Kato Live embed Video

kato-podcast

Totalul afișărilor de pagină

Translate

TRANSLATE with Bing

luni, decembrie 09, 2013

Repetiția asigură succesul

Un proverb afirmă că “repetiția este mama învățăturii”. 
De fapt prin repetiție informația repetată se fixează mai bine în memorie
Ceea ce este supus atenției în mod repetat creează și bătătorește o cale către informația accesată în mod repetat.
Învățarea unor sarcini și mișcări complexe se bazează pe repetiție. 

Antrenamentul compus din astfel de exerciții efectuate în mod repetat, zilnic, stă la baza obținerii performanței sportivilor, muzicienilor, etc. 
Cu cât repeți mai mult o anumită sarcină, cu atât mai eficient o vei îndeplini.
Crearea reflexelor condiționate se bazează pe repetarea în timp a unui stimul care declanșează o anumită reacție fiziologică, împreună cu un stimul neutru. 

Datorită asocierii repetate în timp, stimulul neutru ajunge să declanșeze reacția fiziologică, în absența stimulului care o condiționează în mod natural. 
Exemplu : vederea mâncării declanșează salivația. Dar dacă în mod repetat, când dai de mâncare unui cîine, aprinzi și un bec roșu în fața lui, după mai multe asocieri, aprinderea becului roșu, fără prezentarea mâncării, va declanșa reflexul salivar.
Așadar succesul sportivilor, artiștilor, și a oricărei alte categorii socio-profesionale, se bazează pe repetiție. Repetiția anumitor sarcini specifice care trebuiesc desfășurate de către ei, în cadrul activității lor. 

Cei mai performanți oameni, din orice domeniu, sunt cei care repetă cel mai mult, care se antrenează cel mai mult, find avantajați și de anumite abilități personale specifice, înnăscute.
Cred că orice om poate înțelege destul de ușor, fără multe argumente, rolul deosebit de important al repetiției în asigurarea succesului, în orice domeniu, pentru orice om. 

Cine totuși mai are anumite neclarități și dubii, ar fi bine să mediteze puțin la domeniul său principal de activitate, urmărind ceea ce fac cei mai buni performeri în acel domeniu, observând cât din timpul lor și-au dedicat și își dedică repetiției anumitor sarcini specifice.  

Să trecem acum la lucruri mai abstracte, mai greu de evidențiat și înțeles. Ai auzit de antrenamentul ideomotor ? Metoda se bazează pe repetiția în minte a unor sarcini, mișcări corporale mai complexe, care, după un astfel de antrenament mental sunt executate mult mai bine decât alți oameni care nu au efectuat un antrenament ideomotor. 
Deși tu doar îți imaginezi în minte faptul că execuți o anumită mișcare, s-a demonstrat faptul că mușchii implicați în acea mișcare realizează microcontracții (micromișcări) în timpul exercițiului imaginativ mental. 
Culmea este că cercetătorii au evidențiat chiar creșterea masei musculare la subiecții care au efectuat un antrenament ideomotor legat de exerciții de culturism (ridicarea și mișcarea unor greutăți).
S-a evidențiat de asemenea faptul că dacă citești în minte un text, coardele vocale devin active, prezentând micromișcările specifice rostirii vocalelor și consoanelor care alcătuiesc acel text.
Deci, organismul fizic este implicat în mod activ, în procesele desfășurate în plan mental. 

Legătura funcțională minte-corp este foarte complexă, menținându-se în permanență, în orice stare, chiar și în timpul somnului.

Reține bine : în orice faci, și oricum faci, se activează și mentalul și fizicul, și mintea și corpul. 
Orice gândești influențează procesele fiziologice organice, corporale, starea întregului organism. 
Tu acționezi în permanență, chiar și când stai în pat și te gândești la ceva, chiar și când dormi și visezi. 
În organismul tău se desfășoară o activitate permanentă, neîntreruptă, influențată de tot ceea ce gândești, de orice îți trece prin minte. 
Respirația, circulația sanguină, procesele metabolice, transmitetea neuronală a influxului nervos, activitatea glandelor endocrine, circulația lichidului limfatic, diviziunea celulară, etc, reprezintă exemple de procese fizice care se desfășoară neîncetat în organism. Ele sunt influențate de ceea ce gândești.
Pe ce se bazează existența organismului, existența vieții ? 

Pe repetiție, printre altele. Repetiția continuă a unor procese specifice ciclice, a căror încetare ar cauza imediat moartea.
Reține bine, deci și acest aspect : existența vieții se bazează pe repetiție, pe desfășurarea continuă a anumitor procese repetitive (evidențiate mai sus, ex : respirația). 

Dereglarea și întreruperea repetiției produce tulburări, disfuncții, boli. Încetarea repetiție conduce la deces. 
  
Meditează puţin, în continuare, la rolul repetiției în :
1. rugăciune
2. programarea mentală pe succes, dar și pe… insucces,
3. deprogramarea și reprogramarea mentală. (ex.: NLP - neuro programarea lingvistică)...


Dacă ţi-a plăcut, dă un click pe Like şi Distribuie, şi Abonează-te la postările noi ale acestui blog prin email, serviciul Feedburner, dând click aici : Subscribe to Love Blog 4 All by Email
Apasă simultan pe tastele Ctrl şi D, pentru a adăuga acest site la Favorite (Bookmarks).
Pentru a găsi ceva specific pe blog, poţi căuta după termen la "Căutare" în stânga sus, sau pe coloana din stânga jos la Etichetele asociate postărilor (cuvintele albastre, în ordine alfabetică).
De asemenea, consultă marea videotecă de pe canalul meu youtube (dă click pe categoriile de playlisturi să se deschidă toate) : http://youtube.com/user/katonanico
Te poţi Abona şi la siteul meu SPIRIT, să primeşti notificări pt postările noi, pe email, aici : Subscribe to Spirit by Email
Linkul către site :  https://katonanico.wordpress.com/
Embed

Niciun comentariu:

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-60726497-1', 'auto'); ga('send', 'pageview');