K N : "A te proiecta în prezent" presupune faptul de a te situa şi exista undeva în afara prezentului. Cred că existenţa se desfăşoară în prezent, iar proiecţiile te poartă în afara lui, în dimensiuni mentale, oarecum rupte de realitate, dar păstrând totuşi o legătură permanentă cu ea. Sentimentele puternice sunt destabilizatoare, dezechilibrante.
Echilibrul şi armonia le poţi regăsi doar în momentul în care faci în aşa fel încât trăirile emoţionale să se stingă.
TRĂIRILE EMOȚIONALE ÎNTOTDEAUNA PRODUC DISTORSIONAREA REALITĂȚII !
De exemplu, un om nervos, şi chiar unul îndrăgostit, vor percepe realitatea sub INFLUENŢA STĂRII AFECTIVE în care se situează pe moment.
Când reuşeşti să te DETAȘEZI EMOȚIONAL de ceea ce ţi se întâmplă, să nu mai reacţionezi emoţional, poţi să te detaşezi de influenţa tuturor gândurilor născute şi polarizate de natura polarităţii stărilor afective.
Este un lucru foarte dificil de realizat, chiar imposibil pentru cel ce nu înţelege natura acestui determinism cauzal. Chiar şi când crezi că ai înţeles, în momentul în care vrei să aplici în practică realizezi faptul că îţi mai lipseşte ceva : o metodă şi tehnici eficiente, care trebuiesc adecvate fiecărui caz specific, cât şi personalităţii tale proprii...
Care este utilitatea acestui demers ? Reflectarea în conştiinţă a realităţii, aşa cum este ea, nedeformată de trăirile tale afective = conştientizarea adevărului.
Adevăr = concordanță între cunoștințele noastre și realitatea obiectivă; OGLINDIRE FIDELĂ A REALITĂŢII OBIECTIVE ÎN GÂNDIRE ; ceea ce corespunde realității, ceea ce există sau s-a întâmplat în realitate.
Adevăr obiectiv = conținutul obiectiv al reprezentărilor omului, care corespunde realității, lumii obiective, independent de subiectul cunoscător.
(Obiectiv = 1. Care există în afara conștiinței omenești și independent de ea.
2. Care are însușirea de a reda realitatea în chip nefalsificat, detașat de impresii subiective; nepărtinitor, imparțial; obiectivist.)
Adevăr relativ = reflectare justă, însă aproximativă, limitată a realității.
Concluzie : Adevărul poate fi conştientizat doar în condiţiile în care poţi realiza o oglindire fidelă a realităţii obiective în gândirea ta, aceasta presupunând în mod necesar detaşarea ta afectivă faţă de experienţele pe care le vieţuieşti, eliminând astfel factorii deformatori ai oglindirii.
Cine poate îndeplini aceste condiţii ? În mod normal, aproape nimeni, deoarece aproape nimeni nu a beneficiat de o educaţie adecvată în acest sens. De aceea oamenii nu conştientizează în mod corect realitatea şi adevărul, deoarece trăiesc sub impulsul reacţiillor lor emoţionale...
"A reveni (a te trezi) la realitate" este posibil doar când revii în prezent, ca observator detaşat emoţional faţă de experienţele vieţii prin care ai trecut, şi prin care treci ACUM.
Dar, nimic din ceea am afirmat mai sus, nu contravine faptului că proiecţiile şi trăirile emoţionale îşi au importanţa lor, rolul şi scopul lor pozitiv.
Bucuriile şi tristeţile fac parte integrantă din jocul experimentării condiţiilor de viaţă terestre.
Acest subiect l-am dezbătut în altă parte. Este bine de înţeles faptul că procesul de detaşare emoţională face parte din procesul de transcendere a condiţiei umane, putând fi privit ca o formă de decondiţionare...
Dacă ţi-a plăcut, dă un click pe Like şi Distribuie, şi Abonează-te la postările noi ale acestui blog prin email, serviciul Feedburner, dând click aici : Subscribe to Love Blog 4 All by Email
Apasă
simultan pe tastele Ctrl şi
D,
pentru a adăuga acest site la Favorite
(Bookmarks).
Pentru
a găsi ceva specific pe blog, poţi căuta după termen la "Căutare"
în stânga sus, sau pe coloana din stânga jos la Etichetele
asociate postărilor (cuvintele albastre, în ordine alfabetică).
De
asemenea, consultă marea videotecă
de pe canalul meu youtube (dă
click pe categoriile de playlisturi să se deschidă toate) :
http://youtube.com/user/katonanicoTe poţi Abona şi la siteul meu SPIRIT, să primeşti notificări pt postările noi, pe email, aici : Subscribe to Spirit by Email
Linkul către site : https://katonanico.wordpress.com/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu