2. trăirile emoţionale (afectivitatea, manifestările sufleteşti).
Jocul implică manifestarea proiecţiilor mentale, care sunt de 2 tipuri :
1. prefigurarea imaginativă a schemelor şi tacticilor de joc, a comportamentului partenerilor (percepuţi uneori ca adversari competitori şi coechipieri), a şanselor, probabilităţilor, riscurilor, etc., care stimulează imaginaţia creatoare, gândirea raţională, dar şi intuiţia (conform definiţiei :
intuiţie = capacitatea conștiinței de a descoperi, pe cale rațională (în mod spontan), esența, sensul unei probleme, al unui obiect. Formă de cunoaștere imediată a adevărului pe baza experienței și a cunoștințelor achiziționate anterior, fără raționamente logice preliminare.)
2. prefigurarea rezultatelor, care oferă : - motivaţia necesară participării la joc, prin dorinţa şi speranţa de a obţine anumite rezultate, scoruri, punctaje, beneficii imediate şi pe termen lung, recompense, etc.
- demotivarea jucătorului, prin frica de eşec şi tot cortegiul efectelor determinate de insucces : scăderea stimei de sine, batjocura altora, pedeapsa, pierderea în toate formele ei, suferinţa, etc.
Succesul, insuccesul, pierderea şi profitul, sunt noţiuni destul de relative, deoarece ceea ce motivează pe unul poate să nu motiveze pe altul, şi ceea ce demotivează pe unul poate să nu demotiveze pe altul. În plus, ceea ce te motivează / demotivează la un anumit moment dat, la o anumită vârstă, într-o anumită stare, poate să nu te mai motiveze / demotiveze la un alt moment dat, la o altă vârstă, într-o altă stare.
Jocul vieţii terestre, în care îmbraci forma unui jucător uman, îşi are particularităţile sale proprii, regulile sale, legile şi principiile sale. Dar, din păcate, eu, personal, încă nu am dat de un "manual de instrucţiuni" bine pus la punct de cineva, până acum. Cu toţii am învăţat şi învăţăm, în continuare, din mers, din succesele şi insuccesele proprii, mai mult din experienţele proprii decât din ale altora. Deşi ne asemănăm, cu toţii, din anumite puncte de vedere, diferenţele existente fac ca vieţile noastre să se desfăşoare pe coordonate diferite, şi să avem căi diferite pe care le urmăm.
Dar când ne intersectăm traiectoriile, o mulţime de posibilităţi se deschid în faţa noastră, căci ne putem influenţa unii pe alţii, în multe şi nebănuite feluri şi sensuri. Meditând la aceste posibilităţi, mie îmi devine evident faptul că jocul vieţii este un joc al relaţiilor şi comunicării, în care cei ce învaţă să relaţioneze şi să comunice cel mai bine, au cel mai mult de câştigat, pe toate planurile. Nu cei mai inteligenţi oameni sunt cei mai veseli, bucuroşi, împliniţi, prosperi, sănătoşi, ci cei care relaţionează cel mai uşor, natural, şi eficient, cu cei din jur.
Cred că în asta constă, de fapt, secretul...
DF: Am putea spune ca viata este o joaca nu un joc. Dupa cum spui si tu jocul presupune sa te intereseze rezultatul, sa vrei sa castigi cu orice pret – e un fel de afacere.
Joaca e atunci cand te intereseaza sa te joci, rezultatul nu este important – e ca o joaca de copii, nu astepti nimic ci doar te bucuri de jocul in sine. E bine ca nu am dat peste un „manual de instructiuni” (desi sunt multi cei care incearca sa ofere astfel de manuale) pentru ca dupa cum vad eu viata este o curgere, viata e in continua schimbare, nu o poti pune in niste tipare caci ai omora-o.
M-am intrebat de multe ori de ce sunt relatii care nu merg, de ce nu ne intelegem unii cu altii si raspunsul a fost pentru ca vrem sa fim altcineva decat cine suntem, nu ne multumeste ceea ce suntem si evident nu-i lasam nici pe ceilalti sa fie cine sunt. Vrem, poate, sa aratam altora ca noi suntem mai buni sau poate mai destepti sau cine stie ce alte chestii… dar uitam sa fim noi insine. De mici am fost invatati sa ne comparam cu altii si asta ne-a dus la un fel de nebunie (daca pot sa-i spun asa – de ce sa nu pot !? ).
Nimeni nu e multumit cu ceea ce este (off, de ce sunt atat de scund, de ce nu sunt si eu mai inalt? De ce nu am si eu ca si Georgescu (nume luat aleatoriu, fara atac la persoana ) trecere la femei, ce are el in plus fata de mine?) De fapt, am uitat ca suntem unici. Nu mai este nimeni ca noi dar noi ne tot straduim sa fim ca altii. Exista o lupta permanenta cu noi insine.
Marele secret consta in a fi noi insine. Cand suntem noi insine atunci putem fi ,,veseli, bucuroşi, împliniţi, prosperi si sănătoşi”. Atunci nu mai exista lanturi, suntem liberi, atunci curgem odata cu viata sau altfel spus atunci lasam viata sa curga prin noi si atunci totul e usor, natural, spontan… O zi minunata sa avem.
Kato: Oamenii sunt condiţionaţi să gândească şi să se comporte astfel încât să nu poată eluda regulile jocului...
Vorbesc de oamenii normali, obişnuiţi, nu de Marii Maeştrii, care întăresc regula, fiinţe care au ajuns să se "ridice" deasupra condiţionărilor umane...
FC: "Pentru a juca cu succes Jocul Vietii, trebuie sa ne dirijam bine imaginatia.
Acela a carui imaginatie a fost antrenata pentru a-si reprezenta doar binele, atrage in viata sa toate dorintele juste ale inimii sale - sanatatea, bogatia, dragostea, prietenii, perfecta expresie de sine si realizarea celui mai inalt ideal.
Imaginatia a fost numita 'Foarfecele Spiritului', si, intr-adevar, ea decupeaza, decupeaza fara incetare, zi dupa zi, imaginile pe care omul le formeaza, mai devreme sau mai tarziu, si in acest fel el intalneste, in planul exterior, propriile sale creatii. Pentru a-si forma in mod convenabil imaginatia, omul trebuie sa cunoasca natura operatiilor care au loc in interiorul sau.
Grecii spuneau: 'CUNOASTE-TE PE TINE INSUTI !' Tot ceea ce omul resimte profund sau isi imagineaza in mod clar se imprima in
subconstient si se manifesta in cele mai mici detalii." Fragment din "Jocul vietii si cum sa-l joci".
Kato, daca rezumam esenta celor doua definitii ajungem la un adevar...intuitia e ratiune fara rationament...
Kato : ideea este că nu reprezintă o succesiune de raţionamente efectuate conștient, ca în cazul rezolvării unei probleme pentru prima dată, ci constituirea unui automatism, pe baza existenţei acelor raţionamente preliminarii, desfăşurate deja anterior, a cunoaşterii rezultatelor, pe baza exerciţiilor de rezolvare a problemelor anterioare efectuate deja (pe baza experienței și a cunoștințelor achiziționate anterior).
Când efectuezi o operație de gândire pe care ai mai efectuat-o anterior, cum ar fi o înmulțire, răspunsul vine automat, din memorie, fără a mai fi necesară efectuarea repetată a raționamentului. Multe răspunsuri le avem în memorie, deoarece acumulăm răspunsuri, cu trecerea timpului, fiecare conform experienței sale de viață.
Definiţiile sunt din două dicţionare diferite, dar subliniază, în esenţă, acelaşi lucru. A doua definiţie nu spune "fără raţionament", ci "fără raţionamente logice preliminarii" ! Nu este acelaşi lucru, în mod evident.
Există, bineînţeles, şi sensul secundar al intuiţiei :
2) Sentiment inconștient de prezicere a celor ce urmează să se întâmple; instinct.
(La Bergson) Formă de cunoaștere sui-generis, superioară cunoașterii intelectuale, de aceeași natură cu instinctul și simțul artistic, înțeleasă ca un fel de simpatie prin care conștiința umană surprinde lucrurile în ele însele.
(La Kant) I. pură = formă a priori a sensibilității, condiționând orice intuitie a lucrurilor.
(La Schelling, Bergson ș.a.) Cunoaștere sui-generis, de natură în esență irațională, opusă și superioară cunoașterii discursive și analitice, care ar face posibilă sesizarea nemijlocită, fără o elaborare logică prealabilă, a esenței.
Dar acestea sunt deja percepţii extrasenzoriale ce ţin de clarvedere, sau recepţii telepatice, deci impropriu şi greşit numite intuiţii, părerea mea...
[…]Adevărul este că totu-i pe interes. Fiecare este atent doar la ceea ce îl interesează... Toţi suntem la fel. Avem libertatea asta, de a fi selectivi, de a selecţiona doar ceea ce ne interesează, în mod personal. Nu-i aşa ?
DB : Suntem astfel conditionati prin felul in care am fost educati (desi probabil cuvantul potrivit ar fi indoctrinati), prin stimulii pe care sistemul pe care l-am construit intelege sa se protejeze. Aceasta nu este o "libertate" a noastra ci este expresia celei mai perverse sclavii. Deci "nu-i asa" ...
Kato : Cine te-o îndoctrinat, D ? Suntem destul de maturi să ne putem deprograma şi singuri, nu-i aşa ? Eu, de exemplu, mi-am tras o doctrină...personală Şi acum îi îndoctrinez eu pe alţii :))) Schimbăm sistemul schimbându-ne pe cei din jur nu ? :))) Dacă porneşti din centru spre periferie, e mai uşor, că ai un... punct de sprijin, cu care poţi răsturna Universul :)
DB : Hai ca te-alinti! Auzi...daca pornesti din centru spre periferie... incet incet incep sa-i dau dreptate S-ei ... SS care a presimtit ca noi avem tot potentialul pentru a deveni foarte buni prieteni...
Kato : Da... în măsura în care ne păstrăm la intersecţia vieţilor noastre în care interesele sunt comune Potenţialul este întotdeauna finit şi definibil...
În ce mă priveşte, sunt prietenos cu toată lumea, cred că ai observat, deoarece interesele mele sunt foarte... variate :)
DB : E din ce in ce mai simplu...eu nu mai am "interese" ...
Kato : Fiecare om are interese, dar fiecare este mai mult sau mai puţin conştient de existenţa şi manifestarea lor...
Dar, deoarece ai pus în ghilimele cuvăntul ("interese"), asta mă face să cred că tu acorzi ceva semnificaţie anume, personală, termenului. Să ne punem aşadar, de acord, să ştiu şi eu despre ce vorbeşti :
INTERÉS 1. Preocupare de a obține un succes, un avantaj; râvnă depusă într-o acțiune pentru satisfacerea anumitor nevoi.
2. Avantaj, folos, câștig, profit. Loc. adj. De interes general (sau public) = de importanță socială, util colectivității.
Expr. A-și face interesele = a fi preocupat numai de satisfacerea chestiunilor personale.
3. Dobândă. ( Jur.) Daune interese = despăgubire bănească pentru repararea unui prejudiciu.
4. Orientare activă și durabilă, dorință arzătoare de a cunoaște și de a înțelege pe cineva sau ceva.
5. Înțelegere și simpatie față de cineva sau de ceva; grijă, solicitudine.
6. Calitatea de a deștepta atenția, a stârni curiozitatea prin importanța, frumusețea, varietatea lucrului, a problemei, a acțiunii etc.; atracție.
Deci, eu discutam în conformitate cu sensul primar al termenului : "Preocupare de a obține un succes, un avantaj; râvnă depusă într-o acțiune pentru satisfacerea anumitor nevoi".
Orice om are interese personale, deoarece are NEVOI personale pe care trebuie să şi le satisfacă, vrând-nevrând...
Mai departe : unele nevoi sunt comune tuturor oamenilor, şi se manifestă în mod natural şi firesc, zilnic. În limba română, termenul este sinonim cu "trebuinţă" şi "necesitate", cu care se confundă şi se înlocuieşte, deseori. Nevoia de aer (respiraţie), hrană, îmbrăcăminte, adăpost, constituie nevoi (trebuinţe) primare, (primitive), comune tuturor.
Citeşte cu atenţie aici :
http://ro.m.wikipedia.org/wiki/Abraham_Maslow
În viziunea mea, este firesc şi normal să ai interese, nevoi, trebuinţe, cerinţe, şi este anormal să CREZI că nu ai sau că nu (mai) poţi avea !
Cred că subiectul este deosebit de interesant şi util, şi că, de aceea, merită toată atenţia. Există foarte multe persoane care păşesc pe o cale de dezvoltare spirituală, şi care cred, datorită unor ideologii eronate adoptate, că trebuie să renunţe la trebuinţe şi nevoi personale, care sunt de fapt naturale, normale şi de neînlăturat.
Jocul vieţii nu constă în găsirea unor metode şi soluţii de a renunţa la ceva, la experienţele de viaţă normale, care trebuie experimentate, cu un anumit scop şi rol.
Important, însă, este faptul de a nu acorda o importanţă excesivă unor nevoi, în detrimentul altora, deoarece acest fapt conduce inevitabil la un dezechilibru interior, o destabilizare adaptativă la condiţiile de viaţă terestre.
"Insuficienţa şi excesul sunt dăunătoare sănătăţii" - Kato
"În unele cazuri, nevoia de siguranță motivează unii indivizi sa devină religioși, religia oferindu-le confortul unei promisiuni de siguranță printr-un loc paradisiac. Nevoile de siguranță sunt cruciale pentru copii." wikipedia
Am remarcat faptul că acest principiu motivează majoritatea oamenilor să se îndrepte spre o cale spirituală, deoarece spiritualitatea şi religia merg mână în mână. Nevoia de siguranţă, de securitate, izvorâtă din trăirea sentimentului de confuzie şi insecuritate, lipsa şi pierderea (auto)controlului, motivează puternic individul să urmeze o cale de (re)dobândire a sentimentului de siguranţă şi (auto)control.
Marea majoritate a celor care postează şi citesc aici, au suferit anumite traume psiho afective, care i-au determinat să caute răspunsuri şi soluţii într-un astfel de mediu de dezbateri pe teme spirituale. La fel, şi eu am avut traumele mele, problemele mele, întrebările mele. La unele am găsit soluţii şi răspunsuri, la altele încă nu. Dar, pentru mine, este evident faptul că MAJORITATEA POSTĂRILOR REPREZINTĂ STRIGĂTE ŞI CHEMĂRI DE SPRIJIN ŞI AJUTOR, ÎNDREPTATE SPRE CEILALŢI, DE CĂTRE OAMENI CARE SIMT NEVOIA IMPERIOASĂ DE SECURITATE ŞI IUBIRE, CĂCI SENTIMENTUL DE A FI IUBIT CONFERĂ PE CEL DE SECURITATE, IMPLICIT. Este o reminiscenţă păstrată în memorie a sentimentului de ocrotire, siguranţă şi iubire, pe care fiecare l-a resimţit în prima perioadă a vieţii sale, când era ţinut în braţe, şi hrănit, la sân... Cine, dintre cei ce citesc aceste rânduri, nu simte nevoia, normală şi naturală, de a fi luat şi ţinut în braţe ? Câţi însă conştientizează mecanismul operant care conduce la manifestarea acestei nevoi ?
Poate că acum va fi puţin mai... uşor...
"La nivelul patru sunt nevoile de stimă. Acestea cuprind atât recunoașterea venită din partea altor indivizi (care rezulta în sentimente de putere, prestigiu, acceptare, etc) cât și respectul de sine, ce creează sentimentul de încredere, adecvare, competență.
Ne satisfacerea nevoilor de stimă rezulta în descurajare, și pe termen lung în complexe de inferioritate. O nevoie pronunțată de acest fel (de exemplu nevoia pentru admirație) are la bază nesatisfacerea unor nevoi care stau în vârful piramidei, cele de auto-actualizare estetică.
Nevoile de auto-actualizare vin din plăcerea instinctivă a omului de a fructifica la maximum capacitățile proprii, pentru a deveni din ce în ce mai bun.
In eseul "The Farther Reaches of Human Nature", Maslow a scris că "oamenii care au atins starea de auto-actualizare intră adesea într-o stare de transcendență, în care devin conștienți nu doar de potențialul lor personal, ci și de întreg potențialul speciei umane. Deși acești indivizi trăiesc adesea o bucurie extatică, simt totodată și o tristețe cosmică."
Defineşte destul de bine ceea ce am experimentat şi eu, personal. Îmi place.
"Maslow credea că singurul motiv pentru care oamenii nu se miṣca în direcția auto-actualizării este din cauza obstacolelor puse în calea lor de societate, mai ales printr-o educație deficitară ce nu poate schimba o persoană cu o slabă pregătire pentru viață într-o persoană cu o abordare pozitivă. Maslow era de părere că educatorii ar trebui sa fie răspunzători de potențialul pe care îl are un individ pentru a ajunge la auto-actualizare în felul său."
Abraham Maslow a fost un om deosebit. Un Maestru, în domeniul psihologiei umaniste. Probabil că îmi place atât de mult, deoarece gândesc foarte asemănător cu el, privind multe idei, precum cele de mai sus.
Ţin să evidenţiez şi faptul că "Abraham" înseamnă Învăţător, şi că există o carte deosebită numită "Învăţăturile lui Abraham - Legea Atracţiei" scrisă de Esther şi Jerry Hicks
http://loveblog4all.blogspot.ro/2014/03/invataturile-lui-abraham-legea-atractiei.html
DB : Si daca "piramida lui Maslow" este un "total bullshit", un instrument de conditionare in mainile cuiva care doreste sa se catere in varf, in acel punct'de unde sa rastoarne Universul ?
Kato : Nu neg deloc faptul că, în mintea unor oameni, poate exista şi această... ipoteză :) Dar asta ar demonstra clar faptul că... nu au înţeles ideile expuse de Abraham Maslow... O astfel de ipoteză poate proveni doar din negura unei minţi întunecată profund de teamă, frică, incertitudine, confuzie...
Nu afirm că teoria lui este perfectă, dovadă stând chiar faptul că şi-a perfecţionat teoria, în 1970 : "În 1970 Maslow a publicat o revizie a piramidei din 1954 , situând în vârful acesteia nevoile cognitive (de a cunoaște, de a înțelege și de a explora) și pe cele estetice (pentru frumusețe, ordine, simetrie). Cu toate acestea, nu toate versiunile piramidei sale includ ultimele 2 nivele. Maslow a teoretizat că nevoile cognitive nesatisfacute se transformă în nevoi neurotice (non-productive, care perpetuează un stil de viață nesănătos). De exemplu, copiii ale căror nevoi de siguranță nu sunt satisfăcute adecvat pot deveni adulți care pun deoparte bani sau diferite posesiuni."
Dar Ierarhia sa reprezintă un model teoretic care ne ajută în mod real să înţelegem multe aspecte ale realităţii, prin evidenţierea unor multiple conexiuni.
DF: Nimic nu e intamplator . Chiar aseara ma gandeam la acest lucru: nevoia de siguranta, dar mi-a trecut repede cand ochii mi-au cazut pe urmatorul citat : ,,Atunci cand cazi, eu sunt acolo! Cu dragoste, Podeaua.”
Kato: Da, da. Cînd cazi de sus, cu dragoste podeaua te... striveşte...
O excelentă carte, citeşte-o neapărat, cât de repede : Florence Scovell-Shin - "Jocul Vieţii" O găseşti pe scribd.com şi chiar pe altele, de downloadat.
DF: da, da. Merci. Nu te striveste ... ci simti cum bratele dragostei te cuprind.
Kato: Da,... dureros... :)
Bunăstarea şi Fericirea ta depinde şi de educaţie, de pregătirea ta, de informaţiile pe care le deţii.
Studiază oferta bogată, de mai jos, de CURSURI ONLINE ŞI OFFLINE, în cazul că tu sau altcineva apropiat ţie se hotărăşte să se mai... instruiască un pic: http://bit.ly/1RqpuCj
Platformă Online de Învăţare şi Evaluare Autonomă
Clasele I-VIII şi Pregătitoare
Evaluează-te Corect - Elevi, Părinţi, Profesori:
http://bit.ly/1RqqtCu
Evenimente generale Cluj Allevents.in:
-Dacă vrei să afli mai multe despre Kato şi activitatea lui : https://www.facebook.com/notes/806080502769226/
-Apasă simultan tastele Ctrl şi D, pentru a adăuga acest site la Favorite (Bookmarks).
-Te invit să vizitezi şi noul meu blog : "Kato - Parapsihologie, Extrasenzorial" - http://katoparapsihologieextrasenzorial.blogspot.ro/
-CĂRŢI SPIRITUALITATE (şi nu numai) recomandate de Kato : http://loveblog4all.blogspot.com/2014/08/carti-spiritualitate.html
Evenimente generale Cluj Allevents.in:
-Dacă vrei să afli mai multe despre Kato şi activitatea lui : https://www.facebook.com/notes/806080502769226/
-De AICI(click aici) POŢI ASCULTA ŞI DOWNLOADA ÎN FORMAT mp3 CREAŢIILE PERSONALE KATO, pentru a le putea asculta oriunde
-DONEAZĂ, cât vrei, când poţi, pentru a sprijini blogul şi activitatea educativă a lui Kato :
-Dacă ţi-a plăcut, dă un click pe Like şi Distribuie, şi Abonează-te la postările noi ale acestui blog prin email, serviciul Feedburner, dând click aici: Subscribe to Love Blog 4 All by Email
-Apasă simultan tastele Ctrl şi D, pentru a adăuga acest site la Favorite (Bookmarks).
-Pentru a găsi ceva specific pe blog, poţi căuta după termen, la "Căutare", în stânga sus, sau pe coloana din stânga jos la Etichetele asociate postărilor (cuvintele albastre, în ordine alfabetică).
-Abonează-te la marea videotecă de pe canalul meu youtube (dă click pe categoriile de playlisturi să se deschidă toate): http://youtube.com/user/katonanico
-Te poţi Abona şi la blogul meu "SPIRIT", să primeşti notificări pt postările noi, pe email, aici: Subscribe to Spirit by Email
-Te invit să vizitezi şi noul meu blog : "Kato - Parapsihologie, Extrasenzorial" - http://katoparapsihologieextrasenzorial.blogspot.ro/
-Fă economie de timp şi bani, efectuând cumpărături online prin accesarea promoţiilor din reclame, susţinând totodată astfel şi acest blog.
Mulţumesc !
-Aici ai linkul către CUPRINSUL blogului, cu lista tuturor postărilor, pe Categorii, plus toate articolele de pe siteurile mele "Spirit" şi "Kato - Parapsihologie, Extrasenzorial", peste 500 articole ! http://loveblog4all.blogspot.com/2015/11/toate-postarile-blogului-linkurile.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu