Kato Live embed Video

kato-podcast

Totalul afișărilor de pagină

Translate

TRANSLATE with Bing

luni, aprilie 04, 2016

Despre eficienţa şi ineficienţa îndemnurilor sugestive, care îţi influenţează viaţa


books-express.ro

Din Playlistul meu "Programare-Deprogramare-Reprogramare Mentalăkatona nicolae  (288 de videoclipuri iunie 2016)

La baza înţelegerii acestui acestui articol voi situa două principii generale:
1. Oamenii reacţionează conform INTERPRETĂRILOR SUBIECTIVE pe care ei le conferă evenimentelor de viaţă, nu conform evenimentelor în sine.
De aceea nu toţi oamenii reacţionează la fel, identic, deşi există şi tipare socioculturale de reacţie, care influenţează oamenii, dobândite prin educaţie, deci prin ÎNVĂŢARE.
Dar, fiecare învăţ îşi are dezvăţul său, şi este bine de reţinut asta.
2. Insuficienţa şi excesul sunt dăunătoare.
Asta înseamnă că echilibrul şi armonia pot exista doar în adoptarea unei CĂI DE MIJLOC, la modul general, iar extremele este bine să fie evitate, mereu.

Există multe îndemnuri sugestive care pot provoca confuzie, şi chiar o înţelegere greşită şi comportamente eronate din punct de vedere adaptativ, fiind nefuncţionale.
De ce se întâmplă asta, în general ?
Din trei motive generale:
1. Generalizarea nu este valabilă, aplicabilă tuturor oamenilor şi tuturor cazurilor şi situaţiilor de viaţă,
2. Îndemnurile scurte nu au "instrucţiuni de aplicare" care să detalieze pe înţelesul tuturor la ce se referă de fapt, ele fiind de fapt rupte dintr-un context mai cuprinzător, de aceea au nevoie de a fi însoţite de un link care să îndrume spre instrucţiuni.
3. Îndemnul poate fi cu adevărat eronat, în sensul în care este inaplicabil, sau aplicarea lui ar produce neplăceri, suferinţe...

Personal, mă feresc de a oferi îndemnuri sugestive scurte, de genul citatelor, şi nu agreez pe grupurile mele de socializare postarea textelor şi a fotografiilor însoţite de astfel de îndemnuri scurte sugestive, de genul celor care te îndeamnă să NU FACI ceva, să RENUNŢI la ceva, ci doar a afirmaţiilor pozitive.
Atrag atenţia că cele mai periculoase îndemnuri sugestive sunt cele care TE BLOCHEAZĂ cu ceva, care te sugestionează să NU FACI CEVA, SĂ RENUNŢI LA CEVA, SĂ FUGI DE CEVA, etc. 
Am să iau spre exemplificare un astfel de îndemn scurt, pe care îl voi comenta puţin.
Nu contează, în cadrul acestui articol, autorul, ci ideea, sugestia pe care îndemnul o inoculează cititorilor, şi reacţia lor la această sugestie. 
L-am ales pe acesta, deoarece este unul mai "greu de digerat", unul care, în aparenţă, pare logic, valabil, eficient, bine de urmat:  
"Înţelepciunea te învaţă să te îndepărtezi de oamenii şi situaţiile care scot la suprafaţă partea întunecată din tine, sau care îţi ameninţă principiile, valorile, respectul de sine şi moralitatea.
Nu permite nimănui să îţi tulbure pacea interioară şi liniştea minţii."
Acest îndemn are multe like-uri, multe aprobări din partea cititorilor, deci "a prins" la public.
El pare că oferă o metodă prin care îţi poţi obţine şi menţine pacea interioară şi liniştea minţii.
Dar... hai să ne gândim un pic acum, cum poţi pune în practică acest îndemn, în mod efectiv.
Deci, ce ar trebui să FACI tu, acum, în mod practic, conform sugestiei de mai sus, şi la ce REZULTATE (efecte) ai ajunge aplicând în practică acest îndemn?
Să faci:
1. Să TE ÎNDEPĂRTEZI de anumiţi oameni şi situaţii,
2. Să te apuci să evaluezi toţi oamenii cu care eşti sau intri în relaţie, prin prisma existenţei posibilităţii de a-ţi putea tulbura pacea şi liniştea minţii, şi să-i identifici pe cei potenţiali tulburători.
După identificare va trebui să-i elimini (îndepărtezi)  din viaţa ta, căci altfel nu ai cum să nu le permiţi să te tulbure, deoarece fiecare om are liberul său arbitru de a se comporta aşa cum este şi gândeşte el, nu-i aşa ?
Nu poţi IMPUNE cuiva să nu te mai tulbure deloc, de azi înainte, deci poţi doar să rupi relaţia cu el.
Efecte:
Dacă vei sta un pic să meditezi, cam câţi oameni te-au tulburat, până acum, vei constata că... nu prea rămâne nici unul pe lista celor care nu te-au tulburat niciodată cu nimic...
Deci, aplicarea principiului de fapt te-ar conduce spre o măreaţă... IZOLARE, SEPARARE, ALIENARE, iar tu ai deveni ceva de genul unui... călugăr retras din viaţa socială...
Căci, conform îndemnului, nu doar de oameni trebuie să te ÎNDEPĂRTEZI, ci şi de SITUAŢII, situaţiile de viaţă percepute ca fiind ameninţătoare pentru tine...
Deci viaţa ta socială s-ar modifica în mod... radical...
Textul este destul de radical, căci spune "Nu permite nimănui", iar acest nimănui este aplicabil, deci TUTUROR membrilor familiei tale, tuturor prietenilor tăi, partenerilor tăi, cunoştinţelor, etc. 
Deci... sincer să fiu, nu prea îl văd bine pe cel ce ar încerca să aplice acest îndemn exact aşa cum te îndeamnă el să acţionezi...
Ar trebui să se autoizoleze pe el însuşi, în încercarea sa desperată de a scăpa de toate influenţele aşa zis negative, ameninţătoare, care i-ar putea tulbura pace şi liniştea minţii...

Acum, în scop de... verificare, hai să ne punem şi această întrebare: dacă ar fi posibil să te izolezi de TOATE situaţiile şi TOŢI oamenii care te-ar putea tulbura, în acea stare de izolare ai putea fi... liniştit şi împăcat (în pace), din punct de vedere mental şi emoţional? 
Sau... tot felul de gânduri, de reproşuri, de dorinţe, de nostalgii, de amintiri, ţi-ar... tulbura liniştea şi pacea minţii, şi starea ta sufletească?
Altfel privind, din altă perspectivă: este posibil oare, să te menţii în liniştea şi pacea minţii, în mod continuu, neîntrerupt?
Şi, dacă este posibil, de cine depinde asta?
1.  De tine, de modul în care TU ÎŢI ANTRENEZI MINTEA, pentru a dobândi un AUTOCONTROL tot mai eficient, mai desăvârşit, sau 
2. De circumstanţele exterioare, de oameni şi situaţii de viaţă?
Dacă de tine depinde, atunci îndemnul de mai sus... nu are nici o valoare. 
Poţi să uiţi de el, de oameni şi situaţii ameninţătoare, şi să începi un antrenament personal privind dezvoltarea autocontrolului mental.
Dar, hai să nu fim radicali, absolutişti, şi să înţelegem, totuşi, faptul că oamenii nu se pot schimba şi transforma de pe o zi pe alta.
Antrenamentul necesită exerciţii, multe şi dese, de efectuat zilnic, pentru ca un învăţ să fie dezvăţat, adică un comportament învăţat să fie schimbat, transformat.
Căci nu poate fi şters, deoarece... "nimic nu se pierde, nimic nu se câştigă, totul se transformă", nu-i aşa?
Deci, ceea ce ai învăţat, ceea ce ai dobândit ca tipare socioculturale de reacţie, trebuie schimbat, transformat, tot prin învăţare, prin învăţarea unor alte tipare, mai eficiente din punct de vedere adaptativ, mai funcţionale. 
De aceea afirm eu faptul că cei ce te îndeamnă să RENUNŢI la ceva, în mod forţat, de fapt creează doar... confuzie, neplăceri, suferinţe...
Meditează asupra acestui adevăr, când ai tu timp...
Nu poţi renunţa la ceva, poţi doar schimba, transforma ceva, în altceva, deci orice tentativă de renunţare forţată la ceva îţi va produce neplăceri şi suferinţe...

Să revenim acum: nu poţi renunţa la relaţiile tale sociale în mod forţat, poţi doar să schimbi ceva în privinţa acelor relaţii, dacă vrei să te păstrezi în echilibru şi armonie, constant!
Îndepărtarea de situaţii şi oameni, existentă în cadrul îndemnului, nu trebuie privită ca o forţare de a elimina din viaţa ta situaţii şi oameni, ci doar ca o tentativă de a fi mai conştient şi mai reţinut, să zicem, privind modul în care tu ATRAGI în viaţa ta astfel de situaţii şi oameni.  
Dar, şi acest aspect este discutabil, din prisma principiilor 1 şi 2 pe care le-am situat la baza articolului. 
Dacă nu ţi le mai aminteşti bine, reciteşte-le acum. 
Şi acum, hai să analizăm puţin situaţia, prin prisma acelor două principii:
1. Reacţiile tale sunt conforme cu interpretările tale subiective, cu tiparele tale de reacţie, cu INTERPRETĂRILE pe care tu le conferi evenimentelor, deci, meditează puţin acum asupra acestor întrebări:
1- Există ceva NEGATIV privind "oamenii şi situaţiile care scot la suprafaţă partea întunecată din tine, sau care îţi ameninţă principiile, valorile, respectul de sine şi moralitatea", privind oamenii "care îţi tulbură pacea interioară şi liniştea minţii." ?
Ai putea să înşiri acum câteva aspecte negative, clare şi concise?
Care ar fi acestea, din punctul TĂU de vedere?
Încearcă să le formulezi, acum.
2Există ceva POZITIV privind "oamenii şi situaţiile care scot la suprafaţă partea întunecată din tine, sau care îţi ameninţă principiile, valorile, respectul de sine şi moralitatea", privind oamenii "care îţi tulbură pacea interioară şi liniştea minţii." ?
Poţi detecta vreun aspect pozitiv, din punctul TĂU de vedere, şi să-l formulezi cât de cât concis, pe înţelesul tuturor?
Dacă nu poţi, pune-ţi această întrebare:
3- Există ceva COMPLET şi ABSOLUT NEGATIV, RĂU, în această lume, în viaţa ta?
Dacă tu crezi că da, încearcă să defineşti acel lucru, şi apoi să-l interpretezi prin prisma tiparelor socioculturale dobândite de tine prin educaţie, învăţare. 
Este de fapt acel lucru absolut negativ în legătură cu tiparele tale socioculturale dobândite prin educaţie, sau este o... creaţie personală, a minţii tale, bazată pe interpretări subiective personale, conform experienţelor tale de viaţă? 
Meditează puţin la asta...

Nimic nu se pierde, nimic nu se câştigă, totul se transformă.
Eşti de acord cu asta?
Dacă eşti, atunci te rog răspunde la această întrebare:
Dacă binele şi răul nu pot fi nici câştigate (dobândite) nici pierdute, atunci de fapt binele se transformă în rău şi răul în bine, continuu, într-un flux neîntrerupt de-a lungul vieţii?
Este această concluzie a mea în conformitate cu afirmaţia: "în tot răul este un bine şi în tot binele un rău" ?
Dacă da, atunci, ajungem la concluzia că, de fapt, trebuie să fim atenţi, mereu, la RAPORTUL existent în fiecare situaţie, din punct de vedere individual, personal, al prezenţei binelui şi răului, conform SITUAŢIEI SPECIFICE de viaţă pe care o trăieşti TU în PREZENT.
Dacă nu... nu... Mergi pe calea ta, conform concluziilor tale, şi verifică-le în... practică, să vezi ce se validează şi ce se invalidează...

Să luăm acum puţin în discuţie şi Principiul 2.
2. Insuficienţa şi excesul sunt dăunătoare.
Nu oamenii sănătoși au nevoie de doctor, ci cei bolnavi... 
Mai concret: îndemnul adresat de doctor unui bolnav de o ANUMITĂ boală, nu se aplică şi unui om care suferă de altă boală, sau unui om sănătos, deoarece ei se află ÎN SITUAŢII DIFERITE, iar situaţii diferite necesită abordări diferite.
În îndemnul analizat se spune:
"Înţelepciunea te învaţă să te îndepărtezi de oamenii şi situaţiile care scot la suprafaţă partea întunecată din tine, sau care îţi ameninţă principiile, valorile, respectul de sine şi moralitatea."
Dar, eu te întreb acum:
 La un înțelept adevărat (că era vorba de Înţelepciune), cine oare îi poate... scoate la suprafață partea întunecată și amenința... principiile, valorile, respectul de sine și moralitatea? :)

"Nu permite nimănui să îţi tulbure pacea interioară şi liniştea minţii."
 Dar... a nu permite nimănui să îţi tulbure pacea interioară şi liniştea minţii înseamnă a limita drastic şi radical interacţiunile tale cu oamenii, şi reflectă faptul că lipsa de experienţă şi asimilare se traduce prin lipsa de... autocontrol...
Iar capacitatea de autocontrol se dezvoltă tocmai prin... exerciţiu, prin antrenament, zilnic, cu... partener(i) de antrenament... 
Ca de obicei, eu recomand principiul meu sănătos, universal valabil : "insuficienţa şi excesul sunt dăunătoare"
 Deci, nu fugi de cei ce... "te agită", dar nici nu te ambala să te afli în compania lor... 
Ai nevoie de toate categoriile de oameni, iar a... fugi de unii, de teamă că ţi-ar face rău, e... vorba aia: de ce ţi-e frică nu scapi...
În principiu, nimeni nu te poate tulbura, dacă tu nu te laşi tulburat, din momentul în care îţi înveţi lecţia tulburării, dar asta necesită exerciţiu, antrenament, şi capacitatea se dobândeşte progresiv. 
Tu atragi oameni şi lecţii de care ai nevoie, şi este bine să beneficiezi de asta, în mod calm, echilibrat, conştientizând acest lucru. 
Deci, eu spun aşa: 
Permite altora să te tulbure, şi exersează împreună cu ei, conştient, folosindu-te de ei, căci de aceea sunt ei aici, acum, în prezent, pentru tine, să te ajute să te dezvolţi, să evoluezi... 
Nu te afli aici în scopul de a... nu permite să fii tulburat... 
Din contră, aş spune eu... 
Dar, să nu uiţi un lucru important: unii te tulbură, te agită, iar alţii te calmează, te liniştesc. 
Ai nevoie de ambele tipuri de oameni, şi este bine să ajungi să te foloseşti în mod conştint de ei, de prezenţa lor, de existenţa lor. 
Exemplu: când ai chef de distracţie, cauţi oameni care te pot agita un pic, fizic şi emoţional, nu de oameni în a căror companie simţi că te apucă somnul, nu-i aşa ? Altfel spus, nu cauţi un preot sau un călugăr când ai chef de petrecere, nu-i aşa ?  
De aceea există o bogată varietate şi diversitate de oameni în jurul tău, să te poţi folosi de ea, conform scopurilor şi intenţiilor tale de moment. 
Să ne bucurăm, aşadar, de această diversitate, şi să lăsăm şi pe ceilalţi să se bucure de noi, fiecare conform intenţiilor sale de moment, care sunt foarte... fluctuante. 
Nu poţi oferi totul cuiva, unui partener, prieten, dar poţi oferi ceea ce ai tu de oferit, conform darului tău nativ, special, specific. 
Alte lucruri au de oferit alţi oameni, conform darurilor lor native, şi aşa ne... completăm, unii pe alţii, ne împlinim unii prin alţii. 
Totul este să nu blocăm acest proces al dăruirii şi primirii, al împlinirii prin relaţionare interumană, trasându-ne reguli privind... respingerea şi îndepărtarea altora, trasând graniţe şi ziduri care ne fac să ne.... închidem pe noi înşine în sfere... autolimitative...

Ceea ce încă nu prea înţelege lumea este legătura între ceea ce instituim ca blocaje mentale şi blocajele fiziologice care conduc la instituirea disfuncţiilor, tulburărilor şi bolilor organice. 
Între ceea ce gândeşti şi procesele fiziologice corporale, există o strânsă legătură de tip rezonant. 
Orice tip de blocaj mental, va genera efecte în plan emoţional, şi, mai departe, în plan fiziologic, determinând declanşarea unor procese patologice. 
Este neindicat, eronat, să te îndemne cineva să îţi institui ţie însuţi blocaje mentale, iar a bloca pe cineva, o categorie de oameni, evenimente, etc, reprezintă un blocaj instituit la nivel mental...
Excepţiile întăresc regula (cazurile de exccepţie, excepţionale).

Am făcut sport de performanţă (tenis de câmp), şi ştiu că un sportiv de performanţă nu se antrenează... singur. 
Nu poţi ajunge la performanţe deosebite de unul singur... 
Şi mai ştiu că un partener mai bun ca tine, care te bate (învinge) constant, deşi te agită, te tulbură, îţi creează frustrări, te face să te simţi inferior, îţi afectează stima de sine, te face, totuşi, să evoluezi aşa de mult şi de rapid, cum zece mai slabi ca tine nu o pot face, în acelaşi timp.... 
De aici necesitatea antrenorilor, care au experienţa necesară în a te agita şi tulbura de scot... untu din tine...  
Deci, dacă vrei să îţi poţi păstra pacea interioară şi liniştea minţii, atunci eu ţi-aş recomanda să îţi cauţi un antrenor care te poate antrena în acest sens, să îţi dezvolţi autocontrolul minţii, nu să fugi ca un copil speriat de cei ce simţi că te-ar putea tulbura şi nelinişti... 
Nu fii.... copil... :)
Libris.ro

Teoria... ca teoria... 
Practica... trebuie să o aplice fiecare pe pielea lui, în mod personal. 
Căci fiecare om este o ecuaţie unică, individuală... 
Deci, vorbim aici de LIMITE personale, individuale, în sensul principiului privind insuficienţa şi excesul. 
Căci ceea ce pentru unul este insuficient sau excesiv, nu este la fel şi pentru altul. 
În plus, în diferitele faze alte dezvoltării individuale, aceste limite se transformă, neîncetat. 
Pentru un campion, insuficienţa şi excesul reprezintă cu totul altceva decât pentru un începător... 
Vreau să atrag deci atenţia că limitele variază în conformitate cu personalitatea fiecăruia, dar şi cu experienţa şi nivelul de antrenament efectuat de fiecare, deci ele se transformă, în timp
Antrenamentul trebuie efectuat în mod progresiv, pas cu pas, iar limitele nu trebuiesc forţate... 
Nimeni nu a devenit campion peste noapte, şi absolut toţi campionii au început cu începutul, de jos, şi au progresat prin exerciţii nenumărate... 
Deci, nu forţa în mod excesiv, nici pe tine, nici pe alţii, nu forţa excesiv limitele, căci trebuie păstrată mereu linia de mijloc a echilibrului aflat între insuficienţă şi exces... 
Vorbind de relaţii, la fel, cei ce trag de tine în sus sunt la fel de valoroşi ca cei ce trag de tine în jos. 
La sportivi, la fel: frustrările mele legate de învingerile mele de către cei mai buni ca mine, care mă ajutau să evoluez mai rapid, erau calmate de victoriile mele asupra celor mai slabi ca mine (mai neantrenaţi), care îmi redau stima de sine, încrederea, mândria, orgoliul şifonat, necesare motivării de a continua antrenamentul... 
Este un echilibru şi o armonie în toate, şi în viaţa ta, cât timp nu blochezi ceva privind relaţiile tale, atât cu cei mai buni, cât şi cu cei mai slabi, mai răi, etc... 
Căci tu ai nevoie de fiecare dintre ei, atâta doar că nu prea conştientizezi de ce şi cum, întotdeauna. 
De aceea este bine să mai şi... meditezi, să mai şi apelezi la antrenori, specialişti, profesionişti, mentori, oameni cu cunoştinţe şi experienţă, care cunosc dedesubturile, şmecheriile, lucrurile ascunse, nevăzute...
Atenţie: nu am afirmat că situaţii radicale nu cer soluţii radicale.
Din contră, am încercat să atrag atenţia asupra faptului că fiecare om şi situaţie de viaţă trebuie privite ca ceva unic, specific, ce trebuie analizate în mod specific, iar soluţiile trebuie să fie specifice fiecărui caz.
Nu spun ceva absolutist de genul: "Să nu elimini pe NIMENI din viaţa ta", = "Nu este şi nu va fi NICIODATĂ nevoie să elimini pe cineva din viaţa ta" 
Orice mod absolutist de exprimare şi manifestare ar trebui să-ţi dea ceva de... gândit. 
În orice absolutizare există un exces, şi totodată o insuficienţă!
Iar, conform Princpiului 2, insuficienţa şi excesul sunt dăunătoare.
Mai concret: când există o insuficienţă ŞI un exces, atunci există un BLOCAJ.
Meditează la asta, şi exersează, pe baza acestui principiu, dezvoltarea capacităţii tale de a detecta prezenţa blocajelor, la tine şi la alte persoane cu care relaţionezi.
Înţelegându-te pe tine, vei înţelege lumea, oamenii, şi... viceversa. 
Cui îi este... teamă de a descoperi lucruri ascunse privitoare la propria persoană, ar trebui să înceapă cu înţelegerea altora, altfel se vor menţine în... blocaj... 

Cărţi despre Sugestie şi Autosugestie :  http://bit.ly/1VfcC4s ; http://bit.ly/1VfcQZh ; http://bit.ly/1Vfd7LO ; 


Vital Protect -
Scapă de oboseală și crește-ți nivelul de vitalitate



Religie si spiritualitate - filme DVD:  http://bit.ly/24cNN9o ; http://bit.ly/24eyWeH ;
În limbi străine: http://bit.ly/1Vo2lCL ; 
Minte-trup-spirit (limbi străine): http://bit.ly/24ezBg4

-CĂRŢI SPIRITUALITATE (şi nu numai) recomandate de Kato :  http://loveblog4all.blogspot.com/2014/08/carti-spiritualitate.html

Mind Synergy - Stimulare cerebrală pentru relaxare profundă

-Dacă vrei să afli mai multe despre Kato şi activitatea lui :https://www.facebook.com/notes/806080502769226/
-De AICI(click aici) POŢI ASCULTA ŞI DOWNLOADA ÎN FORMAT mp3 CREAŢIILE PERSONALE KATO, pentru a le putea asculta oriunde

-DONEAZĂ, cât vrei, când poţi, pentru a sprijini blogul şi activitatea educativă a lui Kato :

-Dacă ţi-a plăcut, dă un click pe Like şi Distribuie, şi Abonează-te la postările noi ale acestui blog prin email, serviciul Feedburner, dând click aici: Subscribe to Love Blog 4 All by Email
-Apasă simultan tastele Ctrl şi D, pentru a adăuga acest site la Favorite (Bookmarks).

-Pentru a găsi ceva specific pe blog, poţi căuta după termen, la "Căutare", în stânga sus, sau pe coloana din stânga jos la Etichetele asociate postărilor (cuvintele albastre, în ordine alfabetică).

-Vizitează marea videotecă de pe canalul meu youtube (dă click pe categoriile de playlisturi să se deschidă toate): http://youtube.com/user/katonanico
FILME DOCUMENTARE, PSIHOLOGICE, SPIRITUALE...

-Te poţi Abona şi la blogul meu "SPIRIT", să primeşti notificări pt postările noi, pe email, aici:Subscribe to Spirit by Email
-Te invit să vizitezi şi noul meu blog : "Kato - Parapsihologie, Extrasenzorial"  - http://katoparapsihologieextrasenzorial.blogspot.ro/

-Fă economie de timp şi bani, efectuând cumpărături online prin accesarea promoţiilor din reclame, susţinând totodată astfel şi acest blog. 
Accesează acest link pt o ofertă mai completă de magazine, unde găseşti tot ce vrei:  https://www.facebook.com/notes/806471976063412/ 
Mulţumesc !
Cel.ro

-Aici ai linkul către CUPRINSUL blogului, cu lista tuturor postărilor, pe Categorii, plus toate articolele de pe siteurile mele "Spirit" şi "Kato - Parapsihologie, Extrasenzorial", peste 500 articole !  http://loveblog4all.blogspot.com/2015/11/toate-postarile-blogului-linkurile.html

Niciun comentariu:

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-60726497-1', 'auto'); ga('send', 'pageview');