Răspunsul meu l-am aflat : când eşti pregătit să accepţi un Maestru în viaţa ta. Când manifeşti o deschidere spirituală atât de mare încât mândria şi orgoliul personal nu te mai ghidează în sensul că nu ai nevoie de nimeni şi nimic pentru o dezvoltare accelerată spirituală. Nici un om mândru şi orgolios nu va putea accepta un Maestru în viaţa sa, datorită sentimentului de inferioritate resimţit faţă de el.
Eşti pregătit doar în momentul în care în mod conştient vei manifesta ferm INTENŢIA de a întâlni Maestrul potrivit pentru tine în momentul actual. Şi atunci "oportunitatea" se va ivi, automat, şi va trebui să faci un pas înainte, spre întâlnirea cu el.
Liberul tău arbitru este respectat. Nici un Maestru nu va da buzna în viaţa ta. Nici un Maestru nu te va forţa să accepţi un Maestru în viaţa ta. Doar de tine depinde asta. Este pur şi simplu alegerea ta, decizia ta, intenţia ta. Doar intenţia ta contează.
Altfel spus, tu singur atragi un Maestru în viaţa ta. Un Maestru în acord cu tine, cu personalitatea ta, cu nevoile tale de moment. Dacă te aştepţi să apară vreun Buda, înseamnă că nu ai înţeles ideea...
Este important a elimina confuzia privind cine şi ce este un Maestru, căci nu oricine şi orice poate fi Maestru.
MAÉSTRU - 1. Persoană care a adus contribuții (deosebit de) valoroase într-un domeniu de activitate, fiind adesea considerată drept îndrumător, model, șef al unei școli, creator al unui curent etc.
2. Titlu dat în trecut profesorilor care predau în școli discipline ca desenul, muzica ietc. (fără să aibă un titlu academic); persoană care avea acest titlu.
3. Persoană competentă, calificată într-un anumit domeniu (de obicei muzică, dans, sport), care adesea instruiește pe cineva în domeniul respectiv.
4. Titlu ierarhic în anumite organizații militare, politice, religioase etc.; persoană care poartă acest titlu.
Este bine să ştim clar despre ce vorbim, fiecare, căci unii vorbesc tot timpul la un nivel... metaforic, provocând multe neînţelegeri şi confuzie.
Eu înţeleg prin Maestru spiritual o combinaţie între semnificaţiile prezente la punctele 1 şi 3.
Şi fac deosebire între Maestru şi Mentor !
MÉNTOR - Conducător spiritual, povățuitor, îndrumător; preceptor, educator. Îndrumător spiritual experimentat.
ATENŢIE : Nu toţi Mentorii sunt Maeştrii ! Nu toţi Maeştrii sunt Mentori !
Un Mentor spiritual nu trebuie să fie neapărat un Maestru, căci adepţii novici nu au nevoie de un Maestru, ci de un Mentor adecvat nivelului lor, aşa precum preşcolarii nu au nevoie de un profesor universitar ! Cine este capabil să înţeleagă acest adevăr, îşi va adapta pretenţiile sale privind învăţătura pe care o are de asimilat acum, şi persoana care i-o poate oferi, la nivelul real al cerinţelor sale de moment. Nu ai nevoie de un Maestru de nivelul unui Buda, cât timp eşti un novice, ci de un Mentor care să te înveţe abecedarul spiritualităţii.
Cine înţelege aceste idei, va înţelege că a avut şi are Mentori în jurul său, tot timpul. Dacă îi lipseşte ceva, această lipsă constă doar în intenţia şi voinţa sa de a îi contacta şi a asimila învăţătura pe care ei o au de transmis. Evident că o mulţime de Mentori ţi se adresează în scris, prin cărţile lor, siteurile lor...
Dacă ai dobândit deja o anumită cultură în domeniul spiritualităţii, şi în discuţiile tale ai tendinţa de a cita un anumit autor, asta înseamnă că deja tu ai găsit un Mentor pentru tine, în mod clar, căci altfel nu ai cita din învăţătura sa. Îl condideri o Autoritate în domeniul spiritualităţii, un reper. El te-a condus deja pe un anumit drum, pe o anumită cale.
În practică, Mentorul şi Maestrul iniţiază adeptul pe calea parcursă deja de ei. O altă cale iniţiatică nu există pentru un Maestru decât cea în care şi el a fost iniţiat, şi pe care o poate explica deoarece a parcurs-o deja. El este un Maestru al acelei căi. Doar al acelei căi.
INIȚIÁ - 1. Tranz. și refl. A (se) introduce într-un domeniu de activitate în care nu a lucrat; a da cuiva sau a căpăta primele cunoștințe.
2. Tranz. A face începutul, a pune bazele unei acțiuni, a organiza o mișcare, o activitate. [ Pr.: -ți-a ] – Din fr. initier, lat. initiare. Sursa: DEX '98 (1998)
În alte dicţionare apare şi : "A primi (pe cineva) în rândul celor care practică un anumit cult. A îndruma în practica unei religii."
Deci un Maestru este o persoană care :
1. a primit o iniţiere spirituală, pe o anumită Cale spirituală (un sistem cu 2 componente : teorie şi practică),
2. a urmat acea cale spirituală,
3. a ajuns la un grad superior de evoluţie spirituală,
4. a dobândit capacitatea reală de a iniţia pe alţi oameni, ca adepţi ai căii respective parcurse de el.
Fiecare Maestru aparţine de o anumită "şcoală". Fiecare este Maestru al unei anumite căi. Doar a căii practicate de el. El poate cunoaşte teoretic alte căi, ale altor "şcoli", dar el nu este un Maestru al acelor căi, deoarece nu le-a urmat, şi deci nu s-a specializat în ele.
Un Maestru nu poate iniţia pe nimeni pe o cale pe care el însuşi nu a urmat-o. Este foarte logic... Un Maestru Reiki nu poate iniţia pe nimeni în altceva decât în Reiki. Un Maestru Zen nu te poate iniţia în Reiki. Etc. Foarte simplu...
Este foarte important să nu te rupi de realitate. Când te rupi de realitate, eşti un om pierdut, în lumi imaginare, ireale...
De aia ignorantul are nevoie de un Mentor spiritual, precum copilul de părinte.
Şi copiii fără părinţi supravieţuiesc, dar, în general, lipsa părinţilor îşi lasă amprenta vizibilă asupra dezvoltării lor, pe toate planurile. Fiecare alege şi suportă consecinţele alegerilor sale.
Fără implicare şi efort personal, nici o evoluţie nu este posibilă. Nici cea spirituală, bineînţeles.
A avea un Mentor sau Maestru ca ghid pe Cale, nu te scuteşte de toate eforturile, ci doar de cele inutile, oferind posibilitatea unei imense economii de timp.
Cine nu are nici un Mentor, de fapt pierde timpul. Nu poate ajunge niciodată singur la nivelul unui Maestru care a ajuns la nivelul său datorită faptului că a beneficiat de iniţiere, o învăţătură la care au contribuit mulţi Maeştri practicanţi de-a lungul timpului. Cine nu urmează nici o "şcoală", nici un antrenament practic, peste ani va dezbate aceleaşi subiecte, de la acelaşi nivel pe care se situează acum. Realitatea va demonstra acest fapt. Cine nu ştie clar încotro trebuie să se îndrepte, se va tot învârti în cerc...
Gândul şi cuvântul au putere creatoare. Deci, fiecare om care manipuleză gânduri şi cuvinte manifestă în mod real putere de creaţie. Asta, însă, în mod logic, nu trebuie să conducă pe nimeni la "tăcere mentală", la anularea emisiei de gânduri şi cuvinte, ci la folosirea lor
conştientă, în scop creator. Nu trebuie să stai liniştit, fără să faci şi să gândeşti nimic, ci să emani gânduri liniştite, calme, pentru a linişti agitaţia mentală inutilă a ta şi a altora, care vă
menţine într-o stare de stres şi încordare.
Cuvântul de bază este RELAXARE, iar relaxarea este un proces activ, nu ceva pasiv.
Doar starea de relaxare obţinută în urma desfăşurării procesului de relaxare poate fi privită ca ceva pasiv.
Procesul de inducere şi menţinere a stării relaxate, nu.
Starea de profundă relaxare nu este starea normală şi firească a fiinţei omeneşti active, de aceea ea trebuie indusă în mod activ, cu efort personal, şi trebuie menţinută cu efort personal.
Cu timpul, datorită antrenamentului, constituirea de reflexe condiţionate va diminua progresiv volumul efortului personal necesar a fi depus, care va tinde spre zero, dar nu va fi niciodată nul, evident.
Pentru a dobândi relaxarea, ca stare de linişte şi echilibru, trebuie să faci ceva, să aplici anumite metode şi tehnici de relaxare.
Aceste metode şi tehnici sunt primele exerciţii care se învaţă de către adepţii unei căi spirituale. Ei trebuie să ştie întâi cum pot dobândi starea de relaxare necesară anulării bruiajului mental, detaşării de mediu, şi manifestării unei deschideri spirituale maxime faţă de Mentor şi Învăţătură.
Este vorba aici de atenţie şi concentrarea atenţiei într-o anumită direcţie, în vederea dobândirii unei anumite cunoaşteri şi înţelegeri, şi a punerii în practică prin exerciţii, prin exersare continuă.
A urma o cale de dezvoltare personală implică efectuarea multor exerciţii, în mod repetat, căci dezvoltarea şi evoluţia sunt procese active, nu ceva pasiv.
Cine are impresia că un Mentor îţi poate oferi cadou evoluţie, în dar, se înşeală.
Cine stă, îi stă norocul.
Nu-i aşa ?
Dacă ţi-a plăcut, dă un click pe Like şi Distribuie, şi Abonează-te la postările noi ale acestui blog prin email, serviciul Feedburner, dând click aici : Subscribe to Love Blog 4 All by Email
Apasă
simultan pe tastele Ctrl şi
D,
pentru a adăuga acest site la Favorite
(Bookmarks).
Pentru
a găsi ceva specific pe blog, poţi căuta după termen la "Căutare"
în stânga sus, sau pe coloana din stânga jos la Etichetele
asociate postărilor (cuvintele albastre, în ordine alfabetică).
De
asemenea, consultă marea videotecă
de pe canalul meu youtube (dă
click pe categoriile de playlisturi să se deschidă toate) :
http://youtube.com/user/katonanicoTe poţi Abona şi la siteul meu SPIRIT, să primeşti notificări pt postările noi, pe email, aici : Subscribe to Spirit by Email
Linkul către site : https://katonanico.wordpress.com/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu