programări. Una ar fi să îți programezi în fiecare seară înainte de a adormi să îți privești în vis mâna. Deci trebuie ca în vis să îți amintești șă privești mâna. Din acel moment în care îți amintești asta și îți privești mâna, preiei controlul conștient asupra visului în continuare. La mine nu a funcționat asta, ci alta: mi-am programat ca de fiecare dată când în vis întâlnesc ceva neobișnuit să îmi vină automat gândul că visez și sunt într-un vis. Așa am devenit conștient în vis în primul meu vis lucid, pe care din acel moment l-am putut dirija. Dar nu a durat mult, căci după câteva minute m-am trezit.
Poți seta o programare care îți pare mai potrivită ție, poți încerca mai multe. De exemplu să intri în somn, în vis, pe un scenariu dinainte setat, programat, să visezi ceva anume, și la un moment dat să te trezești în acel vis când se întâmplă ceva anume, dinainte programat să te trezească în vis, să devii conștient că visezi de fapt. De exemplu să îți impui să visezi că ești pe strada ta, afară, și când trece prima mașină să devii conștient că ești în vis. Este ca și cum ai programa deci ”trezirea” ta în vis, cam asta ar fi o metodă de bază.
Mai sunt metode mai tehnice, să zicem așa, în care poți programa de exemplu pcul să pornescă un text înregistrat de tine, în boxe, la o anumită oră din noapte, la un volum nu destul de tare ca să te trezească de tot, un text în care tu îți dai niște sugestii în vis ție. De exemplu cea să îți privești mâna în vis și apoi să îei controlul visului mai departe. Se zice că în somn suntem foarte receptivi la sugestii, ca în hipnoză, deci poți crea niște sugestii care ți se par mai potrivite ție. Dar în așa fel încât să nu te trezească de tot.
Toate metodele și tehnicile se bazează pe programare, sugestie, autosugestie, deci poți chiar inventa una care ți se pare ție mai potrivită ție. Prin repetiție vei dezvolta la un moment dat o reacție condiționată, efectul scontat, ”trezirea în vis” și preluarea controlului visului. Necesită exerciții repetate, nu prea obține nimeni din prima așa ceva.
În fapt nu poți rămâne conștient în timpul visului, ci poți deveni conștient în timpul visului. Nu poți intra din starea trează direct într-un vis. În general visele vin după o perioadă de somn. Excepție fac cazurile în care ești foarte obosit, am pățit asta, de câteva ori, când acum mulți ani mai jucam cărți cu prietenii până la ore târzii spre dimineața, și ațipeam până îmi venea rândul, și visam instant ce adormeam. :)

Kato spunea...

https://loveblog4all.blogspot.com/2013/09/visul-lucid-si-starile-modificate-de.html

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-60726497-1', 'auto'); ga('send', 'pageview');